Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Test nieprzywierających patelni Zwilling

Od lat testuję patelnie nieprzywierające wielu producentów, które są, czy były prezentowane w naszym sklepie lub nie znalazły w nim miejsca, bo się nie sprawdziły. Zakładam, że mogę polecać Klientom tylko to, co sam wypróbowałem, co mam lub co chciałbym mieć. Co jest godne uwagi i niezawodne. Stąd, by móc doradzać z punktu widzenia tego, który przeszedł z patelniami długą, czasem wyboistą, a czasem usłaną różami drogę, od 2007 roku testuję patelnie. Dziś o efekcie testów patelni Zwilling.

 

 

Jak testowałem patelnie Zwilling Twin Choice i Sol?

 

Dla potrzeb testów pateni, w tym przypadku sprzętu marki Zwilling, ale też najróżniejszych patelni innych producentów, stworzyłem składającą się z kilku punktów procedurę testową.

 

1. Używam zawsze patelni o tej samej średnicy – 28 cm i możliwie zbliżonej wysokości ścianek i średnicy roboczej samego dna. Rzecz jasna, nie zestawiam płytkich patelni z grillowymi, czy naleśnikowych z głębokimi, bo mijałoby się to z celem.

2. Sprawdzam możliwości termiczne i zachowanie patelni na dwóch typach kuchenek – gazowej i indukcyjnej, by mieć szerokie spektrum porównań.

3. Testuję, czy patelnie nagrzewają się równomiernie, czy smażą tak samo produkty leżące po środku, jak i na brzegu.

4. Sprawdzam, czy powłoka wytrzyma kilka lat intensywnego smażenia, czy nie straci swoich właściwości, czy nie złuszczy się, nie zejdzie.

5. Obserwuję, czy patelnia, bądź sama powłoka, nie wypaczą się po latach używania.

6. Wykorzystuję stalowe, syntetyczne i drewniane utensylia, by sprawdzić odporność powłok na ścieranie i zarysowanie (wedle zaleceń producenta).

 

TEST 1 - Odporność termiczna testowanych powłok
 

Pojęcie odporności termicznej patelni jest bardzo ważne, ale często źle rozumiane. Szkielet patelni Zwilling wytrzymuje temperaturę, maksimum, 450-460 stopni Celsjusza. Ale to w cale nie znaczy, że w takiej temperaturze można smażyć, czy używać patelni. To graniczna temperatura - po jej przekroczeniu patelnia nie nadaj się już do użytku, bo będzie przegrzana. Wypaczy się i można ją będzie wyrzucić, bo nie nada się do zdrowego smażenia. Albo – zacznie przypalać przyrządzanie na niej potrawy, czyli, tym samym, również nada się do wyrzucenia. Przegrzanie, czyli przekroczenie dopuszczalnej temperatury granicznej może też zwarzyć samą powłokę.

Właściwości powłoki patelni Zwilling z serii Sol i Twin Choice pozwalają smażyć optymalnie w temperaturach do maksimum 200 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura wymoże konieczność dodania większej ilości tłuszczu.

 

Temperatury na kuchni gazowej

 

Wielu dziwi się, że na domowej kuchence można osiągnąć zawrotną temperaturę 460 stopni. Otóż można. Wystarczy uświadomić sobie banalny fakt, że woda wrze w prawie 100 stopniach, do czego można doprowadzić, stawiając garnek na całkiem niewielkim płomieniu. Łatwo w takim razie wyobrazić sobie, co może stać się z mięsem, czy warzywami lub samą patelnią w temperaturach 3-4-krotnie wyższych. Sprawdziłem, że na kuchni gazowej możemy zyskać bez kłopotu temperatury rzędu 320-340 stopni Celsjusza (palnik nastawiony na 50% mocy!). To temperatura osiągana przez patelnię wtedy, gdy nie dodaliśmy tłuszczu i mięsa. Czyli – ekstremalnie przegrzewaliśmy samą patelnię. W zależności od kaloryczności gazu – temperatura graniczna może się nieco różnić.

 Po osiągnięciu temperatury 300 stopni Celsjusza, mamy jeszcze w przypadku patelni Zwilling około 150-160 stopni zapasu, ale mięso, czy inne smażone produkty – dawno by już przy 300 stopniach spłonęły, czy zwęgliły się.

Czyli - osiągnięcie temperatury ponad 300 stopni na kuchni gazowej to całkiem prosta kwestia, ale dla przyszłej potrawy śmiertelna.

