Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Noże do pieczywa - wiedza w pigułce

Europejski pociąg do wypieku potężnych bochenków chleba zmusił niegdyś nóż, by wyszczerzył zęby i stał się prawdziwym typem macho. Niesłychane jest, że nóż do pieczywa, którego klingę wykańcza ząbkowane ostrze, powstał tak późno – bo dopiero w zeszłym wieku za sprawą marki Zwilling.

 

 

 

 

Chleb liczy sobie, bagatela, około 12 000 lat. I przez tysiąclecia specjalny nóż nie był potrzebny, gdyż niegdysiejsze pieczywo miało z reguły strukturę dość miękkiego ciasta, które można było rwać rękami. Wraz z popularyzowaniem żytnich i pszennych mąk różnych gatunków i typów, powstawać zaczęło też odmienne w konsystencji i twardości pieczywo. Zbity, masywny, żytni chleb ciężko jest porcjować nożem bez ząbków.

 

 

 Noże Shippu Black marki Tojiro - damasceńskie, czernione ostrza

 

 

Zjawiskowe jest, iż każdy nóż tego świata, wyposażony w specyficzne zęby, a mieniący się nożem do pieczywa, jest właśnie potomkiem wynalazku Zwillinga.

W naszej ofercie znajdą Państwo mnóstwo noży do pieczywa. Na pewno warto zwrócić uwagę na ręcznie kute noże niemieckiej manufaktury Güde, która kuje potężne, bo 32-centymetrowej długości noże do pieczywa. Długi nóż do pieczywa to flagowy i jeden z najbardziej charakterystycznych noży wykuwanych przez rodzinną manufakturę.

 

MIYABI - 100-warstwowy nóż do pieczywa z linii 5000 MCD

 

 

Co niezwykłe, jako jedyny w historii testów bardzo opiniotwórczego niemieckiego magazynu – Empirio TestMagazin – nóż Güde otrzymał ocenę Sehr Gut – czyli „Bardzo dobry”, nie znajdujący konkurencji wśród porównywanych noży najsłynniejszych marek. To dobitnie świadczy o fakcie, że rodzina Güde nie daje sobie odebrać pierwszeństwa w kuciu noży do pieczywa.

 

 

 

 

Klinga noży do pieczywa liczy sobie od 20-32 cm długości. Zdecydowana większość ząbkowanych noży ma ostry czubek, dzięki któremu można wbić go w bułki, czy rogale.
Mało kto wie, że ząbkowane noże, tradycyjnie nazywane nożami do pieczywa, czy chleba, doskonale sprawdzają się w porcjowaniu pieczeni, krojeniu owoców cytrusowych. Nóż do chleba, jak żaden inny potrafi plastrować świeży ananas.

 

 


 

 

Noże do pieczywa kują z reguły, poza marką Güde, inni europejscy producenci – np. słynny Zwilling oraz, co ciekawe, Japończycy – np. marki Miyabi, czy Tojiro. Znamienne jest, iż noże do pieczywa stworzone przez Miyabi i Tojiro należą do tzw. zeuropeizowanych japońskich noży, które kierowane są na rynki amerykańskie i europejskie. Próżno szukać noża chlebowego w tradycyjnej orientalnej kuźni, czy ofercie mistrzów specjalizujących się w typowo japońskich ostrzach.
 

 

I po raz kolejny okazuje się, że dany typ noża pojawił się tylko tam, gdzie powołała go do istnienia ewolucyjna konieczność względnie ludzkie upodobania.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Miyabi, Grupa SmakProstoty.pl, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.