Świat patelni, część 2 - Smażone, duszone i na stół serwowane smaki

By smażenie, duszenie i podsmażanie, czyli najbardziej popularne i najczęściej wykonywane kuchenne czynności przebiegały sprawnie, trzeba dobrać dla nich odpowiedniego kształtu patelnię. Poradzić sobie z odpowiednim wyborem pomoże specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych.

 

 

 

 

Istotne jest, by patelnia przeznaczona zarówno do smażenia, duszenia, jak i serwowania miała tradycyjne, okrągłe, grube dno. Przenoszone przez nie ciepło, rozchodząc się koncentryczne, wnika w potrawę. Smażyć i dusić można na patelniach o wysokich bądź średnich ściankach, za sprawą których miedzy pokrywką patelni, a potrawą zachowana jest odpowiednia cyrkulacja powietrza.

 

 

 

 

Warto pamiętać, by patelnię dobierać świadomie, pod kątem szykowanych na niej potraw. Istotne jest, by smażyć na całej powierzchni patelni. Nonsensem wydaje się szykowanie niewielkich kawałków mięsa na 30 centymetrowej płaszczyźnie, gdyż mięso w efekcie będzie wysuszone, a tłuszcz przypali się. Gdy smaży się na całej powierzchni patelni, zachowuje się wartości odżywcze posiłku i oszczędza energię.

 

 

 

 

Inne, często pomijane milczeniem zastosowanie patelni zainteresuje tych, którzy wraz z najbliższymi lubią jadać na tarasie, w ogrodzie, czy na działce pod szumiącymi drzewami. Albo – kochają serwować na stół skwierczące przysmaki prosto z patelni.

 

Ekskluzywne i eleganckie patelnie do serwowania podniosą jakość podawanych biesiadnikom dań. Tego typu patelnie marek Staub, Le Creuset, Scanpan, czy Silit charakteryzujące się z reguły podwójnymi, bardzo wygodnymi uchwytami, służą do podgrzewania, podsmażania potraw i serwowania ich na stół. Nadają się też świetnie do przechowywania w lodówce ulubionych dań, które czekać będą na późniejsze podgrzanie.

 

Sklep www.smakprostoty.pl z największą rozkoszą smaży, dusi i serwuje i na stół wyraziste potrawy przygotowywane na patelniach, które zna i podziwia cały świat.

 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

 Zdjęcia: Le Creuset, Staub

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.