Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Zdrowie ugotowane na parze - pomysł na rozsądną dietę

Teraz, gdy świat opanowała czasem nierozsądnie prowadzona moda na odchudzanie, gdy cudnych diet mnoży się coraz więcej, gdy ciężko zdecydować, co zrobić, by zrzucić irytujące kilka kilogramów (ciężko zdecydować, bo sugestii są tysiące), warto pójść po rozum do głowy i wybrać to, co zdrowe, dla organizmu bezpieczne i skutecznie odchudzające.

 

 

 

 

Gotowanie na parze to najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy nie godzą się na swoją wagę i chcą zmusić ciało do chudnięcia. Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe, gdyż za jego sprawą potrawa zachowuje wszelkie wartości odżywcze, nie traci aromatu i barwy. Dzięki gotowaniu na parze zyskuje się niskokaloryczne potrawy, więc chudnie się niemal samoczynnie. Co istotne – tradycyjne gotowanie w wodzie lub wywarze można całkowicie zastąpić gotowaniem na parze bez szkody dla podniebienia, a z zyskiem dla organizmu.

 

Warto wiedzieć, co wyróżnia gotowanie na parze. Współcześnie można dostać wiele naczyń służących do tego właśnie celu – m.in. preferowane przez nas garnki Silit, czy żeliwne naczynia francuskiej marki Staub. Wyposażone są w specjalne, perforowane wkłady, na których kładzie się produkt. Wkłady tworzone są ze stali szlachetnej lub hartowanego szkła. Taki wkład pewnie osadzony jest na brzegu garnka, nie dotyka wody, której w samym naczyniu jest niewiele. Niezamoczony w wodzie produkt nie traci witamin i wartości odżywczych, gdyż nie ma kontaktu z wrzątkiem. Krążąca w naczyniu para, w której się tak naprawdę gotuje, nie osiąga temperatury 100 stopni. Stąd - gotowany w ten sposób produkt nie traci koloru, a jego walory smakowe i aromatyczne zostają, właśnie za sprawą pary, wzmocnione.

 

 

 

 

Dodatkowo atut – potrawa gotowana na parze nie ma kontaktu z tłuszczem, który wytapia się w procesie tradycyjnego gotowania lub smażenia.

 

W efekcie – gotując na parze, zyskujemy potrawę wyjątkowo niskokaloryczną, doskonale smakującą, pozwalającą czuć się sytym, choć nie przejedzonym. Gotowanie na parze pozwala żywić się optymalnie – zachować idealną linię i przez wiele lat cieszyć się doskonałym zdrowiem. Sumując – gotowanie na parze jest najlepszą dietą. Pozwala jeść zdrowo i chudnąć mądrze - mimo iż powoli, skutecznie i bez efektu jo-jo.

 

 

 

 

Niestety, choć gotowanie na parze znane jest człowiekowi od początku istnienia ludzkości, w Polsce jest ciągle mało popularne. Taki styl gotowania wkracza powoli w polską kuchnię, między innymi, za sprawą wyjątkowych naczyń niemieckiej marki Silit – specjalisty od zadań wyjątkowych. Silit stworzył w ramach rozbudowanych linii swoich wyjątkowych naczyń garnki z wkładami do gotowania na parze.

 

Można gotować na parze w naczyniach z linii posiadających powłokę Silargan - Passion Colours, Lemon Green, Polar White, Piano Black oraz Dark Purple (projekt grupy Teams Design), czy stalowym garnku z serii Style. Także do cieszącego się aż 30-letnią gwarancją garnka z linii Vision, posiadającego odkrywczą powłokę e30®, pasuje specjalnie dlań zaprojektowany wkład. Garnki z wkładem do gotowania na parze, stworzone przez markę Silit, dbają o ludzkie zdrowie w dwojaki sposób. Przede wszystkim za sprawą wygodnego, osiadającego na brzegu garnka stalowego wkładu, który posiada na dnie otwory przepuszczające parę. Doskonale przylegająca do brzegu garnków szklana bądź stalowa pokrywka nie wypuści pary na zewnątrz.

 

 

 

 

Poza tym – większość serii naczyń marki Silit wykonana została z wyjątkowego, opatentowanego materiału XXI wieku - Silarganu®. Ta antyalergiczna i antybakteryjna, niezniszczalna powłoka ceramiczna zabezpiecza dodatkowo gotowane produkty przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Silargan® potrafi zlikwidować bakterię coli, gronkowca, czy salmonellę. Dodatkowo, Silargan® wzmacnia smak i aromat potraw. W połączeniu z wkładem do gotowania na parze zyskuje się najzdrowszy z garnków, pozwalając smakować potrawy absolutnie doskonałe i arcy-smaczne. Analogiczne właściwości ma opatentowana przez Silit powłoka e30®.

 

To tyle, jeśli chodzi o naczynia niemieckiej marki Silit. Jeśli natomiast ktoś chce mieć super-mocne i piękne naczynia z żeliwa z wkładami do pary, tu wybór padnie na pewno na doskonale odlane garnki Staub. Te naczynia wykonano z żeliwa pokrytego ceramiczną, porcelanową emalią o właściwościach nieprzywierających. Dodatkowo, wyposażono je w pasujące do garnków wkłady do gotowania na parze.

 

 

 

 

Dzięki prawdziwemu gotowaniu na parze w garnkach firm światowej klasy - Staub oraz Silit - cała rodzina może przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem, sycąc się wykwintnym smakiem i aromatem potraw.

Garnek do gotowania na parze, jak i cała seria tych wyjątkowych naczyń, może być prezentem na całe dekady dla tych, którzy nie tylko chcą się odchudzać, ale żyć najzdrowiej.

 

Rozumiejący i ceniący znaczenie gotowania na parze sklep www.smakprostoty.pl propaguje zdrowe żywienie wspomagane przez wyśmienite naczynia marek Silit i Staub.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Silit, Staub

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.