Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Noże do serów - wiedza w pigułce

Istnieją w naszej codziennej świadomości takie produkty, napoje, czy potrawy, które – w odróżnieniu od wielu innych – doczekały się prawdziwego kultu. Wystarczy wspomnieć o kawie, którą współczesność otacza czcią i miłością. To dla niej tworzy się ekspresy, kawiarki, zaparzacze, filiżanki, najróżniejsze akcesoria i dodatki pozwalające wydobyć boski aromat.

 

 

 

 

I to nikogo zupełnie nie dziwi. Ale dziwi za to dość często, że jeden z najstarszych, znanych ludzkości produktów, jakim jest ser, biały, żółty i jego tysięczne wariacje, nie doczekał się aż tak wielkiego kultu, jakim otacza się kawę. Ser jest nieco uboższy w akcesoria pozwalające się nim delektować. Niemniej, miłośnicy sera, którzy zrobią dlań wszystko, twierdzą, że ser jest pokarmem bogów. Sprawiają mu wykwintne patery, sztućce, deski i, co najważniejsze, specjalistyczne noże.
Noże do serów dzielą się na dwie, zasadnicze grupy – noże do twardych i miękkich serów. Pojawiają się też różnego typu wariacje uniwersalnych ostrzy, które kroją, plasterkują lub rozsmarowują na pieczywie sery.

 

 

 

 

 

 

 

I tu, znowu, kwestia ciekawa, o której była już mowa w innych artykułach o typach noży – noże do sera charakterystyczne są dla kuchni europejskiej i amerykańskiej. Prawie, poza bardzo nielicznymi wyjątkami, nie spotyka się ich w liniach noży japońskich.
 

 

Nóż do sera ma specyficzną konstrukcję. Często trzonek noża jest dłuższy niż ostrze. Tak wykute są noże do twardych serów, np. niemieckiej marki Güde, czy włoskiej - Legnoart. Ostrze ma kształt bądź liściowaty, bądź lekko trójkątny, ale za to jest masywne, więc trzonek stanowi dlań przeciwwagę. Noże do twardych serów mają często ostry czubek, który pozwala wkłuć się w ser oraz podważać pokrojone już plastry. Co ciekawe, klasyczne noże do twardych serów mają krótką klingę – 10-12 cm. Takie noże służą nade wszystko plastrowaniu mniejszych kostek sera. Trudno zabierać się z takim nożem za cały serowy blok.

 

 

 

 

Zdarzają się też zestawy noży, np. marki Legnoart, gdzie nóż do twardych serów przybrał formę mini-tasaka, a nóż o opisanym powyżej kształcie służy do krojenia i rozsmarowywania miękkich i topionych serów.
Takie noże, służące zarówno w kuchni, jak i jadalni, ułatwiają degustację najróżniejszych gatunków serów, które serwowane są na stół w niewielkich porcjach, ale za to w dużej różnorodności gatunkowej i smakowej.
  

 

 

Drugi typ noży do sera posiada odmienną formę. Te noże przeznaczone są do serów miękkich i pleśniowych. Ostrze jest czasem ząbkowane, by łatwiej było porcjować ser, który jest bardzo elastyczny. Specyficzne otwory, wycięte w klindze noża do miękkich serów, nie pozwalają się kleić krojonym kawałkom lub plastrom. Dodatkowo – ostrze noża kończy specyficzne rozwidlenie, które służy do serwowania i rozdzielania plastrów sera.

 

 


 

 

 

Jednak noży do serów nie jest na rynku dużo – można kupić albo pojedyncze noże albo spotkać zestawy w prezentowym pudełku. Niemniej – niezależnie od tego, na jaki nóż do sera zdecyduje się amator serowej uczty – wybór okaże się trafiony, a sery będą prawdziwie elegancko krojone i podawane.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Güde, Legnoart, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.