Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych. Chodzi o to, by prawa fizyki nie aktywowały się same z siebie przy gotowaniu, ale też, by twórczo je wykorzystać w celu przyspieszenia i ułatwienia przygotowania potraw.
 

W nowoczesnych naczyniach często stosuje się tzw. zjawisko synergii. Zasada tego prawa głosi, iż współdziałanie kilku materiałów daje wiele lepszy efekt, niż gdyby zsumować ich poszczególne działania. Niby wychodzi na jedno, ale – jednak nie. Zjawisko synergii warto wziąć pod lupę i nauczyć się korzystać z jego dobrodziejstw.
 

 

 

 

Naczynia wykorzystujące zjawisko synergii wspomagają i przyspieszają gotowanie, czy smażenie. Jak to działa?
 

W najbardziej zaawansowanych technologicznie naczyniach ze stali szlachetnej, stworzonych przez belgijską markę Demeyere, mamy do czynienia z, maksymalnie, nawet 7 warstwami doskonale przewodzących ciepło materiałów. Zastosowane przez Demeyere wszystkie materiały, np. stal szlachetna, srebro, miedź, aluminium, czy jego stop, połączone z opatentowanym przez producenta materiałem TriplInduc® sprawiają, że garnki, patelnie, czy woki rewolucyjnie wręcz szybko przewodzą ciepło. W ten sposób można oszczędzać energię, gotować, smażyć, dusić, czy zapiekać wiele krócej, zyskując przez to bardziej bogate w witaminy i składniki odżywcze potrawy. Dzięki zjawisku synergii i genialnym patentom marki Demeyere (o których można przeczytać TUTAJ) ziemniaki na obiad dla całej rodziny gotuje się, uwaga, w połowie szklanki wody! To czyste czary w kuchni, chyba już nie fizyka!
 

 

 

 

Demeyere słynie ze swoich nadzwyczaj mądrych technologii, ze znawstwem wykorzystując zjawisko synergii. Demeyere, fanatyk w dziedzinie doskonalenia kuchennej inżynierii, dekadami badał zależność grubości dna i ścianek od typu i przeznaczenia naczyń. Testy pokazały, że patelnie powinny mieć wiele grubsze ścianki i dno niż, np., garnki.

 

Patelnie są używane częściej i mocniej eksploatowane, bo z reguły stawia się je na palnikach o największej mocy. Chce się w ten sposób zyskać szybszy efekt, np., przy smażeniu mięs. Z kolei gotowanie z założenia jest procesem powolniejszym, przeprowadzanym w wiele niższych, niż smażenie, temperaturach.
Stąd – Demeyere stworzyło ideę patelni o wielowarstwowych ściankach i dnie tej samej grubości. Tu mamy do czynienia z patelniami wyposażonymi w 5 lub 7 warstw – to opatentowane technologie 5-Ply oraz 7-Ply Material.
 

 

5-PLY Material

 

 

7-PLY Material

 

Inaczej z kolei wygląda kwestia w przypadku konstrukcji garnków, które posiadają wielowarstwowe, potężne dna oraz klasycznej grubości ścianki. Tu zastosowano dwie technologie – InductoSeal® (linia John Pawson oraz Atlantis) oraz InductoBase® (Apollo).
 

 

 

 

 

 

Wielowarstwowe, kapslowane, czasem nawet spawane próżniowo dna garnków Demeyere sprawiają, że ciepło perfekcyjnie szybko dociera w głąb potrawy, nagrzewając ścianki po same brzegi. W ten sposób przyspiesza się gotowanie, minimalizuje straty energii i zapewnia jedzeniu zachowanie większej ilości wartości odżywczych i witamin. Na dodatek, tak skonstruowane naczynia Demeyere pozwalają, co zjawiskowe, gotować bez wody!
 

W 2013 roku technologię 5-ply, stosowaną dotychczas w patelniach, czy wokach, zaimplementowano w linię naczyń Industry, tworząc nową jakość stalowych garnków wykorzystujących zjawisko synergii.

 

 

 

 

Co ciekawe, gdyby nawet przeprowadzić doświadczenie i włożyć jeden w drugi trzy, czy cztery doskonale dopasowane garnki i postawić je na płycie kuchennej, nie zyskałoby się tak dobrego przewodnictwa ciepła, jak w przypadku zespolonych ze sobą i wzajemnie na siebie oddziałujących warstw - jak to ma miejsce w przypadku naczyń marki Demeyere. A jeśli zestawić 5, czy 7 warstw próżniowo spawanych, zespolonych w jedno warstw dna lub ścianek garnków oraz patelni Demeyere – zyskujemy synergię do sześcianu.

 

Naczyń, które wykorzystują zjawisko synergii, pojawia się na rynku coraz więcej. Niemniej, garnek garnkowi nierówny. Przegląd technologii pokazuje, że z zastosowaniem praw fizyki w naczyniach radzą sobie jednak najlepsi i najwięksi producenci. Oczywistym jest, że mają większe możliwości finansowe na badania i rozwój technologii. Dają za to pewność, że używać się będzie wspomagających zdrowe i zaawansowane gotowanie naczyń.

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Demeyere

 

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.