Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

KONSERWACJA I OSTRZENIE NIEMIECKICH NOŻY GÜDE

 

Ręcznie kute, wyjątkowej jakości noże niemieckiej rodzinnej manufaktury Güde powstają z ultratwardej stali molibdenowo-wanadowo-chromowej, dzięki której przez wiele lat będą piękne. Unikatowe noże, bo tworzone przez mistrzów rzemiosła dla konkretnego Klienta, wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy, by zachować na długie lata w doskonałym stanie.

 

 
1. Ręcznie wykuwanych noży Güde z okładzinami z drewna, nie wolno myć w zmywarce do naczyń. Agresywne detergenty i gorąca woda pod dużym ciśnieniem mogą uszkodzić stal i rączkę.
Do mycia w zmywarkach nadają się tylko noże z linii Alpha Hostaform oraz Kappa.

 

2. Po każdym użyciu noże myje się ciepłą wodą.

 

3. Nie należy pozostawiać przez dłuższy czas niemytych noży, zwłaszcza, gdy kroiło się nimi owoce. Kwasy owocowe mogą spowodować przebarwienie ostrza noży.

 

4. Po umyciu należy wytrzeć noże suchą ścierką. W przypadku tych luksusowych, niemieckich noży trzeba co jakiś należy przetrzeć drewnianą rękojeść olejem jadalnym.

 

5. Noże Güde przechowuje się z dala od tradycyjnego kuchennego sprzętu, najlepiej w drewnianych blokach lub na listwach magnetycznych.

 

 

 

 

 

OSTRZENIE NOŻY GÜDE

 

Niemieckie noże Güde można ostrzyć na prętach kucharskich, tzw. stalkach, ostrzałkach prętowych. Do ich ostrzenia służą również ostrzałki ceramiczne – tzw. japońskie kamienie wodne (japan wet stone). Najlepiej sprawdzą się tu ostrzałki o gradacji 1000/3000, czy 1000/3500. Noże Güde można też ostrzyć na ceramicznych ostrzałkach kółkowych.

 

 

 

 

DO CZEGO NIE UŻYWAĆ NIEMIECKICH NOŻY GÜDE

 
a) nożami Güde nie należy rąbać kości

 

b) nie należy nimi piłować kości, mrożonek, nie wolno otwierać nimi butelek i puszek

 

c) niemieckimi nożami kroi się wyłącznie na drewnianych deskach i blokach lub deskach wykonanych z tworzywa (polietylenu, polipropylenu)
 

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Güde

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.