Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Test patelni nieprzywierających belgijskiej marki Demeyere

Lata całe poświęciłem testom najróżniejszych, dostępnych na rynku, markowych patelni nieprzywierających. Wśród godnych polecenia znalazły się patelnie marki Zwilling (których test znajdą Państwo TUTAJ) oraz patelnie Demeyere. Te, 5 i 7-warstwowe cuda techniki to patelnie najnowszej generacji z dwoma typami powłok. Pierwsza z nich, powłoka Ceraforce Ultra to udoskonalana powłoka wykorzystywana od kilku lat przez markę Zwilling. Trzeba dodać, że Zwilling wykupił markę Demeyere, więc obecnie korzystają ze wspólnie opracowywanych technologii.

 

Druga powłoka to zupełny unikat. Duraslide Ultra to materiał przyszłości stosowany w przemyśle morskim, czy lotniczym. To powłoka nie ceramiczna, ale wywodząca się, najprościej mówiąc, z grupy inteligentnych polimerów.

 

 

 

 

JAK TESTUJĘ PATELNIE?

 

Testując patelnie nieprzywierające, opracowałem mini-procedurę, która pozwala możliwie obiektywnie ocenić patelnię.

1. Testuję patelnie o tej samej średnicy, z reguły 28 cm, które mają bardzo zbliżoną do siebie wysokość ścianek i średnicę roboczą dna (w tym przypadku – około 24 cm).
2. Zestawiam ze sobą patelnie 5-warstwowe z dwoma typami powłok – Ceraforce i Duraslide Ultra.
3. Sprawdzam właściwości termiczne, obserwuję zachowanie patelni na różnych typach kuchenek – gazowej i indukcyjnej.
4. Sprawdzam, czy patelnie nagrzewają się równomiernie, czy smażą tak samo produkty leżące na środku, jak i zbliżone do brzegów patelni.
5. Obserwuję, czy powłoka nieprzywierająca spełnia swoją rolę i jak współpracuje z różnymi rodzajami tłuszczów do smażenia.
6. Badam, czy patelnia, bądź sama powłoka nie wypaczą się i nie uszkodzą w trakcie całkiem normalnego użytkowania.
7. Wykorzystuję stalowe, syntetyczne i drewniane utensylia, by sprawdzić odporność powłok na ścieranie i zarysowanie (wedle zaleceń producenta).
8. Sprawdzam, jak myje się powłoki nieprzywierające i samą patelnię.

 

 

 

Patelnie, które wytrwały testy
 

Długofalowe testy wytrwały bardzo dobrze wszystkie typy patelni Demeyere, zarówno te z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką Ceraforce Ultra, jak i te z powłoką Duraslide Ultra. Obie powłoki są absolutnie bezpieczne dla zdrowia, nie zawierają żadnych pochodnych teflonu, nie emitują w czasie smażenia szkodliwych substancji.
 

Co je różni – Ceraforce Ultra, jako klasyczna, ceramiczna powłoka nieprzywierająca oznaczona jest jako PFOA i PTFE Free, czyli nie emituje bardzo niezdrowych dla organizmu kwasów perfluorooktanowych i związków politetrafluoroetylenu. Symbole te oznaczają, że powłoki są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie obniżają oraz nie zmieniają wartości odżywczej smażonych produktów  (mięs, warzyw, owoców morza, itp.)

 

Z kolei najnowszej generacji patelnie Demeyere z powłoką Duraslide Ultra, jako, że nie jest to powłoka ceramiczna, posiadają jedynie oznaczenie PTFE Free. W tego typu materiale nie występują z założenia żadne pochodne teflonu - czyli nie trzeba już posługiwać się kolejnym, zarezerwowanym dla patelni ceramicznych określeniem PFOA Free.

 

 

W jakim czasie patelnie Demeyere rozgrzewają się na kuchenkach gazowych i indukcyjnych?
 

Sytuacja jest podobna do tej, opisanej we wcześniejszym teście patelni Zwilling.
 

Na kuchenkach gazowych testowane patelnie rozgrzewają się (w zależności od rozmiaru palnika) od około minuty, do, maksimum 1,5 minuty.
 

Z kolei na płycie indukcyjnej patelnie z powłokami Ceraforce Ultra i Duraslide Ultra rozgrzewają się w 15-20 sekund! Warto o tym pamiętać, przede wszystkim w sytuacji, gdy niedawno zmieniliśmy kuchenkę na indukcję i dopiero poznajemy jej funkcjonalność.
 

Trzeba pamiętać, że 5-warstwowe patelnie belgijskiej marki Demeyere rozgrzewają się, z racji swojej konstrukcji, błyskawicznie i bardzo długo akumulują ciepło. Stąd, po rozgrzaniu patelni należy zmniejszyć bardzo mocno moc palnika, czy płomienia (o połowę). Po rozgrzaniu tłuszczu i ponownym zmniejszeniu temperatury smaży się – w efekcie - na 10-15% mocy palnika. I to zupełnie wystarczy!
 

