Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Historia i odmiany wina

HISTORIA WINA

 

Badacze zagadnienia przypuszczają, że wino istnieje tak długo, jak długo istnieje cywilizacja. Wino pojawia się jako boski twór w mitach całego świata. Składano je w ofierze bogom, ulewając z czary kilka kropel ku ich czci. Dobrotliwe bóstwa – jak grecki Dionizos - obdarzyły człowieka napojem, który poprawia nastrój i pozwala zapomnieć o codzienności.
Niektórzy pisarze twierdzą, że wino wynalazł Noe.

 

 

 

 

Badania pokazują, że już 10.000 lat p.n.e. człowiek znał napoje alkoholowe powstałe ze sfermentowanych owoców.
Pierwsze winne plantacje pojawiły się w Persji, Egipcie i Chinach. Później sztuka wytwarzania wina rozpowszechniła się na całym świecie.
Jak wynika z dokumentów, w Polsce wino pojawiło się w XII wieku za sprawą chrześcijańskich misjonarzy i zakonników.

 

ODMIANY WINA

 

Do najsłynniejszych win świata należą szczepy czerwone: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Syrah (Shiraz), białe - Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz Riesling.
Równie znane są szczepy czerwone: Merlot, Cabernet Franc, Gamay, Nebbiolo, Sangiovese, Tempranilo oraz białe - Sémillon, Chenin Blanc, Colombard, Gewűrztraminer, Pinot Blanc, Muscadet, Muscat, Ugni Blanc, Viognier.
Spośród 12 podstawowych szczepów aż 10 uprawia się we Francji.

 

 

 

Czerwone szczepy

 

Cabernet Sauvignon – klasyczny czerwony szczep, który stanowi najistotniejszy składnik win pochodzących z Bordeaux.

Pinot Noir – szlachetny szczep daje wino o owocowym, malinowo-truskawkowo-wiśniwo-porzeczkowym aromacie.

Syrah (Shiraz) - czerwona odmiana winogron, które nadają winu korzennego, pieprzowego, a czasem dymnego smaku.

 

 

 

Białe szczepy

 

Chardonnay - szczep białych winogron, który stanowi najistotniejszy składnik wytrawnych win i szampana.

Sauvignon Blanc – służy tworzeniu win deserowych o cytrusowym, jabłkowym, agrestowym smaku. Nierzadko smakuje na podobieństwo koperku, selera czy szparagów.

Riesling – to niemiecka winorośl o bardzo bogatym aromacie. Służy do produkcji półwytrawnych i wytrawnych win.

 

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Rosendahl

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.