Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Specyficzne jest, iż czasem tradycja rozwijającego się przez wieki zjawiska kultury danego kraju tyczy się przedmiotu, który ewoluuje w minimalnym stopniu. Myślę tu o formach noży japońskich, które przez epoki praktycznie nie zmieniły swojego kształtu. Wiele wieków temu opracowany model klingi, okazuje się być – w przypadku tradycyjnych noży japońskich, tak doskonały, że nie znaleziono uzasadnienia, by go modyfikować. I tak japoński nóż, który dla wielu Polaków jest jeszcze „tylko nożem”, stał się świadkiem przemian historii, tradycji i kultury Japonii.

 

 


 

 

Japończycy wyprzedzili Europę w rozwoju kultury ostrza już w bardzo zamierzchłych czasach. Gdy europejski renesans nieśmiało wprowadzał na stoły widelce, wypychając prostacką tradycję jadania palcami, czy kultywował nadal zwyczaj używania jednego noża kuchennego do wszystkiego (nawet na dworach królów i książąt), w Japonii kultura krojenia, siekania i rozdrabniania produktów zjawiskowo różnorodnymi ostrzami kwitła już w najlepsze. Całkiem normalnym było, że ryby, czy mięso kroiło się innym, a warzywa i owoce jeszcze innym nożem.
 

 

Tradycja używania wielu specjalistycznych noży długi czas wdzierała się w świadomość kulinarną Europy. W Polsce, niestety, jeszcze się nawet na dobre nie zalęgła. Po PRL-owska koncepcja jednego noża do wszystkiego (spiłowanego niemiłosiernie po latach ostrzenia) nadal jest z uporem kultywowana w kraju nad Wisłą. W sumie – czemu atakować polski stół, skoro ziemniaki i włoszczyzna przybyły tu dopiero wraz z królową Boną? W tym samym czasie Japończycy poznali, krojąc, siekając i szatkując z upodobaniem, najróżniejsze warzywa i owoce. Opracowywali najbardziej optymalne formy noży, które do dziś zadziwiają wielu.

 

 

japoński nóż Kamagata - ręcznie kute klingi mistrza Sirou Kamo

 

 

Nóż-specjalista, nóż, który przetrwał wieki, to – między innymi – ciekawie uformowany nóż Nakiri. W skrócie można powiedzieć, że to mini-tasak do siekania, szatkowania i krojenia warzyw i owoców. Takimi słowami zrobiłoby mu się jednak krzywdę. Nakiri to coś więcej niż nóż do warzyw. To przedłużenie ręki krojącego, który ma za zadanie szatkować ogromne ilości kolorowych witamin.

 

 

Nieco prostokątna forma klingi, kończąca się ostrym spadem, łukiem lub lekko tylko zakrzywionym ostrzem, ma przyspieszyć i ułatwić plasterkowanie i rozdrabnianie warzyw. Japoński nóż Nakiri działa na zasadzie mini-gilotyny, która ustawiona równolegle do deski spada na krojony produkt. Nożem Nakiri można też kroić w tradycyjny sposób – od siebie lub do siebie, lekko zakrzywiając tor ruchu. Nakiri pozwala też stosować inne techniki krojenia – niskie, czy wysokie (high low cut), jest więc wyjątkowo uniwersalnym nożem do precyzyjnego rozdrabniania twardych i miękkich produktów.
Nakiri nie posłuży do skórowania, filetowania, do trybowania mięs – w tym przypadku trzeba stosować tradycyjny nóż kucharza lub inne, specjalistyczne noże.

 

 

 

 

Nakiri nie jest długi - liczy sobie przeciętnie 15-16,5 centymetra. Rzadziej 18, czy 21 centymetrów. Dzięki bardzo wyważonym proporcjom doskonale się nim operuje. Nakiri ma ogromną zaletę – i filigranowa kobieta i potężny mężczyzna będą za jego sprawą komfortowo siekać i szatkować.

 

 

Tradycyjny, japoński nóż Nakiri, znany też pod nazwą Kakugata Usuba, m.in. marek Chroma, Tojiro, czy ręcznie kute noże mistrza Sirou Kamo oraz noże marki Kichiji, doskonale sprawdzą się w europejskiej kuchni, która coraz częściej docenia wagę warzyw i owoców, jako nawet głównego składnika posiłku.

 

 

Pasjonatom orientalnych potraw i sprawnie rozdrabnianych warzyw i owoców Nakiri, przypominający małą maczetę, przypadnie do gustu z racji, między innymi, uroczego kształtu, który wyróżnia go spośród innych japońskich noży.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Chroma, Grupa SmakProstoty.pl, Kichiji

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.