Produkty polecane

O kuchni

Tworzone z udziałem specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych artykuły o garnkach, nożach, patelniach, wokach, brytfannach oraz kuchennych sprzętach i akcesoriach przybliżają istotę najnowszych, zjawiskowych technologii, które wspomagają zdrowy tryb życia i dietetyczne gotowanie. Piszemy o istocie danego sprzętu, o jego ewolucji przez wieki, o zasadności jego posiadania i używania.
Wszystkie teksty dotyczące kuchni można znaleźć również przy poszczególnych produktach w zakładce „Artykuły”.

 

Mielenie pieprzu - sztuka zaniedbana
Artykuł
Artykuł

Mielenie pieprzu - sztuka zaniedbana

O zaletach przyprawiania aromatycznym, świeżo zmielonym pieprzem i istocie młynków do przypraw pisze dyplomowany (...)
Misja Apollo - gotowanie w stali Demeyere
Artykuł
Artykuł

Misja Apollo - gotowanie w stali Demeyere

„Tu stal Apollo! Tu stal Apollo! Czy mnie widzicie?” - w kosmicznej przestrzeni kuchni XXI wieku rozlega się (...)
Młynki do mielenia soli - zdrowa alternatywa
Artykuł
Artykuł

Młynki do mielenia soli - zdrowa alternatywa

O zagrożeniach wynikających z przesalania potraw, o właściwościach soli i dobrodziejstwach młynków do mielenia (...)
Młynki Trattoria - kuchenna alchemia
Artykuł
Artykuł

Młynki Trattoria - kuchenna alchemia

Kto powiedział, że alchemia nie istnieje? Poszukiwanie eliksiru długowieczności oraz próby uzyskania kamienia (...)
Mycie naczyń dla zabieganych
Artykuł
Artykuł

Mycie naczyń dla zabieganych

Miliony ludzi, jak pokazują statystyki, nienawidzą myć naczyń. Wynika to z faktu, mycie postrzegane jest jako czynność (...)
Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki
Artykuł
Artykuł

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie (...)
Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa
Artykuł
Artykuł

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Żeliwo jest przesycone symboliką. Kojarzy się z ziemią, pramaterią, siłami, z którymi człowiek może się (...)
Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Nóż idzie zawsze z parze z ludzką historią i przemianami cywilizacyjnymi. Jego ostrze ewoluuje tak, by dostosować (...)
Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – (...)
Noże do pieczywa - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Noże do pieczywa - wiedza w pigułce

Europejski pociąg do wypieku potężnych bochenków chleba zmusił niegdyś nóż, by wyszczerzył zęby i (...)
Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce

Zdarzają się takie dziedziny kulinariów, które wymagają specjalistycznych noży. Jednym z bardzo typowych (...)
Noże do serów - wiedza w pigułce
Artykuł
Artykuł

Noże do serów - wiedza w pigułce

Istnieją w naszej codziennej świadomości takie produkty, napoje, czy potrawy, które – w odróżnieniu (...)
Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.