Wtedy mamy gwarancję, że nie przegrzejemy, czyli nie zniszczymy patelni, a dobrze usmażymy mięso, czy ryby.
 

Pod żadnym pozorem nie wolno rozgrzewać patelni Demeyere na maksymalnej mocy palnika, a Bóg niech broni przed smażeniem na takowej. O palniku Boost należy zapomnieć.

 

 

 

 

Czy patelnie Demeyere potrafią równomiernie rozgrzać się od środka, aż po brzegi?
 

Na najmniejszych palnikach (zarówno na kuchni gazowej, jak indukcyjnej) różnica pomiędzy temperaturą środka patelni Demeyere, a jej brzegami nie przekraczała 2-3% - czyli, jeśli dno patelni Demeyere osiągnęło temperaturę 255 stopni, brzegi były rozgrzane do około 247,4 stopni Celsjusza. Różnica minimalna. Proszę zauważyć, że mowa tu o palniku najmniejszej średnicy – w efekcie patelnia bardzo potężnie wystawała poza źródło ciepła, a nagrzała się doskonale.
 

Wniosek – na patelniach Demeyere można smażyć bez ryzyka, że część produktów smażonych na środku patelni będzie gotowa, a część, znajdująca się blisko brzegu, jeszcze na pół surowa. Nawet mięso przylegające do brzegów patelni usmaży się doskonale i równomiernie, w tym samym czasie, co to, leżące na środku.
 

I wcale nie trzeba dostosowywać rozmiaru palnika do rozmiaru dna. Wielowarstwowa konstrukcja, 5-Ply Material®, sprawia, że ciepło rozchodzi się idealnie równo.

 

Smażenie na minimalnej ilości tłuszczu
 

Samo smażenie na tych powłokach to prawdziwa frajda. Smażone produkty - mięsa, ryby, naleśniki, warzywa itp. - „pływają” wręcz po patelni, wymagając minimum tłuszczu. Kiedy zaczyna się smażyć na patelniach Demeyere, od razu uzasadniona staje się cena – mamy tu do czynienia z produktem klasy Premium.
 

Patelnie gorszej klasy potrafią stracić sporo swoich właściwości nieprzywierających po, nawet, kilku miesiącach użytkowania. Tu, jeśli patelnia nie będzie przegrzewana i będziemy smażyć na dobrym oleju, nie zostawiając patelni samej na kuchni, mamy gwarancję, że przez lata nie straci właściwości antyadhezyjnych.

Nawet po 5, czy 7 latach będzie można na niej smażyć z tą samą, co na początku, minimalną ilością tłuszczu. Trzeba tylko zawsze pamiętać o rozsądnej temperaturze smażenia.
 

Tego typu patelnie wyśmienicie współpracują z tłuszczami wysokotemperaturowymi. Można używać oleju ryżowego, arachidowego, kokosowego, palmowego itp. Można też smażyć na smalcu, czy maśle klarowanym. Jeśli ktoś lubi – można użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (trzeba wiedzieć, że ma specyficzny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu). Nie polecam z kolei olejów o mniejszej lepkości. Słabo sprawdzą się oleje z pestek winogron, słonecznikowe, czy sezamowe.
 

Klasyczny, najczęściej używany olej rzepakowy będzie, niestety, za szybko dymił (patelnia nie osiągnie jeszcze optymalnej temperatury smażenia, a olej będzie na pół przepalony i gorzki).
 

Nie wolno stosować atomizerów do rozpylania oleju na patelni, gdyż grozi to uszkodzeniem powłoki.

W przypadku obu typów powłok patelni 5-warstwowych Demeyere – można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Trzeba od razu zaznaczyć, że mowa tu o prawdziwym minimum – wystarczą 2 łyżki na 28 cm średnicy patelnię, by usmażyć mięso dla całej rodziny. Jeśli smażenie nie ma przed kimś tajemnic – może smażyć i na łyżce tłuszczu. Ale do tego trzeba umieć operować temperaturą patelni.
 

Oczywiście, tzw. smażenie bez tłuszczu (czyli niezdrowe prażenie) odpada w przypadku takich patelni (niszczy i powłokę i patelnię + szkodzi organizmowi).

 

 

 

Trwałość konstrukcji patelni Demeyere
 

Demeyere od dekad testuje najbardziej optymalne konstrukcje swoich naczyń. Jeśli chodzi o kwestię sztywności patelni, czyli jej odporności na uszkodzenia i wypaczenie, produkty marki Demeyere są bezkonkurencyjne. Jeśli patelnia nie zostanie przegrzana, sama powłoka nie zostanie uszkodzona, przerwana, czy przebita, możemy cieszyć się sprzętem przez całe lata (nawet dłużej, niż wynosi gwarancja producenta).
 

