Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

O szklankach, które mają znaczenie

To, w czym podawać białe lub czerwone wino, martini, szampana, czy, drinki jest dość jasne. Coraz więcej jest świadomych osób, które potrafią dobrać kieliszek do rodzaju wina i wiedzą, w jaki sposób podawać poszczególne koktajle. Problem zaczyna się, gdy chodzi o serwowanie piwa. To zadanie tylko z pozoru jest łatwe. Wystarczy przyjrzeć się piwnym szklankom marki Holmegaard, by zupełnie stracić rezon.

 

Duńska firma, słynąca z luksusowego, dmuchanego szkła, ma w swojej ofercie szklanki, których piwny amator nigdy nie skojarzy z podawaniem chmielowego trunku. Na przykład szklanki z serii Idéelle, które dostępne są w dwóch wersjach, tradycyjnej i z nóżką, pozornie zupełnie nie pasują do piwa. Nic bardziej mylnego! Wyposażona w nóżkę szklanka to tzw. tulip, idealny do różnych rodzajów piwa – od belgijskich po anglosaskie.

 

 

 

 

Inne szklanki na nóżce, z serii Det Danske Glass, nadają się do tzw. piw degustacyjnych, takich jak porter, czy russian imperial stout. Te gatunki mogą długo leżakować, dzięki czemu nabierają wyjątkowego aromatu, który doceniają smakosze chmielowego trunku. W szklankach Shipsglass, które formą przypominają kielich, najlepiej podać mocne, ciężkie piwa belgijskie. Największe zainteresowanie wzbudzają zawsze szklanki z serii Charlotte Amalie, wyglądające jak kieliszki do szampana. Stworzone są do serwowania lekkich, mocno gazowanych gatunków piwa. Ich kształt zapobiega uciekaniu bąbelków.

 

 

 

 

Oczywiście, w ofercie marki Holmegaard nie brak także klasycznych szklanek. W prostych, z serii No.5 najlepiej podawać jasne, orzeźwiające piwa. Niestety, marka Holmegaard nie może zaoferować tradycyjnego pokala, jednak koneserzy dobrego pilsnera mogą podać swój ulubiony napój w równie luksusowej szklance marki Rosendahl. Taki klasyczny pokal sprawdza się także świetnie w przypadku piw owocowych.

 

 

 

 

Świat piwnych szklanek jest równie fascynujący co świat piwa. Mnogość rodzajów tego trunku może przyprawić o zawrót głowy – dosłownie i w przenośni. By dobrze poznać odpowiednie gatunki, należy zadbać o to, by były serwowane w odpowiednim szkle. Znawcy twierdzą, że tylko wtedy możemy w pełni docenić smak i aromat chmielowego trunku.

 

 

 

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR
www.smakprostoty.pl

 

Zdjęcia: Holmegaard, Rosendahl

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.