Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Świat patelni, część 4 - Płytkie jajeczne i naleśnikowe aromaty

Aromaty, a owszem, płytkie, ale nie zwyczajne! Zyskiwane dzięki specyficznym, bo właśnie płytkim w stopniu najwyższym, patelniom do smażenia naleśników, omletów i placków. Takiego typu patelnie wcielają tak ukochane przez współczesność minimalistyczne, stylowo-funkcjonalne skłonności. Ich istotę tworzy płaskie dno ograniczone bardzo niewysokim brzegiem.

 

 

 

 

Boki w przypadku takich patelni są całkiem zbędne, jako że pyszne naleśniki, omlety, czy ostro przyprawione placki smaży się w otoczeniu naturalnie rozgrzanego powietrza, które, unosząc się, podnosi równocześnie całą strukturę ciasta. Na takiej pozbawionej brzegów patelni idealnie spulchnia się też jajecznicę.

 

Zamysł patelni bez ścianek jest wyjątkowy. Brak boków pozwala na proste przewracanie naleśników, omletów, czy placków, które smaży się jednakowo dobrze na powierzchniach nieprzywierających patelni Scanpan, Silit, czy żeliwie Skeppshult oraz wyposażonym w nieprzywierające, ceramiczne powłoki z porcelanowej emalii żeliwie marek Staub i Le Creuset.

 
 

Zjawiskowym odkryciem, zyskującym rosnące gronem wielbicieli, jest tzw. patelnia szkocka. Służy do przygotowywania małych naleśników, racuchów, czy nawet mielonego mięsa. Szwedzka firma Skeppshult, twórca patelni z naturalnego, smoliście czarnego żeliwa, stworzyła również taką patelnię, która pozwala naleśnikowym łasuchom smażyć pyszności w kształcie serduszek.

 

 

 

 

Również szwedzki Skeppshult jest autorem patelni do jajek sadzonych. W jej czterech „kraterach” można posadzić idealnego kształtu biało-żółte jajeczne kręgi. Taka patelnia jest istnym wybawieniem dla wszystkich zwolenników smażonych jaj, które na tradycyjnej patelni rozjeżdżają się w sobie tylko znanych kierunkach. Patelnia z wgłębieniami może również posłużyć do przygotowania kotletów, czy racuchów.

 

Wielbiciel naleśników i smażonych jajek oraz patelnianych wynalazków, sklep www.smakprostoty.pl, nie może wyjść za zachwytu nad pomysłowością światowych producentów, kuszących smakoszy światem patelni we wszystkich kształtach i odmianach. 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

 Zdjęcia: Skeppshult, Staub

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.