Sałatka grecka z kurczakiem w sosie omletowym „Buduarowy romans”

Nazwałem przepis „buduarowym romansem” z racji połączenia dwóch wykwintnych, bardzo eleganckich elementów – kolorowej i subtelnej sałatki greckiej i wytwornego, fircykowatego kurczaka.
Smażony kurczak odział się w „płaszczyk” z sosu omletowego. Towarzysząca mu sałatka grecka jest pełną gracji damą serca, którą ten szarmancki „kogucik” odwiedza potajemnie w buduarze.

 

 

Sałatka grecka

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut

 

Składniki

1 główka zielonej sałaty lub sałaty lodowej
6 ogórków konserwowych
2 pomidory
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
200 g sera feta lub sera sałatkowego

Przyprawy

sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
pieprz biały
słodka papryka
ocet winny
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
oregano
odrobina estragonu i kurkumy
½ łyżeczki cukru

 

 

Sposób wykonania

Sałatę umyć, osuszyć, porwać palcami na niewielkie kawałki (nie kroić, bo będzie gorzka!). Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę. Dodać przyprawy i oliwę oraz ocet. Nie dodawać soli!
Wymieszać delikatnie z pokrojoną w kostkę fetą. Schłodzić przez 10-15 minut. Przyprawić solą do smaku na 5 minut przed podaniem.

 

 

 

Kurczak w sosie omletowym

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut

 

Składniki

filet z kurczaka
2 jajka
mąka pszenna
2 łyżki mleka

Przyprawy

sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
słodka papryka
ocet winny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
oregano
przyprawa do kurczaka

lub przyprawa do drobiu
przyprawa curry

 

Sposób wykonania

Filet z kurczaka umyć, oczyścić. Przekroić wzdłuż, by powstały kotlety. Lekko zbić tłuczkiem. Posolić, doprawić częścią przypraw - pieprzem, papryką, bazylią, oregano, curry i przyprawą do kurczaka. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z trzech stron – pierwsza 1,5 minuty, druga – 1,5 minuty, trzecia – 1,5 minuty.
W czasie smażenia, przygotować sos omletowy. Jajka rozmącić z mlekiem i resztą przypraw oraz octem winnym. Pod koniec smażenia kotletów polać kurczaka sosem, by na mięsie powstała delikatna, puszysta warstwa ściętego jajka.

 

 

 

Photo i FoodDesign - SmakProstoty.pl
All rights reserved - SmakProstoty.pl 2010

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.