Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Wino i potrawy - co do czego pasuje

WINO I POTRAWY

 

Tysiąclecia rozwoju sztuki kulinarnej zaowocowały wypracowaniem konkretnych reguł łączenia wina z posiłkami. Warto stosować się do zasad, by harmonia smaków wina i potraw oszałamiała podniebienie.

 

 

 

Jak ze znawstwem łączyć posiłki z winem?

 

Jedną z podstawowych zasad jest łączenie win o bogatym bukiecie z prostymi daniami. Z kolei dania wyszukane łączy się z winem o mniej skomplikowanym smaku i aromacie.
Poniższe zestawienie pomoże Państwu w doborze odpowiedniego wina do danej potrawy.

 

Przystawki

grzyby - np. dojrzałe burgundy, biały Chateauneuf-du-Pape, Rioja
orzechy - np. słodka Madera, porto tawny, sherry oloroso
szynka - np. czerwone Chinon, Givry z Burgundii, kalifornijskie Pinot Noir

 

Sery

sery twarde - czerwone wino
sery półtwarde - białe i czerwone wina
sery miękkie - białe wino
camembert i brie - lekki, wytrawny szampan lub białe wina
sery niebieskie (Roquefort, Stilton, Gorgonzola) - np. białe wino, Tokaj Aszu, Sauternes, Quarts de Chaume lub Bonnezeaux z Loary
miękkie i tłuste sery z pasteryzowanego, krowiego mleka - np. Riesling, delikatne, czerwone wino
sery z koziego mleka - dojrzałe, długo leżakowane białe wino

 

Drób

kurczak, indyk - z reguły białe wino; przy ostro przyprawianych mięsach można podać czerwone
kaczka - np. burgund - Pomard, Volnay, Nuits-St-Georges, bordeaux – Pomerol, australijski Shiraz
kaczka z jabłkami - np. Pinot Noir z Kaliforni lub Oregonu
kaczka w pomarańczach - np. australijskie Chardonnay, auslese z Palatynatu, słodki Barsac
kaczka wędzona - biały burgund

 

Mięsa

steki, jagnięcina, chateaubriand (polędwica zapiekana z chlebem) - dojrzały médoc
stek grillowany - np. Chateauneuf du Pape, Gigondas, Côte du Rhône - Village
pieczeń wieprzowa - np. czerwone wina – Rioja, białe kalifornijskie Chardonnay
pieczona baranina - np. czerwone wina - dojrzały Médoc, Pauillac, Rioja, Crianza, czerwona, grecka Nemea
zimna, pieczona baranina - np. biały burgund z Côte Chalonnaise lub Mâconnais, Saint-Emilion

 

Dziczyzna

dziczyzna - ptactwo (kuropatwy, przepiórki, itp.)
wina białe, różowe i czerwone, np. Syrah z Grenache, Mourvedre, Cinsault, Barbera, Barbaresco
mięsa czerwone (sarnina, zając, dzik - pieczenie i pasztety)
np. Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)

 

Ryby i owoce morza

pstrąg, kraby - np. Chardonnay, białe wina
łosoś - np. Pinot Noir, Rosé Pinot Noir i szampan
ostrygi i małże - np. Chablis, Muscadet znad Loary, szampan

 

Kuchnie świata

potrawy kuchni orientalnej - np. alzacki gewűrztraminer, riesling, sauvignon blanc
dania kuchni hinduskiej - np. Chardonnay, Marsanne, wytrawny Muscat, Gewűrztraminer, czerwony Sirah (Shiraz)

 

Słodkości

czekolada i desery czekoladowe - np. malaga, muscat, 10-letnie porto tawny, mocno schłodzony macvin

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Holmegaard

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.