Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń.
Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

 

W ich tworzeniu brali udział najsłynniejsi kucharze, mistrzowie, którzy wynieśli sztukę kulinarną na niedościgłe wyżyny. Dzięki nim powstały, m.in., charakterystyczne dla linii żeliwnych garnków Staub pokrywki z wypustkami, które o 30% zwiększają nawilżanie potrawy w trakcie jej przygotowywania.

Piękne, oryginalne, luksusowe żeliwne naczynia Staub kuszą dożywotnią gwarancją. By jednak producent rozpatrywał ewentualne reklamacje, trzeba stosować się do poniższych zasad.

 

 

 

 

UŻYWANIE ŻELIWNYCH NACZYŃ STAUB

 

1. Żeliwo jest jednym z najbardziej ferromagnetycznych materiałów – czyli takim, które wyśmienicie sprawdzi się z każdego typu kuchenką – od gazowej, przez ceramiczną, a skończywszy na kuchniach sensorowych, czy indukcyjnych.
 

2. Należy pamiętać, by, w miarę możliwości, rozmiar palnika kuchni ceramicznej, indukcyjnej, czy sensorowej, na którym stawia się żeliwny garnek, wok, brytfannę, czy patelnię, odpowiadał średnicy dna naczynia.
 

3. Bardzo ważne jest odpowiednie rozgrzewanie żeliwa. Ten materiał doskonale przewodzi ciepło, bardzo długo je akumuluje. Nie wolno jednak do rozgrzewania żeliwnych naczyń Staub używać palników z funkcją Boost. Podgrzewane zbyt szybko i dynamicznie żeliwo może ulec zniszczeniu.

 

4. Żeliwne garnki, patelnie, woki i brytfanny rozgrzewa się powoli. Proponujemy stosować maksymalnie 75% mocy palnika. W czasie smażenia, duszenia, gotowania, pieczenia i podpiekania, gdy naczynie jest już doskonale rozgrzane, można zmniejszyć moc palnika bądź temperaturę piekarnika.

 

5. Choć żeliwo, wypalane w gigantycznych temperaturach, jest niezwykle odporne na działanie gorąca, nie należy podgrzewać przez długi czas pustych, żeliwnych naczyń.
Żeliwo nie toleruje również tzw. szoku termicznego. Do gorącego żeliwa nie należy, pod żadnym pozorem, wlewać zimnych płynów. Problem dotyczy bulionów, sosów, wina, czy innych płynów wlewanych do przyrządzanej potrawy – należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki lub delikatnie podgrzać do temperatury, co najmniej, pokojowej. Z kolei po przyrządzeniu potrawy naczynie należy ostudzić, nim będzie można je umyć.
 

 

 

 

6. Ważnym jest, by w trakcie mieszania potraw, czy przewracania mięs, nie używać stalowych utensyliów kuchennych, które mogą uszkodzić strukturę porcelanowej emalii. W przypadku wszystkich naczyń Staub proponujemy wykorzytać utensylia z drewna lub tworzyw sztucznych.
 

7. Wszystkie emaliowane żeliwne naczynia Staub nadają się do używania w piekarniku. Trzeba pamiętać o użyciu rękawic kuchennych, gdyż wyjmowane z piekarnkia żeliwo jest bardzo gorące.
 

8. Jeśli zdarzy się, że potrawa przywrze do przegrzanego naczynia, należy ostudzić je, zalać wodą i poczekać kilka godzin na odmoknięcie przypalonych warzyw bądź mięs. Nie należy szorować garnka ostrymi gąbkami, gdyż można uszkodzić strukturę żeliwa.

 

9. Jeśli zdecydują Państwo namaczać naczynie przez dłuższy czas, prosimy nie dodawać do wody płynów do naczyń i innych detergentów. Wystarczy ciepła woda.

 

10. Mimo iż producent dopuszcza mycie żeliwnych, powlekanych emalią naczyń w zmywarce, zalecalibyśmy jednak myć tak wysokiej klasy garnki, woki, patelnie i brytfanny ręcznie. Należy pamiętać, iż patelnie z drewnianymi uchwytami nie nadają się do mycia w zmywarce.
 

11. Dla zachowania przez długie lata doskonałych właściwości naczyń żeliwnych Staub warto, po każdym użyciu, umyciu i osuszeniu, przetrzeć wewnętrzną warstwę porcelanowej emalii oraz brzegi garnka papierowym ręcznikiem delikatnie nasączonym olejem jadalnym. Taka konserwacja zapobiega utlenianiu żeliwa i ewentualnemu pojawianiu się rdzawych plamek.
 

12. Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie, czy stole.

 

 

 

GWARANCJA NACZYŃ STAUB

 

Francuskie żeliwo Staub posiadają ograniczoną, dożywotnią gwarancję producenta. Należy stosować się do powyższych zaleceń, by gwarancja została uznana przez producenta.
Gwarancja obejmuje wady fabryczne, które ujawniły się w trakcie użytkowania naczyń. Nie obejmuje natomiast naturalnego, charakterystycznego dla żeliwa, procesu starzenia, czyli zmian w wyglądzie zewnętrznej i wewnętrznej emalii, natężenia połysku i koloru.

W przypadku, gdy naczynie zostanie przegrzane, czy poddane szokowi termicznemu z winy użytkownika, gwarancja nie będzie rozpatrywana.
W sytuacji, gdy garnek, patelnia, brytfanna, czy wok spadły na podłogę bądź zostały uderzone z taką siłą, że dno, czy ścianki popękały, gwarancja również nie będzie rozpatrywana, gdyż uszkodzenie mechaniczne powstało z winy użytkownika.

 

Wszystkich, których intryguje zjawisko żeliwa w kuchni, zapraszamy po więcej informacji do naszego specjalistycznego sklepu www.zeliwnenaczynia.pl.

 

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Staub

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.