Produkty polecane

Świat patelni, część 5 - Wysokie ścianki patelni Szefa Kuchni

Często, jako specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, spotykam się pytaniami klientów mojego sklepu, jaką patelnię dobrać. Rozstrzygnięciu tego typu dylematów służy ciąg naszych artykułów – „Świat patelni”. W jego już piątej części zaprezentuję Państwu istotę patelni głębokich, zwanych również patelniami szefa kuchni.

 

 

 

 

Patelni o wysokich ściankach używa się wtedy, gdy smaży się na głębokim tłuszczu, lub przygotowuje na patelni potrawy mięsno-warzywne, czy jarskie.
Tradycyjne tego typu patelnie są duże i wygodne, z rozchodzącymi się ku górze ściankami. Tu można polecić, przede wszystkim patelnie marek Silit, Staub, Le Creuset, Skeppshult, czy Scanpan.

Na głębokiej patelni można smażyć niepanierowane, a opruszone mąką lub ziołami mięsa, czy ryby przygotowywane w małej ilości tłuszczu.

  

 

 

 

Wysokie ścianki patelni chronią przed pryskającym ze smażonego produktu tłuszczem. Podczas smażenia na małej ilości bardzo rozgrzanego tłuszczu w mięsie bardzo szybko ścina się białko. To z kolei powoduje wydzielanie dużej ilości wilgoci. Mięso zaczyna skwierczeć, gorący tłuszcz pryska na boki. Wysokie ścianki patelni szefa kuchni ochronią przed gorącym olejem.

 

Dodatkowo - głębokie patelnie zachowują dobrą cyrkulację powietrza w naczyniu, dzięki czemu smażony produkt jest równomiernie nagrzewany. Tego typu patelnie są wielofunkcyjne. Można przygotowywać na nich duszone warzywa, czy mięso w sosie własnym.

 

 

 

 

Doskonale smaży się na głębokich patelniach Silit, Le Creuset, Staub, czy Scanpan oraz na naturalnym żeliwie Skeppshult. Ponieważ każda z patelni wykonana jest z innego typu materiałów, przygotowane na niej posiłki będą smakować w odmienny sposób. Jednak – zawsze będą bardzo zdrowe.

 

By dobrać odpowiednią patelnię, warto szczegółowo przeczytać opis jej właściwości oraz napisane o niej artykuły. Znajdą tam Państwo informacje, czym charakteryzuje się dana technologia.

 

 

 

 

Ważne jest, by przy doborze patelni poradzić się specjalisty, z którego pomocą można dobrać najbardziej optymalny sprzęt do swoich kuchennych upodobań. Trzeba powiedzieć, że przy kupnie dobrej patelni nie należy liczyć się z kosztami. Świetna patelnia kosztuje relatywnie dużo, ale zakup procentuje latami, bo patelnia doskonale służy często przez całe dekady i sama z siebie dba o zdrowie miłośnika gotowania.

 

Sklep www.smakprostoty.pl dobierając z upodobaniem i znawstwem patelnie, nie poprzestaje na serwowanych na stół wymownych w smaku i aromacie eksperymentach.

 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

 

Zdjęcia: Demeyere, Le Creuset, Skeppshult, Staub

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.