Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Mnogość nowych technologii kulinarnych z reguły dezorientuje myślących o zakupie nowoczesnych garnków, które pozwolą zdrowo gotować. Problem, na szczęście, nie jest tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że, jeśli mówić o gotowaniu, mówi się równocześnie o swoim zdrowiu i życiu, w dbałości o które nie powinno się iść na kompromis. Wybierając naczynia, starajmy się kupić najlepsze, na jakie nas w danym momencie stać.
 

Najnowsze badania pokazują, że wyposażenie kuchni jest inwestycją – w dobre samopoczucie i zdrowie (własne i najbliższych) oraz budowaniem niezwykle istotnego przeświadczenia, że z własnym życiem można zrobić bardzo wiele, bo dobre gotowanie w doskonałych naczyniach jest jednym z przejawów prawdziwego, mądrego hedonizmu.

  

 

Silit Vitaliano Rosso - naczynia bez niklu, garnki z antybakteryjną powłoką Silargan

 

 

By wspomóc Państwa decyzję dotyczącą wyboru naczyń, odwołam się do moich wieloletnich doświadczeń, eksperymentów kulinarnych oraz prowadzonego przeze mnie doradztwa. Wszystkie opisane poniżej garnki sprawdziłem, jak to się mówi, na „własnej skórze”. Gotuję w nich, znam zastosowane tu technologie, mogę je – i jako specjalista i jako użytkownik – rekomendować, co nie znaczy, że będę Państwa nakłaniał do zakupów.
 

Poniższy artykuł jest wyciągiem z wieloletnich rozmów z Klientami, lekarzami, dietetykami, fachowcami od kwestii zdrowego żywienia i pasjonatami kuchni. Tekst pisany ma tę przewagę nad rozmową telefoniczną, że daje czas na refleksję, zebranie wniosków i oswojenie z szerokim problemem bez konieczności szybkiego podejmowania decyzji.

 

  

NA CO TRZEBA ZWRACAĆ UWAGĘ, GDY KUPUJE SIĘ NACZYNIA?




1. Materiał

 

Najistotniejszy jest materiał, z którego zostały wykonane garnki. Alergicy nie skorzystają z naczyń ze stali, czy naturalnego żeliwa (zadowoleni będą za to z antyalergicznych naczyń Silit). Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym muszą mieć naczynia, które pozwolą gotować dietetycznie – częściej będą gotować i dusić oraz piec, stąd muszą mieć takie garnki, które pozwolą zachować wilgoć w potrawie (tu nada się, np., francuskie żeliwo z powłokami nieprzywierającymi, czy Silit).

 

 

 

 

a) stalowe naczynia belgijskiej marki Demeyere
 

Te garnki, przeznaczone dla osób nie będących alergikami, wykonano ze stali szlachetnej, która posiada wiele patentów. Tu zwracają uwagę nade wszystko potężne, wielowarstwowe dna i ścianki, które bardzo szybko rozgrzewają naczynie i długo akumulują ciepło. Garnki Demeyere wykorzystują zjawisko synergii i są jednymi z najdoskonalszych stalowych naczyń świata. Wyposażone w przeróżne opatentowane technologie pozwalają gotować wilgotne warzywa bez wody!!!

Te naczynia, które produkowane są wyłącznie w Belgii, nigdy nie zmienią barwy, nie odkształcą się, nie odpadną im uchwyty. Mają 30 lat gwarancji. Więcej o zjawiskowej technologii można dowiedzieć się tutaj.

 

 

Le Cruset - żeliwne garnki Nutmeg z porcelanową, nieprzywierającą emalią

 

 

 b) żeliwne, francuskie naczynia z powłokami nieprzywierającymi – marki Staub i Le Creuset
 

Zupełnie odmienna technologia charakteryzuje kolorowe, emaliowane żeliwo francuskich marek Staub i Le Creuset. Ciężkie żeliwne naczynia powlekane jest z zewnątrz i wewnątrz barwną, porcelanową emalią, która powstaje z nakładanych na siebie warstw płatków szkła bądź płynnej emulsji wypalanych w gigantycznych temperaturach – powyżej 800 stopni Celsjusza.

 

Wewnętrzna warstwa naczyń jest nieprzywierająca, ma też właściwości antyalergiczne. Garnki Le Creuset i Staub posiadają dożywotnią gwarancję. Naczynia żeliwne marek - Staub i Le Creuset - można obejrzeć w filmach, które znajdują się przy produktach z danej linii. Zapraszamy też do naszego specjalistycznego sklepu poświęconego wyłącznie żeliwnym naczyniom.

