Produkty polecane

Porady specjalisty

Nie nadaliśmy tej kategorii - „Porady specjalisty” - nazwy li tylko przez przewrotność. Faktycznie, w tej przestrzeni włada niepodzielnie dyplomowany specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, szef sklepu SmakProstoty. Zawodowo, od 1993 roku, związany jest z kwestiami kulinariów.
Będziemy z przekonaniem twierdzić, że dziedzina wiedzy dotycząca gotowania, żywienia, optymalnej diety, ewoluujących technik i technologii kulinarnych, a co za tymi idzie, wyposażania kuchni, wymaga wsparcia się fachowymi poradami i sugestiami.
Artykuły, które znajdą Państwo w zakładce „Porady specjalisty”, są efektem lat i niezliczonej ilości godzin spędzonych na doradztwie, konsultacjach, rozmowach z lekarzami specjalizującymi się w leczeniu schorzeń cywilizacyjnych, ze specjalistami z zakresu żywienia i dietetykami. Oczywiście, podana tu wiedza jest uproszczona do maksimum, by nawet laik mógł z niej skorzystać.
Autorskie artykuły pokażą kuchnię w nowym świetle. Zasugerują, na co zwracać uwagę przy doborze kuchennego sprzętu.

 

 

Precyzyjna elegancja kutej stali - noże Güde Kappa dla wielbicieli tradycyjnej prostoty
Artykuł
Artykuł

Precyzyjna elegancja kutej stali - noże Güde Kappa dla wielbicieli tradycyjnej prostoty

Współczesne noże kuchenne są arcydziełami sztuki użytkowej, za sprawą których można powołać do życia (...)
Pulpit magnetyczny zamiast klasycznego bloku na noże
Artykuł
Artykuł

Pulpit magnetyczny zamiast klasycznego bloku na noże

W czasach, kiedy można zdobyć coraz bardziej zaawansowane technologiczne, piękne, ultra ostre noże, np. damasceńskie (...)
Smażenie, przemiany chemiczne w tłuszczach i ich wpływ na organizm
Artykuł
Artykuł

Smażenie, przemiany chemiczne w tłuszczach i ich wpływ na organizm

Dla potrzeb sklepu www.smakprostoty.pl i naszych widzów na kanale You Tube stworzyliśmy, nieco ironiczny, ale traktujący (...)
Świat patelni, część 1 - Raj ze znawstwem wysmażony
Artykuł
Artykuł

Świat patelni, część 1 - Raj ze znawstwem wysmażony

Patelnia, zupełnie niezbędna w kuchni, stara jak sam świat, jest dobra na wszystko. Niezależnie od tego, jak banalnie, (...)
Świat patelni, część 2 - Smażone, duszone i na stół serwowane smaki
Artykuł
Artykuł

Świat patelni, część 2 - Smażone, duszone i na stół serwowane smaki

By smażenie, duszenie i podsmażanie, czyli najbardziej popularne i najczęściej wykonywane kuchenne czynności przebiegały (...)
Świat patelni, część 3 - Grillowane niebo w gębie
Artykuł
Artykuł

Świat patelni, część 3 - Grillowane niebo w gębie

Aromat grillowanej potrawy, który rozchodzi się z kuchni po całym mieszkaniu, nie ma sobie równych. Zjawiskowe (...)
Świat patelni, część 4 - Płytkie jajeczne i naleśnikowe aromaty
Artykuł
Artykuł

Świat patelni, część 4 - Płytkie jajeczne i naleśnikowe aromaty

Aromaty, a owszem, płytkie, ale nie zwyczajne! Zyskiwane dzięki specyficznym, bo właśnie płytkim w stopniu najwyższym, (...)
Świat patelni, część 5 - Wysokie ścianki patelni Szefa Kuchni
Artykuł
Artykuł

Świat patelni, część 5 - Wysokie ścianki patelni Szefa Kuchni

Często, jako specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, spotykam się pytaniami klientów (...)
Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia
Artykuł
Artykuł

Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia

Ta część leksykonu patelni powstała, co specyficzne, dopiero po, aż, 6 latach od napisania pierwszej części „Świata (...)
Temperatura serwowania wina
Artykuł
Artykuł

Temperatura serwowania wina

TEMPERATURA PODAWANIA WINA   Wina czerwone powinny mieć temperaturę pokojową, nie przekraczającą 19°C. Temperatura (...)
Test nieprzywierających patelni Zwilling
Artykuł
Artykuł

Test nieprzywierających patelni Zwilling

Od lat testuję patelnie nieprzywierające wielu producentów, które są, czy były prezentowane w naszym sklepie (...)
Test żeliwnej patelni grillowej marki Skeppshult
Artykuł
Artykuł

Test żeliwnej patelni grillowej marki Skeppshult

Wreszcie, po latach używania doskonałej patelni grillowej szwedzkiej marki Skeppshult, wziąłem się za bary z wrodzonym (...)
Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.