Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Demeyere - Atlantis - Luksusowa, głęboka, stalowa patelnia sauté, Ø 18 cm

Atlantis - Luksusowa, głęboka, stalowa patelnia sauté, Ø 18 cm

715 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Marzenie o odnalezieniu zaginionej Atlantydy zostało wreszcie ziszczone. To, co fascynuje w legendzie o zatopionej niegdyś cywilizacji, to jej nadzwyczajny wręcz rozwój technologiczny. Z tego też względu znaleźliśmy spore analogie między Atlantydą, a linią stalowych, luksusowych patelni sauté Atlanits, belgijskiej marki Demeyere. To, co producent zdołał zrobić ze stalą szlachetną, daleko wykracza poza osiągnięcia współczesnych technologii kulinarnych. Słowem – naczynia Atlantis to nowa, odkrywana przez miłośników przyrządzania sosów, gotowania delikatnych bulionów, duszenia mięs i warzyw i przyrządzania wykwintnych, gorących deserów, Atlantyda.
Co charakteryzuje te nadzwyczajne patelnie z 30-letnią gwarancją? Zasadniczo – każdy element i patent, który zastosowano w ich konstrukcji, zasługuje na uwagę.
To, co ucieszy oszczędnych - głębokie patelnie sauté z linii Atlantis, Demeyere, nagrzewają się wręcz błyskawicznie za sprawą 7-warstwowego, grubego dna i ścianek - 7-PlyMaterial®. Dno i ścianki powstają z warstwy stali, stopu aluminium oraz dwóch warstw czystego aluminium i opatentowanego przez Demeyere stopu TriplInduc®. Wykorzystująca zjawisko synergii konstrukcja pozwala nagrzać patelnię sauté tak, że oszczędza się co najmniej 30% energii w stosunku do tradycyjnych naczyń.
To, co zauroczy technicznie spoglądających na naczynia, to fakt, że seria Atlantis jest bardzo odporna na przegrzanie. Czyli – głębokim patelniom sauté nie straszna żadna kuchenka ani piekarnik. Kochający przełamywanie barier zdumiewają się też nad demeyerowskim wynalazkiem – stalą typu Silvinox®. Dzięki elektrochemicznemu procesowi wykańczania stali patelnie Atlantis przez całe dekady pozostaną srebrzysto-białe. Wszyscy, którzy mieli do czynienia z naczyniami ze stali wiedzą, że to prawdziwy cud.
Silvinox® oczaruje też tych, którzy przywiązują niezwykłą wagę do higieny w kuchni. Silvinox® gwarantuje, że na patelniach nie pozostaną odciski palców, a, co za tym idzie, nie będą na nich osiadały przenoszone z rąk bakterie.
Kute i spawane uchwyty tak wyśmienicie przylegają do naczyń, by miedzy nie a ściankami garnków nigdy nie zebrał się brud, by nie dostała się tam woda ani nie rozwinęły bakterie. Bo Demeyere, nie dość, że jest perfekcjonistą w tworzeniu luksusowych naczyń, czuje wielkie zamiłowanie do maksymalnej higieny.
I jeszcze to, co zauroczy lubiących mieć pełną kontrolę – patelnie Atlantis, marki Demeyere, pozwalają niezwykle precyzyjnie sterować temperaturą w trakcie duszenia i przyrządzania delikatnych potraw, czy ubijania piany. Z racji energooszczędności i wyśmienitej dystrybucji ciepła wystarczy, po mocnym nagrzaniu patelni, dusić bądź gotować sos na minimalnej mocy palnika. Jest to o tyle istotne, że są potrawy, które wymagają bardzo powolnego lub szczególnie subtelnego przyrządzania, by ich kolor, zapach i konsystencja były perfekcyjne.
 

Patelnie Demeyere to prawdziwy fenomen w dziedzinie technologii kuchennych. By pojąć istotę tego zjawiska, by w pełni docenić możliwości nadzwyczajnych, luksusowych, stalowych naczyń belgijskiej marki, polecamy Państwu rozbudowaną kategorię filmów producenta (tłumaczonych przez nas na język polski – prosimy zajrzeć TUTAJ) oraz artykuły naszego specjalisty, które podpowiedzą, na co warto zwrócić uwagę przy doborze naczyń na całe życie.
 

Główne cechy stalowych patelni Atlantis
- 7-warstwowe dno i ścianki patelni - 7-PlyMaterial® - gwarantuje perfekcyjną dystrybucję ciepła
- bardzo wysoka odporność termiczna
- powłoka Silvinox® zapewni idealną, srebrno-białą barwę patelni przez całe lata
- 30 lat gwarancji producenta (do użytku domowego)
- do używania na każdym typie kuchenki; do zapiekania potraw w piekarniku

Właściwości:

