Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Belgijska, rodzinna firma Demeyere, należąca obecnie do koncernu Zwilling J.A. Henckels, realizuje z rozmachem mickiewiczowskie apostrofy – „sięgaj, gdzie wzrok nie sięga” i „ponad poziomy wylatuj”. Demeyere, być może, dzieł Mickiewicza nie zna, ale za to ma w sobie ducha odkrywcy i pioniera. To, co udało się zdziałać belgijskiej marce w dziedzinie naczyń ze stali szlachetnej, przeszło już do legendy w świecie najlepszych kulinariów świata. To, co Demeyere zrobiło ze stalą, jest porównywalne rangą do kolonizowania obcych planet. Eksperymenty inżynierów Demeyere trwają od ponad stu lat i niosą ze sobą odkrycia, które zrewolucjonizowały gotowanie i smażenie w stalowych garnkach i patelniach.
 

 

 

 

Dwie linie zjawiskowych, stalowych naczyń – serie John Pawson i Atlantis – to prawdziwy gwiazdozbiór patentów. By przejrzyście zaprezentować dorobek marki, trzeba powiedzieć, że Demeyere, po raz pierwszy w dziedzinie luksusowych naczyń kuchennych, ustaliło, że klasyczne, niskie patelnie, głębokie patelnie sauté, patelnie do duszenia i serwowania oraz woki powinny mieć zupełnie inną konstrukcję niż garnki, rondle oraz głębokie patelnie szefa kuchni. Dotychczas panowało zupełnie odmienne przekonanie. Dana linia naczyń, niezależnie od tego, co się na nią składało, niezależnie od funkcji i przeznaczenia poszczególnych naczyń (garnków, patelni, czy woków) była skonstruowana identycznie.
 

Demeyere rozniosło w przysłowiowy pył dotychczasowe przekonania na temat produkcji naczyń i gotowania. Jeśli się nad tym zastanowić, inżynierowie Demeyere mają, faktycznie, rację. Na logikę rzecz biorąc – inaczej gotuje się bigos, inaczej zupę, a inaczej delikatny sos. Innych właściwości termicznych wymagać będziemy od płytkiej, nastawionej na smażenie patelni, innych od głębokiej, przeznaczonej z reguły do duszenia patelni.
 

Stąd – określone rozwiązania technologiczne, pojawiające się w ramach linii naczyń John Pawson oraz Atlantis, zostały zadedykowane określonym typom garnków, woków, czy patelni.

 

 

1. 7-warstwowe dno InductoSeal®

Niskie i wysokie garnki, rondle oraz głębokie patelnie szefa kuchni – z linii John Pawson oraz Atlantis – zostały wyposażone w specjalne, 7-warstwowe dno InductoSeal®, w którego skład wchodzą stal szlachetna, warstwy srebra dzielone potężnym pasem miedzi oraz opatentowany przez Demeyere trójwarstwowy stop TriplInduc®.
 

 

 

 

Dzięki temu ciepło dystrybuowane jest przez dno, które ogrzewa gotowaną w garnku ciecz, która z kolei rozgrzewa równomiernie ścianki naczynia. W tradycyjnych naczyniach dzieje się inaczej. Najpierw musi nagrzać się samo naczynie, by później nagrzała się ciecz. Stąd gigantyczna strata i energii i czasu potrzebnego do przygotowania zup, sosów, bulionów, bigosów itp.
 

Identyczną funkcję spełnia konstrukcja głębokiej patelni szefa kuchni, która ma proste ścianki. Tego typu patelnia Demeyere służy, w większości wypadków, do zapiekania, czy podpiekania potraw w piekarniku oraz, przede wszystkim, duszenia mięs i warzyw. Stąd Demeyere wyposażyło ten typ patelni w dno InductoSeal®.

 

2. 7-warstwowa konstrukcja dna i ścianek 7-PlyMaterial®
 

 

 

Inżynierowie Demeyere zbadali, że tradycyjne, niskie patelnie, woki i głębokie patelnie do duszenia i serwowania, a także patelnie sauté, w których przygotowuje się aksamitne sosy, czy dusi warzywa lub ubija pianę, względnie szykuje słodkie, gorące desery, muszą mieć zupełnie inną konstrukcję niż opisane wyżej garnki, rondle i patelnie szefa kuchni. Wynika to z faktu, że tego typu naczynia muszą się bardzo szybko rozgrzać i długo trzymać ciepło, jako że - w środkowej lub końcowej fazie przyrządzania potrawy - będą używane na minimalnym płomieniu, czy minimalnej mocy palnika. Muszą to być takie naczynia, które pozwalają na bardzo precyzyjne sterowanie temperaturą, co jest istotne, np. przy tworzeniu sosów na bazie białego wina, czy słodkich deserów.
 

Demeyere zaprojektowało takie patelnie, które pozwolą w tym samym czasie identycznie obsmażyć mięso leżące zarówno pośrodku patelni, jak i to przylegające do jej brzegów.
 

