Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów

Sięgające zamierzchłej przeszłości doświadczenia prowadzone nad winem dowodzą jednoznacznie, że ten szlachetny trunek smakuje najlepiej wtedy, gdy jest odpowiednio zdekantowany. Tradycyjnie – dekantacja wina polega na oddzieleniu od niego osadu, który tworzy się w czasie leżakowania trunku.

 

Już starożytni Rzymianie znali czasochłonny, wymagający precyzji i staranności proces klarowania wina. Fachowcy – sommelierzy – potrafią z taką maestrią przelać wino z butelki do karafki, że nie zmącą jego przejrzystości.

 

 

 

 

Jednak pasjonatów dobrego wina jest więcej niż sommelierów, co wzięli pod uwagę światowej klasy designerzy i producenci akcesoriów barmańskich. Dzięki takim markom, jak, m.in., MENU, Blomus, czy Auerhahn można w domowym zaciszu sprawnie i szybko dekantować wino. Co ważne – dekantować można nie tylko stare, wiekowe wina, ale i te młodsze, dwu- trzyletnie, wprawdzie pozbawione naturalnego osadu, ale wymagające napowietrzenia. Bo - drugą z cech procesu dekantacji jest właśnie napowietrzanie trunku. Chodzi o to, by przelewane z butelki do karafki wino było „napełniane” powietrzem, które wzbogaci jego bukiet i aromat.

 

Okazuje się, że najróżniejsze dekantery tworzone przez światowych specjalistów w tej dziedzinie sprawiają, iż nawet tańsze wina, mieszczące się w przedziale cenowym do kilkudziesięciu złotych, mogą smakować wiele lepiej i wykwintniej, niż nalane bezpośrednio z butelki do kieliszka.

 

Akcesoria do dekantacji wina

 

Najprostszym akcesorium pozwalającym nie tylko dekantować wino, ale i sycić się bukietem dobrze wypoczętego trunku, jest karafka (np. zaprojektowana przez Louise Christ dla marki MENU). Istotnym jest, by karafka, w której dekantować się będzie czerwone wino, miała szerokie dno. Jeśli z kolei chodzi o napowietrzenie białego lub różowego wina, kafarka może być smukła.
 

 

 

 

Światowi designerzy i producenci tworzą pomysłowe karafki-dekantery, wyposażone w specjalne systemy dekantacji. I tak duńska grupa desingerów Norm stworzyła dla marki MENU nagradzaną karafkę-dekanter, którą bardzo cenią sommelierzy całego świata.

 

Ta oryginalna kafarka pozwala nasadzić na szyjkę dekantera butelkę i z niej bezpośrednio przelewać wino. Co istotne – trunek spływa po ściankach karafki, napowietrzając się. Osad pozostaje w korku, który, po dekantacji, można wyjąć, zyskując tradycyjną karafkę do serwowania czerwonego wina. Atrakcyjność karafki MENU polega na tym, iż proces można odwrócić – i przelać wino z karafki do butelki, jak pokazuje zdjęcie.
 

 

 

 

Podobny system dekantacji zastosował w swojej karafce niemiecki producent m.in. akcesoriów barowych – Blomus. Karafka Delta, zaprojektowana przez grupę Flöz Industrie Design, również nagradzana na światowych konkursach, posiada osadzony w korku system napowietrzania wina połączony z sitkiem, które zatrzymuje osad.

 

 

 

 

Można też skrócić proces dekantacji do minimum, stosując nalewaki-dekantery do wina. Tu nade wszystko dominują produkty skandynawskiej marki MENU. Dekanter-nalewak osadza się bezpośrednio na szyjce butelki z winem i, korzystając z pomysłowego systemu przepływu powietrza, nalewa do kieliszków, bez uronienia jednej kropli, napowietrzone i pozbawione osadu wino. 

 

MENU proponuje liczne odsłony opracowanego przez Torben’a Flanbaum’a nalewaków Vintage i Vignon. Nalewaki-dekantery MENU są niezwykle pomysłowe - posiadają wewnątrz niewielkie siteczko, które oddzieli osad od trunku, a przepływające przez system komór wino napowietrzą z prawdziwym znawstwem.

 

Niewielki zawór kulowy, osadzony w dekanterze-nalewaku, inteligentnie reguluje dopływ powietrza do wina. Niezwykły, opatentowany pomysł Flanbaum’a cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród miłośników wina.

 

 

 

 

Nikogo, kto zna istotę dekantacji, nie trzeba do niej przekonywać. Ci, którzy zaczynają przygodę z degustacją wina powinni spróbować otworzyć się na nowe doznania wsparte wieloletnią wiedzą sommelierów i marek produkujących akcesoria barowe. Nawet całkiem zwyczajne wino zyskuje niesłychanie na walorach smakowych, jeśli przed podaniem zostanie napowietrzone i da się mu czas na nabranie aromatu.

 

Wino jest bardzo wymagającym trunkiem, który trzeba traktować i z namaszczeniem i według pewnych, dawno ustalonych reguł. W innym przypadku można zniszczyć istotę odbioru nawet najlepszego trunku, który zaserwuje się nieodpowiednio i w pośpiechu.

 

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Auerhahn, Blomus, MENU 

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.