Produkty polecane

Jak kupić na raty?

O nożach

Nie da się poznać noża inaczej, niż jedząc z nim chleb z niejednego pieca. Albo współ-racząc się beczką soli. Liczymy, że wybaczą nam Państwo drobną metaforę. Prawdziwy nóż jest niczym przyjaciel. Żeby poznać jego naturę, charakter i możliwości, by zakochać się w tej zapisanej w kształcie ludzkiej pasji i szacunku dla ostrza, trzeba nim kroić całymi latami. Trzeba też dać sobie upuścić krwi, by tak naprawdę zjednoczyć się z nożem. Ot, zawrzeć swoiste braterstwo krwi.
 

Specjalista naszego sklepu – Krystian Wawrzyczek – stał się jednym z niewielu w Polsce znawców japońskich i doskonałych europejskich noży kuchennych. Zamiłowanie do najlepszych noży świata, które – w przypadku naszego speca graniczy czasem z obsesją – dało wyraz w postaci poświęcenia części naszego sklepu luksusowym nożom.
 

W tej kategorii zebraliśmy artykuły – porady i testy - na temat wyboru noży kuchennych, ich konserwacji, ostrzenia. Stworzyliśmy dla Państwa potrzeb autorski, czytelny leksykon noży świata, który ma pomóc w zrozumieniu istoty różnego typu noży.
Wszystkie noże, które znajdą Państwo w naszej ofercie, zostały przetestowane przez naszego specjalistę, który kroi nimi na co dzień, pokazuje je w filmach, testuje i ostrzy. Dzięki wieloletnim doświadczeniom i bezpośredniemu kontaktowi z każdą z linii noży, możemy mówić o nich z punktu widzenia użytkownika, nie tylko sprzedawcy.
 

W naszej ofercie można już znaleźć wyjątkowe noże marek Miyabi, Kichiji, Chroma, noże mistrzów – Boba Kramera, Sirou Kamo, Hideo Kiatoki, czy też zjawiskowe noże marki Zwilling oraz ręcznie kute noże marki Güde. Dzięki ciągłym doświadczeniom, próbom i testom, podjęliśmy się ciekawego wyzwania – doboru takich noży słynnych marek, które nie rozczarują i przez lata będą nie tylko ozdobą kuchni, ale wyśmienitymi przewodnikami po świecie krojenia.
Wychodzimy z założenia, że, jeśli nie trzymało się danego noża w ręku, nie da się o nim mówić prawdziwie. Nie można doradzać, jeśli nie jest się pasjonatem i noży i gotowania.

 

Co lepsze - dobry nóż damasceński, czy japoński nóż Haiku Kurouchi Tosa?
Artykuł
Artykuł

Co lepsze - dobry nóż damasceński, czy japoński nóż Haiku Kurouchi Tosa?

Kiedy ktoś mnie „nożowo” zaczepi, muszę się mocno i szeroko wyżyć. Mówię, oczywiście, o nożowym (...)
Güde - niemiecki władca noży idealnych
Artykuł
Artykuł

Güde - niemiecki władca noży idealnych

By mówić o przedmiocie idealnym, trzeba móc z pełną odpowiedzialnością przyznać, iż jest niepospolicie (...)
Jak dbać o japońskie noże Chroma? O konserwacji, ostrzeniu i przechowywaniu
Artykuł
Artykuł

Jak dbać o japońskie noże Chroma? O konserwacji, ostrzeniu i przechowywaniu

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY CHROMA   Japońskie noże Chroma odmieniają życie. Ultraostre japońskie (...)
Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Hideo Kitaoka?
Artykuł
Artykuł

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Hideo Kitaoka?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY MISTRZA HIDEO KITAOKA   Serie mistrzowskich, ręcznie kutych damasceńskich (...)
Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Sirou Kamo?
Artykuł
Artykuł

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Sirou Kamo?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY MISTRZA SIROU KAMO    Współczesnemu Europejczykowi, miłośnikowi (...)
Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza
Artykuł
Artykuł

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. (...)
Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?
Artykuł
Artykuł

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY TOJIRO   Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy (...)
Jak nóż pokazał zęby - o specyfice noża do pieczywa marki Güde
Artykuł
Artykuł

Jak nóż pokazał zęby - o specyfice noża do pieczywa marki Güde

Nóż do chleba z charakterystycznymi ząbkami stał się dziś tradycyjnym wyposażeniem każdej kuchni. Wszyscy (...)
Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?
Artykuł
Artykuł

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

KONSERWACJA I OSTRZENIE NIEMIECKICH NOŻY GÜDE   Ręcznie kute, wyjątkowej jakości noże niemieckiej rodzinnej (...)
Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japonia zwana jest tradycyjnie krajem Kwitnącej Wiśni. Jeśli spojrzeć na nią jednak z punktu widzenia kulinariów, (...)
Japońskie noże do sushi i sashimi - Yanagi Sashimi, Yanagiba - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże do sushi i sashimi - Yanagi Sashimi, Yanagiba - wiedza w pigułce

Sztuka krojenia rozwijała się w Japonii na przestrzeni kilku tysięcy lat. Transformacja gustów kulinarnych szła (...)
Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Specyficzne jest, iż czasem tradycja rozwijającego się przez wieki zjawiska kultury danego kraju tyczy się przedmiotu, (...)
eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.