Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Staub - Black - Żeliwna, nieprzywierająca patelnia z drewnianym uchwytem, Ø 24 cm

Black - Żeliwna, nieprzywierająca patelnia z drewnianym uchwytem, Ø 24 cm

579 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Istnieją patelnie, w których można się zakochać. Przyzna to każdy miłośnik prawdziwego smażenia, duszenia i serwowania przysmaków wprost na stół. Francuska marka Staub sprawiała swoim wielbicielom wielką niespodziankę, tworząc kolekcję czterech przepięknych żeliwnych patelni w stylu retro.
Klasyczne patelnie żeliwne słynnego francuskiego producenta wyposażone są w nieprzywierającą powłokę, która powstała na bazie szklanej glazury. Dzięki niej można dietetycznie smażyć na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.
Genialnej jakości żeliwo doskonale współgra stylistycznie z drewnem bukowym, które tworzy potężny, bardzo wygodny uchwyt. Dla zwiększenia odporności drewnianego uchwytu, producent zaimpregnował go olejem ryżowym i woskiem pszczelim. Dzięki temu drewno nie będzie się zsychać, będzie odporne na panującą w kuchni wilgoć i pozwoli zachować jego uroczą, naturalną kolorystykę.
Jak wiedzą wszyscy miłośnicy żeliwa Staub, patelnie tej znanej marki idealnie sprawdzą się na każdym typie kuchenki – od gazowej, przez ceramiczną, sensorową, po kuchnię indukcyjną.
Miłośnik kuchni, któremu przyjdzie smażyć, czy dusić na wyśmienitej, klasycznej patelni Staub z drewnianym uchwytem, może poczuć się zdumiony, jak doskonale rozwinął się jego kulinarny talent. Bo tak właśnie działa żeliwo Staub – przemienia gotującego w prawdziwego mistrza smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych patelniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty (zakładka Artykuły). W przestrzeni "Video" można obejrzeć film-poradnik pokazujący, jak właściwie smażyć, by zyskać zdrowe, niskokaloryczne potrawy.

Właściwości:

Proces produkcji klasycznych patelni marki Staub
- powstała w 2016 roku kolekcja patelni z drewnianymi uchwytami nawiązuje do najbardziej klasycznych wzorów francuskich patelni sprzed lat
- na każdym etapie produkcji patelni nadal obecny jest człowiek, co daje gwarancję, że finalny produkt będzie zawsze najwyższej jakości i przez dekady będzie spełniał swoją rolę
- patelnie wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej glazury, którą wypala się przez 30 minut
- wszystkie produkty marki Staub powstają we francuskiej fabryce producenta, w Merville

Porcelanowa glazura i powłoka nieprzywierająca patelni Staub
- każda żeliwna patelnia Staub wyposażona jest w warstwę nieprzywierającą, którą tworzy porcelanowa glazura, dzięki której można smażyć z niewielką ilością tłuszczu, tworząc potrawy niskokaloryczne i lepiej przyswajalne dla organizmu
- zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych patelni Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne, niemniej – do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych patelni Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka patelni Staub, która ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, czy duszonych potraw
- żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
 

Żeliwne patelnie Staub na kuchence
- klasyczne patelnie z drewnianymi uchwytami, stworzone przez markę Staub, nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, gazowe, ceramiczne i sensorowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- ścianki i dno żeliwnych patelni francuskiej marki Staub posiadają jednakową grubość, stąd patelnie idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę potraw
- patelni z drewnianym uchwytem nie wolno wstawiać do piekarnika
 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych patelni Staub
- porcelanowa glazura nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia patelni można stosować tradycyjne płyny
- patelni z drewnianym uchwytem nie można myć w zmywarce; tak wysokiej klasy żeliwo myje się ręcznie – zastosowana tu gładka porcelanowa emalia o właściwościach antyadhezyjnych pozwala bardzo łatwo myć patelnie
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów; w sytuacji, gdy chcemy, np., podlać pieczeń bulionem, czy wywarem bądź winem, należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
- na żeliwnych patelniach nie należy przechowywać jedzenia w lodówce

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne patelnie francuskiej marki Staub służą smażeniu i duszeniu oraz serwowaniu przysmaków bezpośrednio na stół

Kolor czarny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
- uchwyt z drewna bukowego impregnowanego olejem ryżowym i pszczelim woskiem

Wymiary

średnica 24 cm
średnica dna 18 cm
wysokość ścianek ok. 6,9 cm
całkowita długość z uchwytem 45 cm
waga 1,8 kg

Seria

Staub Black

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny wymiar – średnicę, którą faktycznie mierzą w najszerszym miejscu patelni, czyli od rantu do rantu (od brzegu do brzegu), który z samym smażeniem nie ma nic wspólnego.

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.