Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Porady specjalisty

Nie nadaliśmy tej kategorii - „Porady specjalisty” - nazwy li tylko przez przewrotność. Faktycznie, w tej przestrzeni włada niepodzielnie dyplomowany specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, szef sklepu SmakProstoty. Zawodowo, od 1993 roku, związany jest z kwestiami kulinariów.
Będziemy z przekonaniem twierdzić, że dziedzina wiedzy dotycząca gotowania, żywienia, optymalnej diety, ewoluujących technik i technologii kulinarnych, a co za tymi idzie, wyposażania kuchni, wymaga wsparcia się fachowymi poradami i sugestiami.
Artykuły, które znajdą Państwo w zakładce „Porady specjalisty”, są efektem lat i niezliczonej ilości godzin spędzonych na doradztwie, konsultacjach, rozmowach z lekarzami specjalizującymi się w leczeniu schorzeń cywilizacyjnych, ze specjalistami z zakresu żywienia i dietetykami. Oczywiście, podana tu wiedza jest uproszczona do maksimum, by nawet laik mógł z niej skorzystać.
Autorskie artykuły pokażą kuchnię w nowym świetle. Zasugerują, na co zwracać uwagę przy doborze kuchennego sprzętu.

 

 

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni
Artykuł
Artykuł

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Polska kuchnia, jest, co tu dużo kryć, ciągle jeszcze „twardogłowa” i w wielu względach zacofana. Mówiąc (...)
Co lepsze - dobry nóż damasceński, czy japoński nóż Haiku Kurouchi Tosa?
Artykuł
Artykuł

Co lepsze - dobry nóż damasceński, czy japoński nóż Haiku Kurouchi Tosa?

Kiedy ktoś mnie „nożowo” zaczepi, muszę się mocno i szeroko wyżyć. Mówię, oczywiście, o nożowym (...)
Dekantacja i sposoby serwowania wina
Artykuł
Artykuł

Dekantacja i sposoby serwowania wina

DEKANTACJA WINA   Dekantacja polega na zlewaniu wina znad osadu, który zebrał się na dnie butelki. Taki (...)
Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów
Artykuł
Artykuł

Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów

Sięgające zamierzchłej przeszłości doświadczenia prowadzone nad winem dowodzą jednoznacznie, że ten szlachetny trunek (...)
Drewniana deska kuchenna - raz i na tysiąc lat
Artykuł
Artykuł

Drewniana deska kuchenna - raz i na tysiąc lat

Niestety, tytuł artykułu nie świadczy o tym, że będę pisał o deskach niezniszczalnych, które przetrwają całymi (...)
Fondue - serowa i mięsna przyjemność
Artykuł
Artykuł

Fondue - serowa i mięsna przyjemność

Fondue (z fran. fondre - topić się) – to szwajcarski pomysł na spędzanie wolnego czasu i delektowanie się doskonałymi (...)
Historia i odmiany wina
Artykuł
Artykuł

Historia i odmiany wina

HISTORIA WINA   Badacze zagadnienia przypuszczają, że wino istnieje tak długo, jak długo istnieje cywilizacja. (...)
Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni
Artykuł
Artykuł

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny (...)
Jak dbać o japońskie noże Chroma? O konserwacji, ostrzeniu i przechowywaniu
Artykuł
Artykuł

Jak dbać o japońskie noże Chroma? O konserwacji, ostrzeniu i przechowywaniu

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY CHROMA   Japońskie noże Chroma odmieniają życie. Ultraostre japońskie (...)
Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Hideo Kitaoka?
Artykuł
Artykuł

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Hideo Kitaoka?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY MISTRZA HIDEO KITAOKA   Serie mistrzowskich, ręcznie kutych damasceńskich (...)
Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Sirou Kamo?
Artykuł
Artykuł

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Sirou Kamo?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY MISTRZA SIROU KAMO    Współczesnemu Europejczykowi, miłośnikowi (...)
Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza
Artykuł
Artykuł

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. (...)
eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.