Produkty polecane

Staub - Black - Żeliwna patelnia do grillowania; porcelanowa emalia, 26 x 26 cm

Black - Żeliwna patelnia do grillowania; porcelanowa emalia, 26 x 26 cm

599 zł

559 zł

Produkt jest dostępny od ręki. Czas wysyłki: 1 dzień
darmowa dostawa

W głębokiej, antracytowej czerni tkwi niezgłębiona przez nikogo tajemnica, wyszukana dystynkcja i dyskretny cień luksusu. To, co czarne, kojarzy się Europejczykom z wysmakowaniem, z wykwintem i wrodzoną elegancją. Takie też wrażenia budzi głęboka czerń żeliwnych patelni grillowych z linii Black, francuskiej marki Staub. Chcąc nie chcąc, te patelnie niejako same z siebie wysoko ustawiają poprzeczkę wyjątkowości smaków, które dzięki nim powstają dzień po dniu.
Żeliwne patelnie grillowe posiadają specyficznie formowane, żebrowane dno, które pozwala wytapiać nadmiar tłuszczu z przygotowywanych mięs. Niezwykle funkcjonalna i masywna patelnia grillowa Staub pozwala serwować aromatyczne mięsa bezpośrednio na stół.
Perfekcyjnie wykonane, żeliwne patelnie grillowe Staub pokryte są kilkukrotnie nakładaną, utwardzaną, fajansową emalią, która intensyfikuje i wzbogaca smak przyrządzanych w żeliwie potraw.
Czarna, zarówno w środku, jak i na zewnątrz naczyń, emalia powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Formy patelni francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Patelnie francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe grillowanie i podpiekanie potraw w piekarniku zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych patelniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.  W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty (zakładka Artykuły).

 

W filmowym przepisie na pyszną zapiekankę mogą Państwo zobaczyć grillową patelnię marki Staub w, tzw., akcji. Zapraszamy do zakładki Video.

Właściwości:

Zdrowe grillowanie
- specyficznie formowana, żebrowa struktura dna francuskiej patelni grillowej Staub przyspiesza cyrkulację powietrza w trakcie grillowania, wspomaga też proces wytapiania nadmiaru tłuszczu, tworząc potrawy niskokalorycznymi i lepiej przyswajalnymi dla organizmu
- jeśli grillujemy chude mięsa – drób, czy ryby, na patelnię żeberka patelni warto posmarować niewielką ilością tłuszczu, można do tego użyć pędzelka do białek
- jeśli z kolei grillujemy tłuste mięsa, czy ryby, przerośnięte tłuszczem porcje mięs wytopią się – stąd dodawania oleju jest niewskazane
 

Proces produkcji patelni grillowej
- szkielet masywnych patelni francuskiej marki Staub, należącej obecnie do grupy Zwilling J.A. Henckels, powstaje w czasie niezwykle restrykcyjnie kontrolowanego procesu produkcji
- patelnie wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej glazury, tzw. emalii, którą wypala się przez 30 minut
- w efekcie zyskuje się bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowania powłoki – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną, pokrytą nieprzywierającą glazurą
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca patelni Staub
- wprawdzie wewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych patelni Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne, niemniej do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych patelni grillowych Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia też smaku i zapachu smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów, ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
- na żeliwnych patelniach grillowych nie należy przechowywać jedzenia w lodówce

Żeliwne patelnie Staub na kuchence i w piekarniku
- ścianki i dno żeliwnych patelni francuskiej marki Staub posiadają jednakową grubość, stąd patelnie idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę potraw
- grillowe, francuskie patelnie Staub nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, ceramiczne i sensorowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- żeliwne patelnie grillowe nadają się do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku
 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych patelni Staub
- porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia patelni można stosować tradycyjne płyny
- patelnie grillowe Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – zastosowana tu gładka porcelanowa emalia o właściwościach antyadhezyjnych pozwala bardzo łatwo myć patelnie
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów; w sytuacji, gdy chcemy, np., podlać pieczeń bulionem, czy wywarem bądź winem, należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne patelnie francuskiej marki Staub służą grillowaniu, podpiekaniu i zapiekaniu potraw w piekarniku oraz serwowaniu przysmaków bezpośrednio na stół

Kolor czarny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii

Wymiary

długość 26 cm
szerokość 26 cm
wysokość ścianek 4,4 cm
całkowita długość 38 cm
waga 3,5 kg

Seria

Staub Black

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak używać patelni grillowej

Jak używać patelni grillowej

Patelnia grillowa wymaga, podobnie jak i wszystkie patelnie tego świata, cierpliwości, stosowania się do zasad jej używania i… czasu. Grillowanie można doprowadzić do rangi sztuki, można ugrillować niemal wszystko, ale trzeba do tego trochę wprawy, by zrozumieć patelnię grillową.   Podstawowa kwestia – patelnia grillowa, jak każda na świecie, wymaga „wygrzania”.

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.