Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Dekantacja i sposoby serwowania wina

DEKANTACJA WINA

 

Dekantacja polega na zlewaniu wina znad osadu, który zebrał się na dnie butelki. Taki osad tworzy się w starych, rocznikowych winach. Bardzo duża sztuką jest odpowiednie wyklarowanie wina tak, by nie straciło aromatu i smaku, a jednocześnie nie zostało wstrząśnięte.

Jeśli kupią Państwo stare wino, butelkę należy pozostawić na kilka dni, by osad ustał się na dnie. Wtedy bardzo ostrożnie można otworzyć butelkę – bez poruszenia nią. Służą do tego specjalne korkociągi.
Wino należy odlewać powoli i delikatnie do karafki lub czystej butelki. Pomagają w tym najróżniejsze dekantery do wina.
W czasie dekantacji do przelewanego wina dostaje się powietrze, które uwalnia jego aromat i polepsza smak.

Dla pasjonatów wina przygotowaliśmy odrębny artykuł dotyczący dekantacji wina i dekanterów światowych marek zajmujących się akcesoriami barowymi. Artykuł można przeczytać TUTAJ.

 

 

 

 

JAK I W CZYM SERWOWAĆ WINO

 

Wino smakuje najlepiej w szklanych kieliszkach, gdyż szkło wydobywa prawdziwy jego bukiet. Kieliszki należy przed każdą degustacją przepłukać wodą bez detergentów, by obce zapachy nie zniszczyły aromatu.

 

Nie ma ogólnie przyjętych rozmiarów kieliszków, wybór pozostawia się wielbicielom wina. Warto tylko pamiętać, że forma kieliszka również znacznie wpływa na odbiór smaku i aromatu wina. Istotne jest, by do czerwonego wina używać kieliszków o szerokiej czarce, do białego węższych i wyższych. Szampana serwuje się w wysokich, smukłych kieliszkach, by bąbelki mogły napowietrzać srebrzysty płyn.

 

 

 

 

Wino podaje się - w zależności od różnych okazji - na kilka sposobów. Przy ekskluzywnych posiłkach ustawia się obok talerza kieliszki w takiej kolejności, w jakiej podawane będą kolejne wina.
Warto pamiętać, iż kieliszki stawia się po prawej stronie talerza, w szeregu, pod kątem około 40–45 stopni. Kieliszek napełnia się do 1/3 pojemności.
W ten sposób serwuje się wina białe, czerwone i różowe, które nalewa się z prawej strony biesiadujących tuż przed degustacją. Potrawy serwuje się z lewej.

 

Najczęstszym błędem gospodarzy przyjęć jest równoczesne nalewanie dwóch czy trzech gatunków wina, podczas gdy goście degustują jeszcze przekąski. Wino traci wtedy aromat i smak.

 

Białe wino serwowane na eleganckich, angielskich przyjęciach (stojących) podaje się na tacy - już nalane w kieliszki.

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: MENU, Holmegaard

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.