 

 

 

Wyjątkowe emaliowane żeliwne naczynia marki Staub

 

 

 

c) antyalergiczne garnki niemieckiej marki Silit
 

Antyalergiczne naczynia niemieckiej marki Silit posiadają opatentowane powłoki Silargan i e30. O tych powłokach pisałem wcześniej - teksty można znaleźć w artykułach w moim sklepie, przy każdym garnku marki Silit. Najważniejsze cechy naczyń z Silarganem i materiałem e30 to antyalergiczność, bardzo duża wytrzymałość mechaniczna i termiczna. Silargan i e30 wypalane są w prawie 900 stopniach, więc żadna kuchenka im nie straszna. Naczynia doskonale służą alergikom – nie posiadają niklu i metali ciężkich. Powstają w całkowicie ekologicznym procesie produkcji. Naczynia Silit posiadają 30 lat gwarancji.

 

 

 

 

 

 

2. Wyjątkowe cechy naczyń
 

Jeśli szukać naczyń, które posłużą dekadami, trzeba sprawdzić, czy posiadają jakieś wyróżniające je cechy. Problem w tym, że garnki tworzyć może każdy. Niektóre są tak piękne, że dech zapiera, ale na kuchni nijak się nie sprawdzą. Inne są brzydkie jak noc, zrobione z byle jakich materiałów, bez certyfikatów, patentów, bez kontroli jakości – posłużą rok, dwa, naniszczą w organizmie, ile się da. Stąd – wyjątkowe naczynia posiadają to „coś”, co je wyróżnia. Za tym idzie cena, ale to – jak zawsze powtarzam – inwestycja, więc finanse stanowią tu kwestię drugorzędną.
 

 

Wszystkie opisywane marki mają do zaoferowania coś niezwykłego. Garnki Demeyre mają, np., uchwyty, na których może stanąć 90 kg człowiek (co pokazane zostało w filmie). Uchwyty zostały tak wyprofilowane, by nie tamować krwi trzymających garnki dłoni. Wielowarstwowe naczynia nagrzewają się w mgnieniu oka. Na indukcji – trwa to 20-30 sekund!!! Linia John Pawson posiada termiczną granicę nieprzegrzewalności do 600 stopni Celsjusza. Zjawisko absolutnie wyjątkowe.
 

 

Staub posiada w pokrywkach specjalne wypustki, które wzmacniają obieg pary w naczyniu, pozwalają zachować aż o 30% więcej wilgoci wewnątrz potrawy, dzięki czemu zyskuje się wiele bardziej aromatyczne i doskonale smakujące, bardzo zdrowe potrawy. Wszystkie naczynia Staub projektowane były z kucharzami mającymi przyznane Gwiazdki Michelina (najbardziej prestiżowe wyróżnienie w branży kulinarnej).

 

 

Le Creuset - emaliowane garnki z żeliwa - linia Marseille

 

 

Staub i Le Creuset mają ciężkie pokrywki, które zapobiegają wydostawaniu się pary wodnej z naczynia. Trzeba wiedzieć, że z nią ucieka nie tylko aromat, ale i witaminy oraz składniki odżywcze, które rozbijają się w wysokich temperaturach i ulatniają z parą.
 

 

Silit z kolei posiada powłokę antyalergiczną, w tych naczyniach, jako jednych z niewielu (o ile nie jedynych na świecie) nie ma niklu ani innych metali ciężkich. Jako, również, jedne z niewielu naczyń na świecie, ich szkielet i brzeg wykonany jest z jednego kawałka stali. Dzięki temu chromowany bądź stalowy rant jest całkowicie odporny na działanie bakterii, które – w tradycyjnych naczyniach, gdzie rant jest dołączany – zalęgają się w ogromnych ilościach.
 

 

Jak widać, każda z opisanych marek ma do zaoferowania coś wyjątkowego. To nie tylko klasyczne garnki, ale myślące o ludzkim zdrowiu dzieła inżynierii kuchennej.

 

 

3. Możliwość rozbudowy – czyli uniwersalność kompletu naczyń
 

Kolejny z elementów wiążących się z zakupem garnków za niemałe pieniądze to fakt, czy dana linia pozwala się rozbudowywać. Należy spojrzeć na problem perspektywicznie i zapytać samego siebie, czy będzie się tworzyło jeden system, czy będzie się próbowało najróżniejszych technologii i form.