Patelnie nieprzywierające Demeyere zostały stworzone, by zdrowo i szybko smażyć w najbardziej optymalnym zakresie temperatur 230-250 stopni Celsjusza. W czasie smażenia sam wielowarstwowy szkielet osiąga wiele wyższe temperatury, a, że jest doskonale skonstruowany z kilku współpracujących ze sobą warstw, jest odporny na szybkie przegrzanie. Jeśli jednak każemy patelni tkwić bez tłuszczu na nastawionej na maksimum kuchence, przegrzejemy szkielet, a tym samym powłokę. I patelnia zacznie przywierać, starci swoje właściwości.
 

Wielu poważnie podchodzących do smażenia zaopatruje się w laserowe termometry bezdotykowe, tzw. pirometry, by kontrolować temperaturę powłoki. Ten niewielki wydatek (50-70 zł) gwarantuje doskonałe wsparcie w kuchni, pozwoli ochronić patelnię przed przegrzaniem i dobrze ją wykorzystać, by wytrwała latami.

 

Stalowe, syntetyczne, czy drewniane utensylia?
 

O ile Ceraforce Ultra, będąca ceramiczną, mineralną, nieprzywierającą powłoką pozwala używać wszelkiego typu utensyliów, także stalowych, o tyle Duraslide Ultra jest nieco delikatniejsza - tu zaleca się utensylia drewniane lub nylonowe.
 

Nieprawdziwe wyobrażenie o powłoce nieprzywierającej
 

Wielu, bazując na nazwie powłoki określanej jako „nieprzywierająca”, „antyadhezyjna”, czy „non stick” żywi przekonanie, że do takiego typu patelni nie przyklei się nic, że nawet powstała na bazie cukru trzcinowego, czy miodu marynata lub gęsta legumina z korzennymi przyprawami, nie skarmelizuje się na dnie patelni. Niestety, nie ma nic bardziej błędnego. Nawet do najdoskonalszej patelni nieprzywierającej coś jest się w stanie przykleić.
 

Np., jeśli robić na patelni powidła, coś z nich lekko przywrze do dna. Gruboziarniste przyprawy, sery pleśniowe dodawane do mięs, czy mięsa w marynacie na bazie miodu mogą lekko przywierać. Pomidory zagęszczające sos mogą stworzyć delikatną, osadzającą się na dnie i bokach patelni warstwę. Itd., itp. To nie znaczy wcale, że patelnia nie działa. To cecha charakterystyczna danej potrawy, wynik czasem zbyt mocnego zredukowania wody w zagęszczonym soku, czy sosie, czy też efekt procesu karmelizacji.
 

Jeśli coś się do patelni Demeyere przyklei, wystarczy zalać ją ciepłą wodą i zostawić na kilka minut. Wszystko zejdzie bez najmniejszego kłopotu.
 

5-warstwowe patelnie Demeyere myje się błyskawicznie. Nie wolno wkładać do zmywarki. Ale to niewielki problem, bo mycie ręczne trwa zaledwie kilka chwil.

 

 

 

 

 

 

Technologia Silvinox®, czyli srebrzysta stal przez całe dekady
 

Wszystkie patelnie Demeyere wyposażone są w technologię Silvinox®, która zapewnia im srebrzysto-białą barwę przez wiele lat. Przez całe dekady zewnętrzna część patelni nie zmieni koloru na brunatno-żółto-błękitny, nawet, jeśli będzie używana na gazie, czy w piekarniku.
 

Tu od razu zastrzeżenie – ci, którzy będą używać patelni Demeyere na kuchni gazowej, mogą zauważyć, że pojawią się na niej brudne smugi, czy plamy. Nie jest to jednak wada patelni, ale samego gazu, który jest tłusty, więc plami stal. Ale, gdy umyć patelnię preparatem do czyszczenia stali szlachetnej, okaże się, że na zewnątrz patelnie Demeyere, jak gwarantuje producent, są nadal srebrzysto-białe.
 

Przybrudzoną przez gaz stal szlachetną można myć wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego i płynu do naczyń.

 

Uchwyty patelni Demeyere wpływają na długość gwarancji
 

Wnikliwy badacz kwestii technologii patelni Demeyere zauważy, że – poza powłokami – różnią się długością gwarancji. Patelnie z klasycznymi, stalowymi, spawanymi uchwytami mają 2 lata gwarancji
(linia Ecoglide), patelnie z kutymi, drążonymi, spawanymi próżniowo uchwytami mają aż 5 lat gwarancji (linie Industry i Senses).
 

 

Specyficzne, że sama konstrukcja uchwytu jest w stanie wydłużyć gwarancję. Wyższej klasy patelnie mają uchwyty o sztywniejszej konstrukcji, nie tamują przepływu krwi w dłoni gotującego (to ukłon Demeyere w stronę profesjonalistów). Jak widać, belgijski producent patelni z wyższej półki – Demeyere – nie pozostawia niczego przypadkowi.
 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych; testujący patelnie nieprzywierające
 
www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Demeyere

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.