Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny wymiar – średnicę, którą faktycznie mierzą w najszerszym miejscu patelni, czyli od rantu do rantu (od brzegu do brzegu), który z samym smażeniem nie ma nic wspólnego.

 

 

 

 

 

Przykład z życia: patelnia o średnicy 28 cm faktycznej przestrzeni roboczej (popularnego „dna”, na którym się smaży) ma realnie o kilka centymetrów mniej. Wszystko zależy, pod jakim kątem nachylone są brzegi patelni.

 

 

Przy patelni o 28 cm średnicy i tradycyjnych, prostych, lekko zakrzywionych przy dnie ściankach – dno może mierzyć do 26 cm.

 

 

 

 

Jeśli z kolei ścianki patelni schodzą się pod większym kątem, przestrzeń robocza automatycznie zmniejsza się – i może wynosić, np. 22-23 cm.

 

 

 

 

Stąd, patelnia o średnicy 24 cm nie sprawdzi się zupełnie w przypadku smażenia dla 3-4 osób. W takiej sytuacji trzeba będzie smażyć na raty.

 

 

Jak dobierać patelnię?

 

 

Dla jednej osoby – średnica patelni 16-24 cm
- średnica 24 cm – taka patelnia nada się, gdy będzie się na niej nie tylko smażyć, ale i dusić np. potrawy mięsno-warzywne
- jeśli patelnia ma służyć wyłącznie smażeniu mięsa, jajek itp. – wystarczy średnica do 20 cm

 

 

Dla dwóch osób – średnica patelni 20-28 cm
- średnica 28 cm – taka patelnia nada się, gdy będzie się na niej nie tylko smażyć, ale i dusić np. potrawy mięsno-warzywne
- jeśli patelnia ma służyć wyłącznie smażeniu mięsa, jajek itp. – wystarczy średnica do 24 cm

 

 

Dla czterech osób – średnica patelni - minimum 28 cm


 

 

 

Sumując:

- wymiar patelni oznacza średnicę w najszerszym miejscu – od brzegu do brzegu
- dno patelni zmniejsza się w stosunku do podanej średnicy w zależności od konta nachylenia ścianek – od 10% do 30%
- patelnię trzeba kupować świadomie, dobierając jej wymiar do ilości przygotowywanych porcji

 

By dowiedzieć się, jak dobrze smażyć i z jakich patelni warto korzystać, zapraszamy do przeczytania tego artykułu.

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Skeppshult, Staub, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.