 

4. Pokrywka
 

Pokrywka - stalowa, czy szklana? Tak, czy tak, trzeba ją podnieść, by wymieszać gotującą się potrawę. Stalowe i żeliwne pokrywki pozwalają doskonale skraplać parę wodną, dzięki temu gotowanie staje się szybsze, a potrawa jest bardziej aromatyczna. Stalowym pokrywkom nie straszny upadek. Z kolei szklana pokrywka w pewnym stopniu ułatwia kontrolę nad gotowaniem, ale można ją rozbić. Warto dowiedzieć się wcześniej, jaka jest cena kolejnej pokrywki. Czasem ceny sięgają czasem nawet do 150 zł za sztukę.

 

 

 

 

5. Uchwyty naczyń
 

Uchwyty garnków stworzonych z materiałów innych, niż żeliwo, pomyślane są tak, by nagrzewały się bardzo powoli i pozwalały się chwycić dłonią nie uzbrojoną w rękawicę kuchenną. W przypadku żeliwnych naczyń Staub i Le Creuset jest inaczej. Uchwyty są tworzone z żeliwa, stąd będą miały temperaturę identyczną, jak garnek. Tu zaleca się stosowanie rękawic.

 

6. Kuchenka
 

Czy garnek nadaje się do stosowania na wszystkich typach kuchenek? To pytanie trzeba zadawać coraz rzadziej, w przypadku markowych naczyń, które doskonale sprawdzają się na każdym typie kuchenki, oczywiście, również na indukcji, czy kuchni sensorowej. W przypadku proponowanych marek – wszystkie garnki idealnie sprawdzą się na indukcji, gazie, czy każdej innej kuchence.

 

 

 

 

 

7. Mycie ręczne, czy w zmywarce
 

Wszyscy wspomniani przeze mnie producenci zezwalają na mycie naczyń w zmywarce, co na pewno ułatwi dbanie u kuchenny ład. Niemniej – z moich wieloletnich doświadczeń z doskonałymi naczyniami i zmywarką wynika, że coraz bardziej agresywne detergenty mogą nieco zmatowić powierzchnie naczyń, czy wręcz je delikatnie porysować. Zalecałbym ręczne mycie żeliwa oraz naczyń Silit. Garnkom Demeyere zmywarka nie jest straszna.

 

 

8. Waga naczyń
 

Jeśli ktoś ma problemy z rękami, stawami, czy podnoszenie ciężkich przedmiotów stanowi dla niego problem, na pewno nie może myśleć o żeliwie. Proszę zwrócić uwagę – przy każdym żeliwnym naczyniu w sklepie podaliśmy jego wagę. Naczynia z żeliwa potrafią ważyć bardzo dużo – nawet 5, czy 7 kg. Silit też produkuje ciężkie naczynia – stworzone są na bazie stalowego szkieletu, który pokrywa powłoka Silargan. Całość też waży sporo – zestaw 4 naczyń może osiągnąć wagę 10-12 kg.
Stal Demeyere – jest cięższa od klasycznej stali, ale – zestawiając z powyższymi – naczynia są najlżejsze.
Trzeba od razu powiedzieć, że ciężar naczyń jest tylko i wyłącznie ich zaletą. Wszystkie opisane przeze mnie i testowane latami naczynia doskonale stoją na kuchence. Nie ma obawy, by przypadkowo potrącone, zjechały z palnika.

 

Niemieckie naczynia Silit z antyalergiczną i antybakteryjną ceramiczną powłoką Silargan

 

 

Przy zakupie naczyń wyposażonych w najnowsze, dbające o zdrowe żywienie technologie, nie warto przesadnie oszczędzać. Inwestycja zwróci się wielokrotnie. Naczynia będą dbać o zdrowie za sprawą lepiej smakujących posiłków, pełnych witamin, składników mineralnych i wartości odżywczych potraw.
 

Garnki zrewanżują się też mniejszą ilością energii zużytej do gotowania i wiele mniejszą ilością wody koniecznej do ich umycia. Trzeba podkreślić, że naczynia, o których mowa, nie znajdą swoich zamienników w hipermarketach, czy na bazarach. Starannie opracowania, opatentowana, przebadana w laboratoriach technologia nie da się zastąpić produktami wiele niższej jakości.
 

Wszystkie prezentowane Państwu naczynia mam u siebie, więc mogę za nie ręczyć. Przez lata testowałem je, gotuję w nich na co dzień. W naczyniach marek Demeyere, Staub, Le Creuset i Silit przyrządzamy potrawy na wizji, które już niedługo zaprezentujemy Państwu w video szkole gotowania.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,

właściciel sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Demeyere, Le Creuset, Silit, Staub

 

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.