Warto obejrzeć

Produkty polecane

Miyabi - Black 5000 MCD 67 - 132-warstwowy, mistrzowski damasceński nóż uniwersalny Shotoh 13 cm

Black 5000 MCD 67 - 132-warstwowy, mistrzowski damasceński nóż uniwersalny Shotoh 13 cm

1399 zł

Produkt jest dostępny . Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Japońska marka Miyabi znowu zaskakuje. Wszyscy miłośnicy zjawiskowo ostrych noży po raz kolejny wstrzymali oddech, gdy w 2016 roku pojawiły się na rynku noże-arcydzieła. Linia Miyabi Black 5000 MCD 67 to 132 warstwowe noże o oszałamiającej twardości, sięgającej, aż 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Tworzone w ręcznym procesie produkcji noże Miyabi Black 5000 MCD 67 wykuwane są z proszkowej, wysokowęglowej stali MicroCarbide o symbolu MC66, dzięki której zyskują trudną do opisania ostrość. Za sprawą tych mistrzowskich noży można kroić wyśmienicie cienkie plastry grubości, nawet, pół milimetra.
Genialna linia noży Miyabi Black 5000 MCD 67 jest dowodem na to, jak trwale i niezwykle mocno są ze sobą związane japońska, wielowiekowa tradycja i zrytualizowany kult kucia noży. Wiedza dostępna tylko wtajemniczonym mistrzom kowalstwa, przekazywana z pokolenia na pokolenie, łączy się z ultra-nowoczesnymi technologiami, stosowanymi w fabryce marki Miyabi w japońskim Seki.
Linia noży Miyabi Black 5000 MCD 67, stworzona przez japońską kuźnię dla grupy Zwilling J.A. HENCKELS, właściciela marki Miyabi, jest jedynym w swoim rodzaju dziełem sztuki kowalskiej. W każdym centymetrze 132 warstwowych noży zaklęty jest duch Japonii, prawdziwe uwielbienie precyzji, maestrii i oddania swojej pracy. Zachwyca też dokładność, z jaką japońscy mistrzowie kują noże Miyabi z linii Black.
Zjawiskowy, damasceński dziwer, powstały przez skuwanie 132 warstw stali o różnej twardości, czaruje malowniczością – przybierając formy fal i ezoterycznych kwiatów. Noże zyskują niezwykłą, estetyczną harmonię za sprawą połączenia urzekających, damasceńskich wzorów z luksusowym drewnem czarnego jesionu, z którego stworzono rękojeść w kształcie spłaszczonej litery D.
Trzonek noży wzmacniany jest utwardzaną stalą szlachetną, by można, za jego sprawą, zgnieść, np. krojony ząbek czosnku.
Linia noży Miyabi Black 5000 MCD 67 dedykowana jest największym miłośnikom kuchni, którzy potrafią docenić kunszt i nadzwyczajną jakość ostrzy, za sprawą których krojenie staje się misterium.
 

Główne cechy japońskich noży Miyabi Black 5000 MCD 67
- twardość 66 stopni HRC w skali Rockwella
- ręczny proces kucia
- rdzeń wykuty ze stali MC 66 MicroCarbide
- 132 warstwy stali damasceńskiej
- nierdzewne
- rękojeść z drewna Black Ash
- klasa ostrości - zjawiskowo-perfekcyjna
 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.
Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

charakterystyka unikatowych noży Miyabi Black 5000 MCD 67
- zjawiskowe, należące do jednych z najbardziej precyzyjnie wykuwanych ręcznie noży świata, 132-warstwowe noże damasceńskie Miyabi Black, z serii 5000 MCD 67, zaliczane są do najwyższej światowej klasy mistrzowskich noży Takumi
- ta linia noży to prawdziwa perełka wśród zjawiskowo ostrych, japońskich kolekcji Miyabi, charakteryzuje się przepięknym dziwerem, który określany jest jako „Flower Damascus” – wielokrotnie skuwana stal przybiera formę fal i główek kwiatów
- urok nadzwyczaj malowniczego dziweru podkreśla też rękojeść wykonana z unikatowego drewna „Black Ash” – szlachetnego, czarnego jesionu o niezwykle wyrazistym, specyficznym rysie słojów
- dwustronnie ostrzone noże Miyabi Black z linii 5000 MCD 67, marki Miyabi, są niewyobrażalnie wręcz ostre, stąd należy posługiwać się nimi z najwyższą ostrożnością – przy stali tej jakości, hartowaniu i ręcznemu ostrzeniu udało się osiągnąć ostrość kling dorównującą legendarnym mieczom samurajskim
- klasyczne, czerwone logo marki Miyabi ma, w przypadku tej linii noży, żółty kolor, którym oznacza się noże najwyższej klasy
- perfekcyjnie wyważony nóż Miyabi pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- noże Miyabi Black 5000 MCD 67 wykuwane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła w kuźniach Seki, w Japonii; powstają według tradycyjnych, przechowywanych w tajemnicy, starożytnych metod, które już od XII wieku służyły mistrzom Seki do tworzenia unikatowych mieczy samurajskich

