Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japonia zwana jest tradycyjnie krajem Kwitnącej Wiśni. Jeśli spojrzeć na nią jednak z punktu widzenia kulinariów, powinna zostać okrzyknięta krajem Surowej Ryby. Owoce morza i ryby dominują tradycyjną, japońską kuchnię, nakazując – od stuleci – tworzyć specjalistom i mistrzom kowalstwa takie noże, które posłużą do najbardziej funkcjonalnego oprawiania ryb.
 

 

 

Zadziwiającym jest to, że położenie geograficzne, kultura i umiłowanie tradycji, a jednocześnie specyficzne oddzielenie od wpływów zewnętrznych sprawiło, że powstał nóż do ryb, którego forma jest od wieków niezmienna.
Nóż Deba ze specyficznym, szerokim, masywnym ostrzem, którego długość waha się od 15 do 21 centymetrów, to nóż, którego nie da się zapomnieć i przecenić. Niesłychanie potężna klinga noży Deba jest szeroka. Czasem jej grzbiet może mierzyć nawet 1/2 centymetra szerokości, co buduje zjawiskowy kontrast wobec ultraostrej, wąziutkiej krawędzi tnącej. Wystarczy rzut oka na nóż Deba, np. marek Chroma, Tojiro, czy noże mistrza Hideo Kitaoka, by wiedzieć, że ma się do czynienia z kuchennym arcydziełem, które podoła nawet najtrudniejszym zadaniom.

 

 

Japońskie noże do ryb - Deba, ostrzone jednostronnie, potrafią kroić plastry o grubości ½ milimetra, co zdaje się być zjawiskowym wobec faktu, że klinga jest i duża i ciężka. Nie na darmo jest to tradycyjny, japoński nóż – Japończycy, jak nikt inny na świecie, potrafią łączyć w nożach antagonizmy: fenomenalną precyzję i subtelność z potęgą i charakterem klingi.
Co ciekawe, oryginalne noże Deba wykuwane są wyłącznie w Japonii, gdyż tylko tamci mistrzowie kowalstwa radzą sobie z tak specyficznie formowaną klingą.

 

Japńskie noże Deba - mistrzowskie ostrza do oprawiania ryb

 

 

Deba przeznaczona jest, nade wszystko, do oprawiania ryb i krojenia dużych porcji mięsa. Noże Deba służą tradycyjnie do rozcinania tuszek. Wyjątkowe jest, iż Deba, jako zasadniczo jedyny nóż na świecie, potrafi za sprawą jednego, płynnego ruchu oddzielić rybi kręgosłup i ości od tuszki. Nie poszarpie nawet najdelikatniejszego mięsa i pozostawi je gładkim.
Deba może też służyć jako niewielki tasak – poradzi sobie bez kłopotu nawet z cieńszymi kośćmi.
 

 

 

Duże porcje mięsa ulegną japońskiemu nożowi Deba w ułamku sekundy. Dzięki ultraostrej krawędzi tnącej i sporej masie ostrze przechodzi przez mięso, jak przez przysłowiowe masło.
Debę można wykorzystywać też do siekania i szatkowania warzyw i owoców.
Z racji masy ten nóż będzie mało funkcjonalny w roli obieraka do warzyw, czy owoców. Nie da się nim też trybować i luzować mięsa od kości – z powodu sztywnej klingi.

 

 

Dla tych, którzy cenią sobie połączenie mocy i precyzji zaklętych w ostrzu, noże Deba będą stanowiły odkrycie kolejnej białej plamy w kulinarnym wszechświecie.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Chroma, Grupa SmakProstoty.pl, Miyabi

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.