Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia

Ta część leksykonu patelni powstała, co specyficzne, dopiero po, aż, 6 latach od napisania pierwszej części „Świata patelni”. Nie wynikało to z lenistwa, niewiedzy, czy chęci skrycia przed Państwem ważnych informacji na temat patelni sauté. Po prostu – nie było o czym pisać, bo nasi ulubieni producenci nie mieli w swojej ofercie klasycznych, najprawdziwszych patelni sauté. Doczekaliśmy się, szczęśliwie, w roku 2014, patelni, które urzekają kształtem. I – na dodatek – patelni stworzonych przez mistrza stalowych naczyń, belgijską markę Demeyere. O jej dokonaniach można przeczytać TUTAJ, a w filmowej kategorii zobaczyć przetłumaczone przez nas filmy o tym zjawisku, które wymyka się prawom fizyki i przekracza granice znanych i cenionych technologii kuchennych.
 

 

 

 

Patelnia sauté to twór zaiste specyficzny. Pomijam kwestię wyjątkowego kształtu – tego typu patelnie przypominają kuchenne misy z uchwytami (patelnie z linii Atlantis, Apollo, Industry) albo mają też formę stożka (patelnie John Pawson). Nota bene – po angielsku tego typu patelnia nazywa się Conical saucepan - czyli patelna stożkowa.
 

Te dziwne patelnie nadają się do smażenia techniką sauté, od której wzięły swoją nazwę. Technika ta polega - według jednej teorii - na smażeniu mniejszych lub większych kawałków mięs w dużej ilości tłuszczu, stąd wysokie ścianki są niezbędne, by tłuszcz nie pryskał dookoła.
 

 

 

 

Z drugiej strony, jak głosi inna definicja, technika sauté polega na obsmażaniu opruszonego mąką mięsa w niewielkiej ilości tłuszczu. I tu znowu wysokie ścianki chronią smażącego przed poparzeniem. Zapytają Państwo, dlaczego nie smażyć mięsa w ten sposób na zwykłej, płytkiej patelni? Tu istota rzeczy leży w kształcie patelni. Wysokie ścianki umożliwiają łatwiejsze i szybsze obracanie i przewracanie – bez użycia utensyliów kuchennych - całych kawałków mięs. Patelnia sauté pozwala na pełen dynamizmu, przypominający podrzucanie ruch, który kucharze bardzo lubią, a który z kolei przypada do gustu oglądającym programy kulinarne.
 

Czyli – ważna cecha patelni sauté – pozwalają obsmażać szybko i równomiernie niewielkie kawałki mięsa. Te, które były na dole, po podrzuceniu znajdą się na wierzchu. Dla niewtajemniczonych – kawałki mięsa leżą jedne na drugich, nie, jak przy tradycyjnym smażeniu, obok siebie. Na patelni sauté można obsmażyć techniką sauté za jednym razem, np., cały kilogram pokrojonego w grubą kostkę mięsa. Albo i więcej.
 

 

 

 

Patelnia sauté to perfekcyjne naczynie do mieszania i ubijania. Kształt patelni sauté marki Demeyere został tak obmyślony, że można w nich niezwykle wygodnie ubić pianę z białek, czy przyrządzić puszystą jajecznicę na parze (stawiając patelnię sauté na garnku z gorącą wodą).
 

Kolejna umiejętność tych dziwnych patelnio-misek. Genialnie nadają się do przyrządzania aksamitnych sosów, zarówno tych komponowanych na bazie śmietan, bulionów, jak i białego wina. Tego typu patelnie pozwalają precyzyjnie kontrolować temperaturę podgrzewania i gotowania sosów, umożliwiają też bardzo wygodne ich mieszanie i łączenie składników za pomocą kuchennej trzepaczki bądź rózgi.
 

 

 

 

Nie ma lepszych patelni do duszenia warzyw. Aromat nie ucieka, a warzywa są twardsze, niż duszone na tradycyjnej, niższej patelni. Powstają chrupiące, wyraziste w smaku, pełne koloru i aromatu podduszone, błyszczące warzywa, które sprawiają wrażenie, jakby były polakierowane.
 

Wszyscy, którzy pieką torty, ciasta, czy przygotowują gorące desery, nie wyobrażają sobie życia bez patelni sauté, która pomaga wyśmienicie w rozpuszczaniu czekolady, przyrządzaniu lukrów, mas owocowych itp.
 

 

 

 

Czyli – jak widać, patelnia sauté jest bardzo uniwersalna. Oczywiście, jej zastosowań może być wiele więcej. Na upartego – odpowiednich rozmiarów patelnia sauté posłuży też wygodnie jako rondel, czy nieduży garnek. Patelnie sauté pozwalają też nadzwyczaj wygodnie podpiekać podlane beszamelem potrawy w piekarniku.
 

Co ciekawe – patelnia sauté wyrosła z potrzeb profesjonalistów, ale w domowej kuchni okazuje się być równie potrzebna i bardzo często używana. Film Demeyere poświęcony patelniom sauté można obejrzeć TUTAJ.

 

 

 

 

Drodzy Państwo. Jak pokazało sześć części naszych artykułów pod wspólnym tytułem „Świat patelni” – ta część kuchennej rzeczywistości zaludniona jest przez najróżniejsze formy, kształty i technologie. Warto poświęcić nieco uwagi na zgłębienie problemu i wybrać patelnię odpowiednią do swoich preferencji i najczęściej wykonywanych czynności. Warto również zawęzić wybór do najbardziej znanych marek, jako że oferują wysoką jakość, gwarantujące zdrowie technologie i długie gwarancje.

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
www.smakprostoty.pl

 

Zdjęcia: Demeyere, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.