Warto obejrzeć

Produkty polecane

Demeyere - Atlantis - Luksusowy, stalowy garnek z wkładem do gotowania na parze, 5,2 l, Ø 24 cm

Atlantis - Luksusowy, stalowy garnek z wkładem do gotowania na parze, 5,2 l, Ø 24 cm

1700 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Marzenie o odnalezieniu zaginionej Atlantydy zostało wreszcie ziszczone. To, co fascynuje w legendzie o zatopionej niegdyś cywilizacji, to jej nadzwyczajny wręcz rozwój technologiczny. Z tego też względu znaleźliśmy spore analogie między Atlantydą, a linią stalowych, luksusowych naczyń Atlanits, belgijskiej marki Demeyere. To, co producent zdołał zrobić ze stalą szlachetną, daleko wykracza poza osiągnięcia współczesnych technologii kulinarnych. Słowem – naczynia Atlantis to nowa, odkrywana przez miłośników gotowania, Atlantyda.
Co charakteryzuje te nadzwyczajne naczynia z 30-letnią gwarancją? Zasadniczo – każdy element i patent, który zastosowano w ich konstrukcji, zasługuje na uwagę.
To, co ucieszy oszczędnych – garnki do gotowania na parze z linii Atlantis, Demeyere, nagrzewają się wręcz błyskawicznie za sprawą 7-warstwowego, grubego dna - InductoSeal®. Dno naczyń powstało z warstw stali, srebra, potężnego pasa miedzi oraz opatentowanego przez Demeyere stopu TriplInduc®. Całość, hermetycznie zamknięta i spawana próżniowo, wykorzystuje zjawisko synergii, pozwala nagrzać naczynie tak, że oszczędza się co najmniej 30% energii w stosunku do tradycyjnych naczyń.
To, co zauroczy technicznie spoglądających na naczynia, to fakt, że seria Atlantis jest odporna na przegrzanie do 600 stopni Celsjusza. Czyli – garnkom do gotowania na parze nie straszna żadna kuchenka ani piekarnik. Kochający przełamywanie barier zdumiewają się też nad demeyerowskim wynalazkiem – stalą typu Silvinox®. Dzięki elektrochemicznemu procesowi wykańczania stali naczynia Atlantis przez całe dekady pozostaną srebrzysto-białe. Wszyscy, którzy mieli do czynienia z naczyniami ze stali wiedzą, że to prawdziwy cud.
Silvinox® oczaruje też tych, którzy przywiązują niezwykłą wagę do higieny w kuchni. Silvinox® gwarantuje, że na naczyniach nie pozostaną odciski palców, a, co za tym idzie, nie będą na nich osiadały przenoszone z rąk bakterie.
Kute i spawane uchwyty, na których może stanąć dorosły człowiek (jak pokazał to inżynier Demeyere w filmie producenta), tak wyśmienicie przylegają do naczyń, by miedzy nie a ściankami garnków nigdy nie zebrał się brud, by nie dostała się tam woda ani nie rozwinęły bakterie. Bo Demeyere, nie dość, że jest perfekcjonistą w tworzeniu luksusowych naczyń, czuje wielkie zamiłowanie do maksymalnej higieny.
I jeszcze to, co zauroczy kochających zdrową dietę – naczynia Atlantis, marki Demeyere, pozwalają gotować w, całkiem i dosłownie, połowie szklanki wody. Ale, że Demeyere z upodobaniem przekracza bariery, gotować w naczyniach Atlantis da się i… bez wody! Prezentację obu nadzwyczaj ciekawych metod można zobaczyć w filmie producenta.
Stalowy wkład do gotowania na parze pozwala na przyrządzanie bardzo zdrowych, aromatycznych potraw. Co ciekawe, Demeyere tak skonstruowało swoje wkłady, że można ustawić je w wieży – nawet trzy, jeden na drugim. W każdym z wkładów uda się przyrządzić doskonale smaczne mięsa, warzywa, ryby, czy inne przysmaki. Proces przygotowywania potraw na parze można obejrzeć w filmie producenta (zakładka Video).
Naczynia Demeyere to prawdziwy fenomen w dziedzinie technologii kuchennych. By pojąć istotę tego zjawiska, by w pełni docenić możliwości nadzwyczajnych, luksusowych, stalowych naczyń belgijskiej marki, polecamy Państwu rozbudowaną kategorię filmów producenta (tłumaczonych przez nas na język polski – prosimy zajrzeć TUTAJ) oraz artykuły naszego specjalisty, które podpowiedzą, na co warto zwrócić uwagę przy doborze naczyń na całe życie.
 