Demeyere - inżynieria smażenia
- belgijska marka Demeyere jako, dotychczas jedyna na świecie, potrafi tworzyć nadzwyczaj skomplikowane konstrukcyjnie naczynia ze stali szlachetnej, stosując odrębne technologie do poszczególnych typów naczyń
- Demeyere eksperymentuje już od lat 60-tych XX wieku ze stalą szlachetną i innymi materiałami, które tworzą ścianki bądź dna ich luksusowych naczyń – dzięki temu belgijska marka stała się niekwestionowanym liderem w dziedzinie profesjonalnych naczyń ze stali szlachetnej
- inżynierowie Demeyere zbadali, że nie wszystkie typy naczyń z danej linii muszą mieć identycznej grubości dna i ścianek - dlatego też ich patelnie i garnki różnią się konstrukcyjnie, by za ich sprawą móc przyrządzać optymalnie i zdrowo gotowane, smażone, czy duszone potrawy
- wg badań Demeyere najgrubsze ścianki i dna powinny posiadać patelnie, których używa się do specyficznych kuchennych czynności (są częściej i mocniej eksploatowane) bądź stawiane na palnikach o większej mocy, jak, np. głębokie patelnie sauté służące do smażenia w wysokich temperaturach – dlatego patelnie tego typu wyposażono w technologię 7-PlyMaterial, czyli 7-warstwowe dno i ścianki
- tradycyjnie każda inna marka tworzy naczynia z danej linii o identycznej grubości ścianek – Demeyere odeszło od tej koncepcji, zyskując naczynia wiele bardziej ekonomiczne w użytkowaniu
- dzięki technologiom Demeyere można, np. ugotować ziemniaki dla całej rodziny, w połowie szklanki wody!; z drugiej strony – można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że patelnia się wypaczy, czy przegrzeje
- tradycyjnie każda inna marka tworzy naczynia z danej linii o identycznej grubości ścianek – Demeyere odeszło od tej koncepcji, zyskując naczynia wiele bardziej ekonomiczne w użytkowaniu
- dzięki technologiom Demeyere można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że patelnia się wypaczy, czy przegrzeje, gdyż grube 7-warstwowe dno i ścianki są odporne na bardzo wysokie temperatury, w których przyrządza się potrawy techniką sauté
 

Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania i materiały, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych patelni
- genialnie obmyślone głębokie patelnie sauté, posiadające identycznie grube (3 mm) dno i ścianki ze stali, rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową, smażoną, czy duszoną potrawę
 

Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne - spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między uchwytem a ściankami patelni
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na patelniach odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło patelnie ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny

Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- 7-PlyMaterial® - 7-warstwowe dna i ścianki patelni sauté z linii Atlantis składają się ze stali szlachetnej, dwóch warstw aluminium otaczającego aluminiowy stop oraz tworzącego właściwe dno patelni, trójwarstwowego stopu TriplInduc® opatentowanego przez Demeyere
- dzięki takiej, nadzwyczaj skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna i ścianek, patelnie genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają smażyć i dusić na minimalnej mocy palnika – zyskuje się w ten sposób niskokaloryczne, doskonale aromatyczne potrawy

Na jakich kuchenkach smażyć na patelniach Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej - tego typu patelnie można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
 

Mycie i konserwacja patelni Demeyere
- patelnie Demeyere z linii Atlantis nadają się do mycia w każdym typie zmywarki; producent sugeruje jednak, by myć je ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – patelnie Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali
 

Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, patelnie Demeyere nie powinny być stosowane przez osoby uczulone na w/w metale

Informacje o produkcie:
Producent Demeyere
Przeznaczenie

- do tworzenia aksamitnych, delikatnych sosów wszystkich typów: śmietanowych, na bulionie, na białym i czerwonym winie
- do ubijania puszystej piany z białek
- do przyrządzania pysznych jajecznic na parze
- do ultrazdrowego, dietetycznego, niemal beztłuszczowego duszenia warzyw
- do przyrządzania ciepłych deserów, mas tortowych, musów, czy topienia czekolady
- do dynamicznego smażenia techniką sauté mięsa w bardzo wysokich temperaturach
- do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturze do 240 stopni Celsjusza
- patelnie z linii Atlantis, marki Demeyere, wyśmienicie nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż ich 7-warstwowe ścianki i dno pozwala bardzo długo zachować ciepło sosów, duszonych warzyw, obsmażanych mięs i ryb oraz innych, gorących przysmaków

Kolor srebrny
Materiał

- srebrzysta satynowana stal szlachetna
- 7-warstwowe dno i ścianki (3 mm grubości) 7-PlyMaterial® (w tym – warstwa stali szlachetnej, stopu aluminium, 2 warstwy czystego aluminium, i trójwarstwowy stop TriplInduc®)
- kute, spawane stalowe uchwyty

Wymiary

średnica 18 cm
średnica dna 12 cm
pojemność 1,5 l
wysokość patelni 6,6 cm

Seria

Demeyere Atlantis

Gwarancja 30 lat – kuchnia domowa; 10 lat kuchnia profesjonalna
Pochodzenie

Belgia

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Belgijska, rodzinna firma Demeyere, należąca obecnie do koncernu Zwilling J.A. Henckels, realizuje z rozmachem mickiewiczowskie apostrofy – „sięgaj, gdzie wzrok nie sięga” i „ponad poziomy wylatuj”. Demeyere, być może, dzieł Mickiewicza nie zna, ale za to ma w sobie ducha odkrywcy i pioniera.

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty moich sklepów – SmakProstoty.

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych.

Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia

Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia

Ta część leksykonu patelni powstała, co specyficzne, dopiero po, aż, 6 latach od napisania pierwszej części „Świata patelni”. Nie wynikało to z lenistwa, niewiedzy, czy chęci skrycia przed Państwem ważnych informacji na temat patelni sauté. Po prostu – nie było o czym pisać, bo nasi ulubieni producenci nie mieli w swojej ofercie klasycznych, najprawdziwszych patelni sauté.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.