Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM

 

Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

 

Te doskonale stabilne naczynia nie nadają się dla osób o filigranowej budowie ciała, czy kobiet o delikatnych dłoniach. Takie osoby będą miały problem z podniesieniem naczynia z kuchenki. Niemożność bezpiecznego i pewnego uniesienia naczynia może grozić poparzeniem mocno nagrzanym żeliwem lub gorącym tłuszczem.
Łatwo można sprawdzić, czy da się radę operować żeliwnym naczyniem. Ten, kto potrafi bez wysiłku, trzymając w ręce, np., dwa kilogramy cukru, wykonać nią ruch od pasa do mostka – nie będzie miał kłopotu z używaniem żeliwnych naczyń Skeppshult.

 

Z drugiej strony – właśnie potężna masa stanowi atut żeliwnych naczyń Skeppshult. Spoczywają nadzwyczaj stabilnie na każdej powierzchni. Patelnia z żeliwa, nawet delikatnie przytrzymywana za uchwyt, pozwala na bardzo łatwe i sprawne przewracanie smażonych, czy grillowanych potraw.

 

 

 
 

JAK DBAĆ O ŻELIWNE NACZYNIA

 

1. Przed pierwszym użyciem należy przepłukać naczynie gorącą wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.

 

2. Dokładnie osuszone żeliwne naczynie nadaje się do użycia.

 

3. Garnki i patelnie z naturalnego żeliwa myje się gorącą wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.

 

4. Po użyciu warto nasmarować garnek lub patelnię odrobiną oleju jadalnego, masła lub margaryny. To przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.

 

5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.

 

6. Żeliwa nie rozgrzewa się na palnikach typu Boost (na indukcji). Żeliwo rozgrzewa się błyskawicznie - stąd po wstępnym nagrzaniu należy znaczaco zmniejszyć moc palnika, czy płyty.

 

7. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać w szafce przykrytych. W hermetycznie zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.

 

 

Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia Skepphult będą służyły przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem Skeppshult jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.

 

 

 

 

JAK KORZYSTAĆ Z ŻELIWNYCH NACZYŃ?

 

Nieodpowiednie używanie żeliwnych naczyń może wywołać, między innymi, ich przebarwienie. Istnieją różne, sprawdzone przez profesjonalistów, metody służące zapobieganiu ewentualnym uszkodzeniom żeliwa.

 

1. Jeśli ścianki lub dno naczynia przybiorą szary kolor – oznacza to, iż tłuszcz konserwujący naczynie został spłukany. Wtedy trzeba wlać olej, tak, by sięgał do wysokości 2/3 naczynia, gotować go przez 15–30 minut. Gdy naczynie wystygnie, ewentualny nadmiar tłuszczu należy usunąć suchą szmatką. Konserwację żeliwnych naczyń należy przeprowadzać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub przy uchylonym oknie. Trzeba pamiętać, że proces ten przeprowadza się sporadycznie - nawet raz w roku. Tu wszystko zależy od częstotliwości używania patelni.

 

 

2. Jeśli na naczyniu pojawia się oznaki rdzy – oznacza to, iż tłuszcz konserwujący naczynie został spłukany, względnie w naczyniu było przez dłuższy czas przechowywane pożywnie. Możliwe jest również, że naczynie, bezpośrednio po użyciu, zostało przykryte pokrywką i odstawione na dłuższy okres czasu.
Jeśli w naczyniu pojawi się rdza, trzeba usunąć ją metalowym zmywakiem bądź szczoteczką. Następnie – trzeba ponownie je zakonserwować – instrukcja w punkcie 1.

 

 

3. Jeśli pożywienie zbyt mocno przywiera do naczynia – oznacza to, że naczynie jest suche. Warto wtedy wsypać na dno sporą ilość soli kuchennej i rozgrzać garnek, czy patelnię na płycie bądź kuchence. Gdy sól spali się, należy ostudzić naczynie i usunąć sól.

 

4. Jeśli na gąbce lub ściereczce użytej do osuszenia naczynia pojawią się czarne plamy, znaczy to, że tłuszcz konserwujący naczynie został spłukany. Tym samym naczynie zostało pozbawione naturalnej powłoki, która zapobiega przywieraniu potraw. Warto wtedy zagotować w naczyniu wodę, wylać ją, osuszyć garnek lub patelnię, po czym zakonserwować – jak podano w punkcie 1.

 

 

 

TAJEMNICA TKWI NA DNIE

 

Czy wiedzą Państwo, że dobrze zaprojektowane dno to najprawdopodobniej najistotniejszy element naczynia? Świadoma tego doniosłego faktu fabryka Skeppshult, wspierając się wiedzą Szwedzkiej Organizacji Konsumentów, stworzyła w swoich naczyniach dno idealne. W czym tkwi jego tajemnica?

 

Dno powinno:
- mieć około 6 mm grubości,
- być delikatnie wklęsłe,
- zapobiegać ewentualnemu porysowaniu powierzchni kuchenek ceramicznych bądź indukcyjnych.

 

Grube dno doskonale akumuluje energię, powodując, że gotowanie jest wydajne, gdyż ciepło rozchodzi się proporcjonalnie po całym naczyniu. Grube dno pozwala oszczędzać energię.

Dzięki delikatnie wklęsłemu dnu naczynie stoi stabilnie na gładkim blacie kuchni ceramicznej bądź indukcyjnej. Gdy dno odkształci się nieco pod wpływem gorąca, jego konstrukcja spowoduje, że nie będzie kołysać się na płycie.

Aby nie porysować powierzchni kuchenek, dno winno mieć delikatne rowki i żłobienia, w które dostaną się ewentualne okruszyny czy grudki przypraw.

Wszystkie te warunki spełniają dna żeliwnych garnków i patelni Skeppshult.

 

 

 

 

Żeliwne naczynia szwedzkiej firmy Skeppshult zyskały aprobatę autorytetów w dziedzinie konstrukcji i ergonomii garnków i patelni. Przebadano je w laboratoriach produkcyjnych firmy Bosch/ Siemens. Okazało się, że potężne żeliwo nie rysuje wrażliwych powierzchni kuchenek.

Mamy przyjemność przedstawić Państwu naczynia z idealnym dnem przyjaznym dla współczesnej kuchni.

Rewelacyjnie trwałe żeliwo z 25-letnią gwarancją...
Naczynia kryjące w sobie pierwotne piękno Skandynawii...
Patelnie i garnki z duszą Wikinga... to właśnie Skeppshult!

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, miłośnik żeliwa Skeppshult

www.smakprostoty.pl

 Zdjęcia: Skeppshult

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.