Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Black - Żeliwna, owalna patelnia do zapiekania i serwowania; porcelanowa emalia, 21 cm

Black - Żeliwna, owalna patelnia do zapiekania i serwowania; porcelanowa emalia, 21 cm

279 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

W głębokiej, antracytowej czerni tkwi niezgłębiona przez nikogo tajemnica, wyszukana dystynkcja i dyskretny cień luksusu. To, co czarne, kojarzy się Europejczykom z wysmakowaniem, z wykwintem i wrodzoną elegancją. Takie też wrażenia budzi głęboka czerń żeliwnych patelni do serwowania z linii Black, francuskiej marki Staub. Chcąc nie chcąc, te patelnie niejako same z siebie wysoko ustawiają poprzeczkę wyjątkowości smaków, które dzięki nim powstają dzień po dniu.
Żeliwne patelnie Staub zapewniają optymalne warunki do smażenia, podpiekania i pieczenia różn ego typu potraw - mięsa i warzywa smażą się szybciej, ale - co istotne - wymagają mniejszej ilości tłuszczu, niż klasyczne patelnie. Wygodne uchwyty pozwalają serwować potrawę bezpośrednio na stół.
Perfekcyjnie wykonane, żeliwne patelnie Staub pokryte są kilkukrotnie nakładaną, utwardzaną, fajansową emalią, która intensyfikuje i wzbogaca smak przyrządzanych w żeliwie potraw.
Czarna, zarówno w środku, jak i na zewnątrz naczyń, emalia powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Formy patelni francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Patelnie francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe smażenie, duszenie i zapiekanie potraw w piekarniku zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych patelniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video. W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty (zakładka Artykuły).
 

W przestrzeni "Video" można obejrzeć film-poradnik pokazujący, jak właściwie smażyć, by zyskać zdrowe, niskokaloryczne potrawy.

Właściwości:

Proces produkcji patelni do serwowania marki Staub
- szkielet klasycznych, utrzymanych w stylu retro patelni francuskiej marki Staub, należącej obecnie do grupy Zwilling J.A. Henckels, powstaje w czasie niezwykle restrykcyjnie kontrolowanego procesu produkcji
- patelnie wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut
- wszystkie produkty marki Staub powstają we francuskiej fabryce producenta, w Merville
- co zjawiskowe, na każdym etapie produkcji obecny jest człowiek, który nie tylko kontroluje jej przebieg, ale wiele procesów przeprowadza ręcznie, by finalny produkt miał zawsze i niezmiennie najwyższą jakość

 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca patelni Staub
- wewnętrzna warstwa porcelanowej glazury poprawia właściwości smażalnicze patelni, zapobiega przywieraniu potraw do dna, wspomaga też sam proces smażenia z niewielką ilością tłuszczu, tworząc potrawy niskokalorycznymi i lepiej przyswajalnymi dla organizmu
- zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych patelni Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne, niemniej – do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych patelni Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka patelni Staub, która ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów, ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków

 

Żeliwne patelnie Staub na kuchence i w piekarniku
- patelnie marki Staub nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, ceramiczne i sensorowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- ścianki i dno żeliwnych patelni francuskiej marki Staub posiadają jednakową grubość, stąd patelnie idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę potraw
- żeliwne patelnie z dwoma uchwytami nadają się do zapiekania i pieczenia potraw w piekarniku

 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych patelni Staub
- porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia patelni można stosować tradycyjne płyny
- patelni nie należy myć w zmywarce; tak wysokiej klasy żeliwo myje się ręcznie – zastosowana tu gładka porcelanowa emalia o właściwościach antyadhezyjnych pozwala bardzo łatwo myć patelnie
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów; w sytuacji, gdy chcemy, np., podlać pieczeń bulionem, czy wywarem bądź winem, należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
- na żeliwnych patelniach nie należy przechowywać jedzenia w lodówce

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub służą smażeniu, duszeniu, pieczeniu, zapiekaniu i serwowaniu potraw bezpośrednio na stół
- patelnie marki Staub przyspieszają proces smażenia i umożliwiają wykorzystanie niewielkiej ilości tłuszczu

Kolor czarny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii

Wymiary

długość  21 cm

długość dna 16,8 cm
wysokość ścianek 6 cm

całkowita długość 27 cm
waga 1,5 kg

Seria

Staub Black

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.