Produkty polecane

Sałatka grecka z ziołowym kurczakiem saute „Wesoły eremita”

Kurczaka saute jest mi, czasami, żal… Leży sobie, biedak, opruszony mąką, samotny na patelni, jak eremita-pustelnik. Na dodatek dorzuca mu się od niechcenia drobinę soli i pieprzu. I ponownie zostawia samemu sobie. Wyraźnie, wielu gotujących wychodzi z założenia, że kurczakowi saute, podobnie jak pustelnikowi, nic więcej do szczęścia – poza solą i pieprzem - nie potrzeba.
Idąc z odsieczą drobiowemu eremicie, proponuję wersję de luxe kurczaka saute. Żeby było mu weselej w pustelni, niech cieszy się towarzystwem wykwintnej i kolorowej sałatki greckiej. Trochę go zdeprawuję, bo sałatka nazywa się „Frywolną Greczynką”.

 

 

Sałatka grecka

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut

 

Składniki

1 główka zielonej sałaty lub sałaty lodowej
6 ogórków konserwowych
2 pomidory
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
200 g sera feta lub sera sałatkowego

Przyprawy
 sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
pieprz biały
słodka papryka
ocet winny
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
oregano
odrobina estragonu i kurkumy
½ łyżeczki cukru

 

Sposób wykonania

Sałatę umyć, osuszyć, porwać palcami na niewielkie kawałki (nie kroić, bo będzie gorzka!). Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę. Dodać przyprawy i oliwę oraz ocet. Nie dodawać soli!
Wymieszać delikatnie z pokrojoną w kostkę fetą. Schłodzić przez 10-15 minut. Przyprawić solą do smaku na 5 minut przed podaniem.

 

 

 

Ziołowy kurczak saute

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut

 

Składniki

filet z kurczaka
mąka pszenna

Przyprawy
 sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
słodka papryka
ocet winny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
oregano
przyprawa curry
estragon
zioła do drobiu
majeranek
przyprawa do kurczaka

lub przyprawa do drobiu

 

Sposób wykonania

Filet z kurczaka umyć, oczyścić. Przekroić wzdłuż, by powstały kotlety. Lekko zbić tłuczkiem. Posolić, doprawić. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z trzech stron – pierwsza 1,5 minuty, druga – 1,5 minuty, trzecia – 1,5 minuty.
Zioła pociemnieją w czasie smażenia. Nie należy się tym przejmować, nic się tu nie przypali.

 

 

Photo i FoodDesign - SmakProstoty.pl
All rights reserved - SmakProstoty.pl 2010

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.