typ i twardość stali
- rdzeń noży Miyabi Black 5000 MCD 67 powstał na bazie wielokrotnie wytapianej, skuwanej i hartowanej sproszkowanej stali MicroCarbide MC66, która jest podobna we właściwościach do jednego ze składników unikatowej stali – Tamahagane objętej całkowitym embargiem na wywóz z Japonii (do dziś nie ujawniono światu jej składu chemicznego i procesu wytwarzania)
- ultra twardy rdzeń otaczają aż 132 warstwy skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali damasceńskiej CRYODUR®, co sprawia, że każdy z ręcznie kutych noży Miyabi Black 5000 MCD 67 jest unikatowy i jedyny w swoim rodzaju
- noże hartowane są w lodzie, w temperaturze minus 196 stopni Celsjusza, przez co zyskują nadzwyczaj ekstremalną twardość, aż, 66 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do ścisłej czołówki najdoskonalszych noży świata

rękojeść
- rękojeść noży Miyabi Black 5000 MCD 67 wykonana została ze wzmacnianego hartowaną stalą unikatowego, szlachetnego drewna Black Ash – czarnego jesionu
 - znajdujący się na rękojeści noża MosaicPin jest swoistym certyfikatem najwyższej jakości noży marki Miyabi
 

użytkowanie
- japońskie, damasceńskie noże Miyabi Black 5000 MCD 67 są nierdzewne, ale pod żadnym pozorem nie wolno myć ich w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić zarówno strukturę stali, jak i piękny, drewniany trzonek
- po każdym użyciu noże należy umyć i osuszyć
- ostrza damasceńskich noży Miyabi należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem Abura Hamono lub tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z najwyższej jakości drewna; nie zalecamy stosowania desek z tworzyw sztucznych, gdyż nazbyt szybko tępią ostrza oraz mogą prowadzić do szybszej utraty właściwości stali
- noże z tej linii są ekstremalnie ostre – prosimy zadbać, by zawsze znajdowały się poza zasięgiem dzieci
-  posługiwać się nimi powinni ci gotujący, którzy mieli już wcześniej do czynienia z ostrymi, japońskimi nożami

 

- japońskimi nożami nie wolno kroić kości, mrożonek, mostków drobiu; noży z Japonii nie wolno używać do podważania denek słoików, czy otwierania puszek

- wszelkie uszkodzenia mechaniczne (pęknięcia, złamania, wyszczerbienia ostrza) spowodowane niestosowaniem się do powyższego – niwelują możliwość reklamacji

 

przechowywanie
- noże Miyabi Black 5000 MCD 67 należy przechowywać na pulpitach lub listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Miyabi Black 5000 MCD 67 zalecane są najwyższej klasy kamienie o gradacjach 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000, 8000, czy nawet 10000-12000
- w przypadku tych noży zalecany jest dobór kamieni częściowo lub całkowicie syntetycznych (marek Zwilling lub Kramer Knives); można stosować również kamienie marki Miyabi oraz naturalne kamienie najlepszych, japońskich producentów
- stosowanie klasycznych, tańszych kamieni ceramicznych mija się, w przypadku tak twardych noży, z celem, gdyż noże zetrą kamień niemal w mgnieniu oka, nie ostrząc się na nim
- damasceńskie noże Miyabi można ostrzyć w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony lub w stosunku 50:50

Informacje o produkcie:
Producent Miyabi
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców
- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców
- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności
- świetnie nadaje się również do dekorowania potraw, tzw. food designu

Materiał

rdzeń - sproszkowana stal MicroCarbide MC66
ostrze - 132 warstwy skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali damasceńskiej CRYODUR®
rękojeść – hartowana stal i malownicze, luksusowe drewno czarnego jesionu

Wymiary

długość ostrza 13 cm

Seria

Miyabi Black 5000 MCD 67

Pochodzenie

Japonia, Seki

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Mówiąc o nożu uniwersalnym, warto zadać pytanie, czy istnieje coś takiego, jak przedmiot w swojej funkcjonalności całkowicie uniwersalny. Nie chodzi tu, bynajmniej, o rzecz jedną do wszystkich możliwych czynności świata, ale – w tym przypadku – o nóż, który wyręczy, czy zastąpi wszystkie inne.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z najostrzejszych noży na świecie. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii połączonej z wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Mariaż doświadczenia japońskich kowali i zjawiskowe właściwości stali MicroCabridge, czyli wysokowęglowej stali proszkowej, pozwolił stworzyć noże o ostrości nie odbiegającej od jakości najbardziej zaawansowanych kling tradycyjnych japońskich noży, których cena jest nawet kilku- lub kilkunastokrotnie wyższa.

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie japońskiego noża na kamieniach o różnej ziarnistości (czyli gradacji, zwanej też granulacją). Tego typu ostrzałki pozwalają bardzo precyzyjnie, łatwo i równomiernie na całej długości klingi ostrzyć doskonałe, kute, japońskie noże.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.