Główne cechy stalowych naczyń Atlantis
- 7-warstwowe dno naczyń, InductoSeal, gwarantuje wyśmienitą dystrybucję ciepła
- odporność na przegrzanie do 600 stopni Celsjusza
- powłoka Silvinox® zapewni idealną, srebrno-białą barwę naczyń przez całe lata
- 30 lat gwarancji producenta (do użytku domowego)
- do używania na każdym typie kuchenki; do zapiekania potraw w piekarniku
 

UWAGA! Do zestawu można dokupić dodatkowe wkłady. Prosimy o kontakt z obsługą sklepu.

Właściwości:

Demeyere - inżynieria gotowania
- belgijska marka Demeyere jako, dotychczas jedyna na świecie, potrafi tworzyć nadzwyczaj skomplikowane konstrukcyjnie naczynia ze stali szlachetnej, stosując odrębne technologie do poszczególnych typów naczyń
- Demeyere eksperymentuje już od lat 60-tych XX wieku ze stalą szlachetną i innymi materiałami, które tworzą ścianki bądź dna ich luksusowych naczyń – dzięki temu belgijska marka stała się niekwestionowanym liderem w dziedzinie profesjonalnych naczyń ze stali szlachetnej
- inżynierowie Demeyere zbadali, że nie wszystkie typy naczyń z danej linii muszą mieć identycznej grubości dna i ścianek - dlatego też ich patelnie i garnki różnią się konstrukcyjnie, by za ich sprawą móc przyrządzać optymalnie i zdrowo gotowane, smażone, czy duszone potrawy
- wg badań Demeyere najgrubsze ścianki i dna powinny posiadać patelnie, których używa się do specyficznych kuchennych czynności (są częściej i mocniej eksploatowane) bądź stawiane na palnikach o większej mocy; z kolei garnki, czy rondle nie muszą mieć bardzo grubych ścianek, gdyż opierają się na 7-warstwowych hermetycznie spawanych, kapslowych podstawach - InductoSeal®, które przejmują ciepło i genialnie szybko dystrybuują je po całym naczyniu – od dna, aż po brzegi
- tradycyjnie każda inna marka tworzy naczynia z danej linii o identycznej grubości ścianek – Demeyere odeszło od tej koncepcji, zyskując naczynia wiele bardziej ekonomiczne w użytkowaniu
- dzięki technologiom Demeyere można, np. ugotować ziemniaki dla całej rodziny, w połowie szklanki wody!; z drugiej strony – można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że patelnia się wypaczy, czy przegrzeje

Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania, materiały i stopy metali, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych naczynia
- spawane próżniowo, wielowarstwowe, bardzo grube dno naczyń Demeyere z linii Atlantis gwarantuje termiczną odporność sięgającą 600 stopni Celsjusza
- genialnie obmyślone naczynia o grubych ściankach ze stali rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi ścianek tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową potrawę (Demeyere zbadało, że ich naczynia, dzięki kapslowanym dnom i wielowarstwowym ściankom, sprawdzają się o 33% lepiej, niż analogiczne naczynia innych firm)
- istotną rolę odgrywają tu również pozwalające na ultra zdrowe gotowanie ciężkie pokrywki, które zapobiegając wydostawaniu się pary z naczynia, minimalizują straty właściwości odżywczych i witamin
- pokrywki pozwalają zyskać bardzo duże ciśnienie w naczyniu, stąd luksusowe garnki Demeyere mogą służyć w roli pół-szybkowara
 

Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne – kapslowane, próżniowo spawane dna oraz kute, spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między dnem, czy uchwytem a ściankami garnków bądź patelni
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na naczyniach odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło naczynia ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny

Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- InductoSeal® - 7-warstwowe dna naczyń z linii Atlantis składają się z hermetycznie łączonych z sobą: stali szlachetnej, dwóch warstw srebra dzielonych potężnym pasem miedzi oraz tworzącym właściwe dno naczynia, trójwarstwowym stopem TriplInduc® opatentowanym przez Demeyere
- dzięki nadzwyczaj skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna i ścianek, naczynia i patelnie genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają gotować, dusić, smażyć na minimalnej mocy palnika
 

Na jakich kuchenkach gotować w naczyniach Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej – tego typu garnki można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
 

Mycie i konserwacja naczyń Demeyere
- naczynia Demeyere z linii Atlantis nadają się do mycia w zmywarce; niemniej jednak producent proponuje, by myć je ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – naczynia Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali

Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, naczynia Demeyere nie powinny być stosowane przez osoby uczulone na w/w metale

Informacje o produkcie:
Producent Demeyere
Przeznaczenie

- do gotowania w rekordowo wręcz małej ilości wody, dzięki czemu można zachować wszystkie właściwości odżywcze i witaminy przygotowywanych potraw
- do duszenia mięs, warzyw i przygotowywania sosów
- do zapiekania potraw w piekarniku - do temperatury 240 stopni
- naczynia z linii Atlantis, marki Demeyere, wyśmienicie nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż ich 7-warstwowe dno pozwala bardzo długo zachować ciepło zup, zapiekanek, czy innych przysmaków
- do przyrządzania dietetycznych potraw gotowanych na parze

Kolor srebrny
Materiał

- srebrzysta satynowana stal szlachetna – garnek i wkład
- 7-warstwowe dno InductoSeal® (w tym – warstwy stali szlachetnej, miedzi, srebra i trójwarstwowy stop TriplInduc®)
- kute, spawane stalowe uchwyty

Wymiary

garnek
pojemność 5,2 l
średnica 24 cm
wysokość 12 cm
 


wkład na parze
średnica 24 cm

Seria

Demeyere Atlantis

Gwarancja 30 lat – kuchnia domowa; 10 lat kuchnia profesjonalna
Pochodzenie

Belgia

Zdrowie ugotowane na parze - pomysł na rozsądną dietę

Zdrowie ugotowane na parze - pomysł na rozsądną dietę

Teraz, gdy świat opanowała czasem nierozsądnie prowadzona moda na odchudzanie, gdy cudnych diet mnoży się coraz więcej, gdy ciężko zdecydować, co zrobić, by zrzucić irytujące kilka kilogramów (ciężko zdecydować, bo sugestii są tysiące), warto pójść po rozum do głowy i wybrać to, co zdrowe, dla organizmu bezpieczne i skutecznie odchudzające.

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Belgijska, rodzinna firma Demeyere, należąca obecnie do koncernu Zwilling J.A. Henckels, realizuje z rozmachem mickiewiczowskie apostrofy – „sięgaj, gdzie wzrok nie sięga” i „ponad poziomy wylatuj”. Demeyere, być może, dzieł Mickiewicza nie zna, ale za to ma w sobie ducha odkrywcy i pioniera.

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty moich sklepów – SmakProstoty.

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych.

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania.   1. Stalowe garnki, patelnie, czy woki najlepiej czyścić ściereczką z mikrofazy lub innymi, pochodnymi, równie delikatnymi materiałami.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.