Produkty polecane

Porady specjalisty

Nie nadaliśmy tej kategorii - „Porady specjalisty” - nazwy li tylko przez przewrotność. Faktycznie, w tej przestrzeni włada niepodzielnie dyplomowany specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, szef sklepu SmakProstoty. Zawodowo, od 1993 roku, związany jest z kwestiami kulinariów.
Będziemy z przekonaniem twierdzić, że dziedzina wiedzy dotycząca gotowania, żywienia, optymalnej diety, ewoluujących technik i technologii kulinarnych, a co za tymi idzie, wyposażania kuchni, wymaga wsparcia się fachowymi poradami i sugestiami.
Artykuły, które znajdą Państwo w zakładce „Porady specjalisty”, są efektem lat i niezliczonej ilości godzin spędzonych na doradztwie, konsultacjach, rozmowach z lekarzami specjalizującymi się w leczeniu schorzeń cywilizacyjnych, ze specjalistami z zakresu żywienia i dietetykami. Oczywiście, podana tu wiedza jest uproszczona do maksimum, by nawet laik mógł z niej skorzystać.
Autorskie artykuły pokażą kuchnię w nowym świetle. Zasugerują, na co zwracać uwagę przy doborze kuchennego sprzętu.

 

 

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub
Artykuł
Artykuł

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą (...)
Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japonia zwana jest tradycyjnie krajem Kwitnącej Wiśni. Jeśli spojrzeć na nią jednak z punktu widzenia kulinariów, (...)
Japońskie noże do sushi i sashimi - Yanagi Sashimi, Yanagiba - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże do sushi i sashimi - Yanagi Sashimi, Yanagiba - wiedza w pigułce

Sztuka krojenia rozwijała się w Japonii na przestrzeni kilku tysięcy lat. Transformacja gustów kulinarnych szła (...)
Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Specyficzne jest, iż czasem tradycja rozwijającego się przez wieki zjawiska kultury danego kraju tyczy się przedmiotu, (...)
Japońskie noże Kichiji w polskiej kuchni - jak wybrać najwłaściwsze ostrze
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże Kichiji w polskiej kuchni - jak wybrać najwłaściwsze ostrze

Moja wielka miłość – noże japońskie – przechodziła, na przestrzeni lat, bardzo różne stadia – (...)
Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Kuchnia europejska od wielu lat stara się urozmaicić mnogość potraw i różnorodność smaków, sięgając, (...)
Konserwacja i ostrzenie japońskich noży Kichiji Original
Artykuł
Artykuł

Konserwacja i ostrzenie japońskich noży Kichiji Original

Japońskie noże marki Kichiji, powstające w tradycyjnej kuźni, w mieście Sakai, w prefekturze Osaka, wymagają od swoich (...)
Kuchennego Don Kichota walka z garnkami, cześć II - Odsiecz Silita
Artykuł
Artykuł

Kuchennego Don Kichota walka z garnkami, cześć II - Odsiecz Silita

Nie sztuką jest pokazywać zagrożenia wynikające z gotowania w nieodpowiednich naczyniach. Istota leży w tym, by zaproponować (...)
Kuchennego Don Kichota walka z garnkami, część I - Naczynia Pandory
Artykuł
Artykuł

Kuchennego Don Kichota walka z garnkami, część I - Naczynia Pandory

Zbrodnia i kara - historia o zabójczej pomidorowej Symulacje i horrory każdy lubi. A jeśli historie dotyczą (...)
Mielenie pieprzu - sztuka zaniedbana
Artykuł
Artykuł

Mielenie pieprzu - sztuka zaniedbana

O zaletach przyprawiania aromatycznym, świeżo zmielonym pieprzem i istocie młynków do przypraw pisze dyplomowany (...)
Młynki do mielenia soli - zdrowa alternatywa
Artykuł
Artykuł

Młynki do mielenia soli - zdrowa alternatywa

O zagrożeniach wynikających z przesalania potraw, o właściwościach soli i dobrodziejstwach młynków do mielenia (...)
Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki
Artykuł
Artykuł

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie (...)
Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.