  

Temperatury na kuchni indukcyjnej
 

Natomiast na indukcji bardzo wysoką temperaturę można osiągnąć jeszcze łatwiej. Nastawiona na maksymalną moc 2200 Watt płyta to niemal domowy piec hutniczy. Żeby tego dowieść, trzymałem (z żalem!) na niej patelnie Zwilling (niegdyś też i innych producentów) i – niestety – po kilku minutach grzania bez tłuszczu i mięsa – zabiłem każdą z nich. Bo to my musimy dostosować moc palnika do patelni, nie odwrotnie. Warto wiedzieć, że - po, dokładnie rzecz biorąc, 8 minutach podgrzewania patelni Zwilling bez mięsa i tłuszczu (pilnowanej w towarzystwie zaprzyjaźnionego strażaka i jego gaśnicy), osiągnąłem na indukcji temperaturę ponad 500 stopni Celsjusza na dnie patelni!!! Temperaturę sprawdzałem kalibrowanym, laserowym, bezdotykowym termometrem (pirometrem).

 
 

 

 Jakie wynikają z tego wnioski?
  

Patelnie Zwilling, przegrzane na indukcji do ponad 500 stopni, zrobiły się szaro-błękitne, powłoka stała się mocno grafitowa, widać było, że ją pokonałem. Jednak, co istotne - patelnie nie wypaczyły się, powłoka Ceraforce Ultra nie odeszła, nie złuszczyła się. Niemniej patelnie musiałem wyrzucić. Do obiecanej przez producenta temperatury 450 lub 460 stopni miały się dobrze. Test był, oczywiście, ekstremalny, ale pokazał rzeczywiste możliwości termiczne patelni. Jeszcze raz pokreślę - to był eksperyment, w którym z założenia i świadomie przekroczyłem dopuszczalne przez producenta normy i temperatury.
Okazało się, że patelnie Zwilling są bardzo wytrzymałe – co dobrze świadczy o ich trwałości i zapowiada całe lata sprawnego, dobrego używania.

 Testy pokazały, że 3-warstwowe patelnie wytrwają wiele dłużej, gdyż będą używane na kuchenkach gazowych, elektrycznych, czy ceramicznych. Tam szansa na ich przegrzanie jest wiele mniejsza, niż gdy używa się ich na indukcji. Indukcja wymaga uwagi i zrozumienia zasady jej działania - niesłychanie szybkiego tempa nagrzewania patelni, które po 20-30 sekundach (50% mocy palnika) są gotowe do smażenia. Potem moc patelnika trzeba bardzo mocno zmniejszyć, nawet o połowę, by patelni nie przegrzać. To w zupełności wystarczy do zdrowego smażenia (bezpiecznego dla patelni).

  

 

 

  

TEST 2 – równomierne nagrzewanie całej powierzchni patelni

  

Problem równomiernego nagrzewania patelni nieprzywierających z powłokami ceramicznymi jest istotny, gdyż od tego zależy, w jakim stopni nagrzeje się dno, a w jakim ścianki patelni. Jeśli patelnia nie jest dobrze zaprojektowana, różnica temperatur między jej centrum, a brzegami będzie nazbyt duża. W takiej sytuacji nie da się równomiernie smażyć – mięsa, ryby, czy warzywa ułożone na środku patelni będą dawno gotowe, a to, co bliżej brzegu, będzie jeszcze surowe lub lekko podsmażone.

Patelnie Zwilling przeszły tę próbę pomyślnie. Różnica temperatury między środkiem patelni, a jej brzegiem wynosiła zaledwie, maksymalnie, 6-8% w liniach 3-warstwowych patelni Sol i Twin Choice.

 

TEST 3 – stan patelni i jej powłoki po latach smażenia
 

 

Patelnie Zwilling po latach normalnego korzystania z nich nie wyglądają, co oczywiste, jak nowe, ale trzymają się dzielnie. W powłoce nieprzywierającej nie ma ubytków, dziur, rysy są minimalne. Nigdy nie pojawiły się na tyle głębokie bruzdy, by zachodziła obawa uszkodzenia powłoki. Mogą pojawić się lekko brązowe przebarwienia powłoki Ceraforce Ultra, ale póki patelnia nie będzie przegrzana (nie będzie przywierać), można na niej bez kłopotu smażyć. Powłoka zachowała przez długi okres czasu swoje właściwości nieprzywierające, a patelnia nie odkształciła się, choć minął jej 24 miesięczny okres gwrancji.
 

 Ważne jest jednak to, czego nie robiłem:

- nie przegrzewałem patelni do temperatury powyżej 220 stopni (w piekarniku), na kuchence nie przekraczałem 200 stopni

- nie szorowałem patelni drucikami, bo to jej zaszkodzi

- nie myłem jej, zgodnie z zaleceniami producenta, w zmywarce

- nie używałem stalowych utensyliów

- nie praktykowałem tzw. smażenia bez tłuszczu, bo to niezdrowe dla jedzenia i patelni

- nie przechowywałem jedzenia w lodówce.

 

Tak traktowane patelnie Zwilling wytrwały całe lata. Długo ponad gwarancję.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych; testujący patelnie nieprzywierające

 

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.