Wszyscy znają mankamenty tradycyjnych patelni, gdzie mięso leżące na środku jest niemal spieczone, a to z brzegu ledwie zaczęło się rumienić. Demeyere zdecydowało zredukować ten problem do zera, tworząc konstrukcję 7-PlyMaterial®.
 

 

 

Patelnie wyposażone w technologię 7-PlyMaterial® mają 7-warstwowe ścianki i dno o tej samej grubości. Patelnia składa się z warstwy stali szlachetnej, dwóch warstw czystego aluminium, które dzieli stop aluminium oraz trójwarstwowego stopu TriplInduc®.
 

Cała ta konstrukcja sprawia, że patelnia nagrzewa się równomiernie od brzegu do brzegu. A wszystko to trwa kilka chwil. Zmniejszając płomień, czy moc palnika, nie wychładza się patelni, która zakumulowała tak dużo ciepła, że będzie smażyć niemal sama. Konstrukcja 7-PlyMaterial® jest, wg badań Demeyere, aż o ponad 30% do, nawet, 50% bardziej wydajna i skuteczna, niż tradycyjne technologie innych producentów.
 

7-PlyMaterial® sprawia, że patelni nie da się przegrzać na tradycyjnej kuchni, nawet indukcyjnej. Patelnia wytrzyma temperatury aż do 500 stopni Celsjusza.
 

I jeszcze jeden fenomen tego typu konstrukcji – na patelniach John Pawson i Atlantis można smażyć bez dodatku tłuszczu. Zjawiskowym jest, że gdy białka mięsa ścinają się, a pory się zamykają, mięso przywiera do patelni, jak magnes. Ale gdy pory się zamkną, a skórka zetnie się, można płynnym ruchem zdjąć mięso z patelni. W przypadku tradycyjnego, stalowego sprzętu taki eksperyment skończyłby się przypalonym mięsem, którego nie dałoby się oderwać od patelni.
 

 

 

 

3. Pozostałe technologie naczyń John Pawson i Atlantis
 

Wszystkie naczynia – przez garnki, po patelnie, zostały stworzone z udziałem technologii Silvinox®, która polega na elektrochemicznym wytrąceniu ze stali mikroelementów żelaza. Efekt? Naczynia Demeyere będą przez całe swoje życie srebrzysto-białe. Nawet wysokie temperatury kuchenki, czy piekarnika nie zmienią ich barwy. Tradycyjna stal szlachetna trwale błękitnieje i żółknie z czasem.
 

Dodatkowo - Silvinox® gwarantuje, że nie uda się zostawić na naczyniach odcisków palców, czyli – tym samym – na stalowe garnki i patelnie nie będą przenoszone bakterie i zarazki z, nawet, brudnych dłoni.
 

Kolejna kwestia – kute, odlewane uchwyty, których wytrzymałość prezentuje w ekstremalnym teście jeden z inżynierów Demeyere. By nie zepsuć Państwu przyjemności, zapraszamy do obejrzenia filmu.
 

Uchwyty są przyspawane do naczyń tak, by między nie a ścianki nie dostawała się woda. Oczywiście, uchwyty nie nagrzewają się.

 

 

 

 

Doskonale dopasowane do naczyń pokrywki pozwalają gotować w minimalnej ilości wody. Demeyere pokazuje, że da się nawet gotować… bez wody! Zapraszamy do obejrzenia filmu. Nie powiemy więcej, żeby nie psuć efektu.
 

I na koniec jeszcze jedna rewelacja – Demeyere oferuje aż 30 lat gwarancji na swoje naczynia, pod warunkiem, że będą używane w domu. Profesjonalnej kuchni proponuje z kolei 10 lat gwarancji. Dla informacji – klasyczna gwarancja na naczynia ze stali to, z reguły, 2 lata.
 

To, czym szczyci się marka Demeyere – belgijski dwór królewski nakazał firmie dożywotnio produkować swoje nadzwyczajne naczynia w Belgii, by zjawiskowa jakość nigdy nie została zastąpiona ilością.
 

Każde naczynie Demeyere poddawane jest skrajnie restrykcyjnym procesom kontroli jakości, by klient otrzymał naczynie, które przez dekady będzie służyło, jak nowe.
 

Z racji opisanych technologii, patentów, dekad eksperymentów, nieustannego dążenia do perfekcji nazwaliśmy naczynia Demeyere super-stalą dedykowaną super-Kowalskiemu. Wiemy, że do tak zaawansowanych technologii trzeba dorosnąć i dojrzeć, by można je było dzień po dniu doceniać, bo wykraczają daleko poza XXI wiek.

 

Szanowni Państwo, o Demeyere można pisać wiele więcej. Tych z Państwa, którzy zainteresowali się niezwykłymi technologiami, zapraszamy do obejrzenia filmów producenta oraz zapoznania się z artykułem sumującym wszystkie technologie Demeyere.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
www.smakprostoty.pl
 

Zdjęcia: Demeyere

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.