Produkty polecane

Świat patelni, część 1 - Raj ze znawstwem wysmażony

Patelnia, zupełnie niezbędna w kuchni, stara jak sam świat, jest dobra na wszystko. Niezależnie od tego, jak banalnie, czy zabawnie brzmi powyższe zdanie, mieści w sobie dużo prawdy. Współczesność często minimalizuje rolę patelni, przyznając prymat garnkom. Patelnie, choć zdecydowanie różnorodniejsze i bardziej wielofunkcyjne, zepchnięte zostały na druga pozycję. W serii naszych artykułów zmienimy te utarte od wieków proporcje, wychwalając pomysłowość patelni pod same niebiosa. Bo to przecież za ich właśnie sprawą można doprowadzić zjawiskowo dużą ilość produktów do takiego stanu, który pozwoli je ze smakiem zjeść.

 

 

 

 

Patelnie mogą pochwalić się ogromną wręcz ilością kuchennych talentów. Z maestrią wyzwalają smaki i aromaty smażonych, duszonych, grillowanych, podpiekanych, czy podsmażanych potraw, mięs, jajek, warzyw itp. Ponieważ służą do najróżniejszych kuchennych czynności, ich konstrukcja, forma i materiał również są odmienne.

 

Znawcy kuchni to wiedzą, a laicy powinni zaakceptować fakt, iż każda patelnia służy do innych kuchennych czynności. Używanie jednej do wszystkiego jest profanacją sztuki kulinarnej, często prowadzącą do zepsucia wartości samego posiłku. Zupełnie innej patelni będzie wymagało smażone mięso, innej ryba, na jeszcze odmiennej przygotuje się naleśniki.

 

 

 

 

Dlatego proponujemy Państwu szybki, czytelny i prosty przegląd technologii i typów patelni – specjalistów w przeróżnych dziedzinach sztuki kuchennej. Zacznijmy od materiałów, z których wykonane są współczesne patelnie. Przeglądu dokona specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który ze znawstwem dobiera produkty w naszym sklepie dla koneserów tego, co zjawiskowe.

 

Mnogość rozwiązań i technologii jest rozmaita, od ich odmienności aż kręci się w głowie. Łączy je wspólna cecha – wszystkie dbają o ludzkie zdrowie. Mówimy tu, rzecz jasna, o patelniach znanych i cenionych światowych producentów, między innymi, marek Silit,, Le Creuset, Scanpan, czy Skeppshult. Zastosowane w nich technologie pozwalają zachować wszelkie właściwości odżywcze przygotowywanych na nich produktów. Czyli, mówiąc prosto – umożliwiają zdrowe smażenie. Poza tym są ekologiczne, jako że do ich podgrzania wymagana jest minimalna ilość energii.

 

 

 

 

 

Stalowe patelnie, oferowane, np., przez markę Silit, często wyposażone w nieprzywierającą powłokę, mają wielowarstwowe, grube dno. Nieodmienne wykonane są z wysokogatunkowej, niewydzielającej szkodliwych substancji stali szlachetnej. Coraz rzadziej spotyka się już patelnie wykonane li tylko ze stali, jako że smażenie na niej wymaga odpowiedniego treningu. Najczęściej - stalowy szkielet posiada wewnątrz zaawansowaną technologicznie powłokę nieprzywierającą. I tak – Silit może pochwalić się znakomitym wynalazkiem – ceramiczną, niemożliwą do zarysowania ceramiczną, nieprzywierajacą powłoką Cera Protect, która wytrzymuje temperatury aż do 400 oC. Cera Protect pozwala smażyć na minimalnej wręcz ilości tłuszczu. Inny wynalazek Silit’a – to znana już od dawna, również nieprzywierająca powłoka Silitan. Tu triumfy świeci krzemionka tytanowa, która jednak nie jest tak odporna na zarysowania, jak powłoka Cera Protect.

  

 

 

 

Inna materia, która pozwala formować się w doskonałej jakości patelnie, to żeliwo. Tu możemy zaproponować Państwu dwie odmiany patelni. Pierwsza linia, to stworzone z naturalnego, wydartego Ziemi żeliwa patelnie szwedzkiej marki Skeppshult. Są bardzo ciężkie, solidne, grafitowo-czarne. Doskonale leżą w każdej, nade wszystko, z racji swojej wagi, męskiej dłoni. O metodach ich specyficznej konserwacji mówi film zamieszczony w naszym sklepie. Tu trzeba powiedzieć, że żeliwa Skeppshult nie myje się ani w zmywarce, ani płynami do naczyń. Wystarczy mu gorąca woda.

 

 

 

 

Inne z kolei są patelnie francuskich marek Staub i Le Creuset. Ciężkie i potężne, sprawiają jednak wrażenie wizualnie lekkich za sprawą kolorowej, ceramicznej, porcelanowej emalii, która pokrywa je z zewnątrz. Francuskie patenie posiadają warstwę nieprzywierającą – więc można smażyć na nich z minimalną ilością tłuszczu. Patelnie Staub iLe Creuset nie wymagają specjalnej konserwacji. Myje się je również tradycyjnymi płynami do naczyń.

 

Współczesne patelnie, przepięknie formowane, doskonale ergonomiczne, wyposażone w zjawiskowe technologie, wyruszają na podbój domu. Kuchnia już dawno przestała być ich królestwem. Zjawiają się na jadalnianych, ogrodowych stołach, by uświetniać party, serwować przysmaki, kusić i potrawą oraz swoją doskonale projektowaną formą i technologią.

 

Sklep www.smakprostoty.pl, w którym roi się od dobranych przez specjalistę patelni o rewelacyjnych technologiach, zaprasza na przegląd patelni idealnych na każdą okazję.

 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Scanpan, Silit, Staub, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.