Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy. Ich ostrze jest krótkie, proste, sięgające długości od 7,5 - 10,5 cm lub zakrzywione w formę tzw. „ptasiego dzioba” (o długości 6-7 cm). Drugi typ spełnia się idealnie w roli obieraka do warzyw i owoców.

 

 

 

 

Cechą charakterystyczną tych noży jest niewielka waga i wąska, ostra klinga, która pozwala obierać bardzo cienką warstwę skórki. Jest to istotne z tego względu, że tuż pod skórką warzyw i owoców znajduje się najwięcej witamin.
„Ptasi dziób” to odmiana kozika znanego w Europie od prawie dwóch tysięcy lat. Tego typu nóż służył mieszkańcom lasów do zbierania i czyszczenia grzybów, ziół, leśnych owoców. Taką też funkcję ten mały nożyk pełni nadal w kuchni.
Od niego często zaczyna się gotowanie, które stopniowo przechodzi ku nożom dużym i masywnym.
 

 

 

 

Nadal, co ciekawe, noże do warzyw i owoców są w Polsce mało cenione. Co specyficzne – ma je w domu zasadniczo każdy, ale z reguły szuflady zamieszkują bardzo niskiej jakości blaszane noże do warzyw. Tu trzeba powiedzieć jedno – tylko doskonałej jakości stal, krojąca warzywa, czy owoce, obierająca skórkę z jabłek, czy ziemniaków, nie zmienia ich właściwości i nie pozbawia ich witamin. A to właśnie czynią tradycyjne koziki wycięte z blachy niewiadomego pochodzenia, której nadano kształt ostrza.
 

Nie oszukujmy się, ponad 90% zwyczajnych, zalewających rynki, bardzo tanich i niemożliwych do naostrzenia noży do warzyw (których nie powinno nazywać się słowem „nóż”, bo profanują to zjawisko kultury – pozwolę sobie na odrobinę ironii i nazwę je „szarpaczami”) powstaje z wycinanej blachy, która wcześniej, co tu dużo kryć, nierzadko pełniła rolę elementu burty, czy rufy jakieś tankowca. Wielu śmieje się z powiedzenia, że „stary statek idzie na żyletki”. Niestety, kryje się w tym prawda. Wystarczy tylko proste zestawienie małego kozika z gigantycznym statkiem. Ile nożyków można z niego zrobić!!!

 

 


 

 

Mówiąc poważnie - oczywistym jest, że stal z odzysku poddawana jest obróbkom i termicznym i chemicznym, nikt nie otrzyma noża z odpadów, ale nie zmienia to jednak faktu, że blacha blachą zostanie. Niepokojąca jest ignorancja wielu gotujących, którzy nie przyjmują do wiadomości, że słaba jakość stali lub wręcz sztancowana blacha, z której stworzony jest nóż do warzyw, może zaszkodzić zdrowiu. Istotne jest, że właśnie ten typ noża ma bardzo duży i częsty kontakt z kwasami warzyw i owoców, które wchodzą w reakcję chemiczną z byle jaką stalą.
 

Jeśli mówić o nożach do warzyw i owoców – fascynujące jest jedno – każdy, kto gotuje, będzie ich potrzebował. Niezależnie od kultury, języka, czy kontynentu, na którym mieszka. Nawet najbardziej podstawowy zestaw noży zawiera takie maluchy. Skoro nóż do warzyw jest tak istotny, dlaczego nie wolno mówić głośno o jego wadze dla zdrowego żywienia?

 

 


 

 

Kwestia akceptacji prawdy o nożu jako takim jest tu prosta. Albo ktoś przyjmie do wiadomości, że nóż oddziałuje na żywność, jak przyjął kiedyś (na słowo) istnienie dinozaurów i fakt, że Ziemia krąży wokół Słońca, albo będzie twierdził, że to zupełnie bez znaczenia. Jednak nie obali tym twierdzeniem faktów, że stal i krojone produkty są ze sobą ściśle związane.

 

By nie zarzucono mi kryptoreklamy i nakłaniania do kupna dobrych noży do warzyw i owoców, rozwadze i zdrowemu rozsądkowi gotujących zostawiam rozstrzygnięcie kwestii – mam, czy nie mam racji.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Kichiji, Miyabi, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.