Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Temperatura serwowania wina

TEMPERATURA PODAWANIA WINA

 

Wina czerwone powinny mieć temperaturę pokojową, nie przekraczającą 19°C.
Temperatura białego wina zależna jest od jego słodyczy – im słodsze, tym powinno być chłodniejsze. Z kolei starsze białe wino osiągało temperaturę zbliżoną do temperatury piwnicy.
Ogólna zasada głosi, iż temperatura wina nie może przekraczać 18°C ani spadać poniżej 7°C.

 

Przykładowe temperatury podawania różnych gatunków wina

 

czerwone Bordeaux - 16 -17 °C
czerwone burgundzkie - 15 -16 °C
czerwone markowe - 14 -16° C
białe wytrawne - 14 -16 °C
czerwone lekkie, młode i owocowe - 11 -12 °C
różowe, vins de primeur - 10 -12 °C
białe wytrawne, czerwone vins de pays -10 -12 °C
szampan, wina musujące - 7 - 8 °C
likierowe - 6 °C

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: MENU

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.