Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce

Zdarzają się takie dziedziny kulinariów, które wymagają specjalistycznych noży. Jednym z bardzo typowych dla porcjowania i plastrowania mięs, wędlin i ryb, zwłaszcza łososia, jest niezwykle długi i smukły nóż o bardzo ostrej klindze.

 

 

  

 

Tego typu noże osiągają długość do, nawet, ponad 30 cm. Typowe noże do łososia i szynki często nie posiadają szpica, który nie jest tu potrzebny. Istota leży w długiej i bardzo ostrej krawędzi tnącej, która pozwala jednym, płynnym ruchem porcjować duże tusze lub sporej wielkości pieczone i wędzone szynki.

 

 

 

Tradycyjne noże do łososia i szynki dedykowane są z reguły profesjonalnym kuchniom, restauracjom, hotelom, ale też tym wszystkim, którzy cenią sobie wysublimowany smak wędzonej ryby, czy dobrze przyprawionych wędlin i szynek.

 

 


 

 

Wbrew pozorom i obiegowej opinii, operowanie tak długim nożem przy krojeniu łososia, szynki, dużych ryb atlantyckich, czy nawet pieczonego w całości indyka jest i wygodne i nietrudne. Tego typu noże o długich klingach pozwalają na bardzo estetyczne plastrowanie wędlin, ryb i szynek – nie poszarpią mięsa, nie zrobią w nim dziur ani nie zmiażdżą pachnących dymem i wędzeniem włókien.

 

MIYABI - 5000 DP - Sujihiki - damasceński nóż do porcjowania wędlin i pieczeni, nóż do sushi
 

 

Do tej grupy pokaźnych noży można też zaliczyć noże do porcjowania. Te sztywne, długie noże charakteryzują się wąską, ale ostro zakończoną klingą. Służą tylko do porcjowana wędlin i szynki. Nie sprawdzą się przy filetowaniu i plasterkowaniu łososia, gdyż są z reguły krótsze, niż tradycyjne noże do tego typu zadań. Ich przeciętna długość to 18-21 cm. Takie noże święcą triumfy na rynku amerykańskim, gdzie indyk serwowany w czasie uroczystych obiadów z okazji Święta Dziękczynienia krojony jest właśnie za sprawą tego typu ostrza. Filmy zza Oceanu często pokazują scenę z udziałem noża do porcjowania.
 

 

Takie noże to domena europejskich kuźni. Tworzy je, m.in. marka Güde.

 

 


 

 

Nóż do porcjowania, pojawiający się często w towarzystwie profesjonalnego widelca do mięs, stał się w Europie synonimem wytwornego i profesjonalnego grillowania. Taki zestaw sprawdza się też doskonale przy porcjowaniu dziczyzny, pieczeni wołowej, domowych pasztetów z zająca i sarniny, czy tradycyjnego, pieczonego schabu z nadzieniem.

 

Długie noże nie nadają się, oczywiście, do siekania i szatkowania, ale w prawdziwie wykwintnej kuchni ich umiejętności i specjalizacja zawsze będą doceniane.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Miyabi, Güde, Zwilling

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.