Orientalne danie z ogórkowym ryżem, grillowanym kurczakiem i surówką pekińską „Rarytas mandaryna”

Ta rozbudowana, niebanalna potrawa uświetni i uroczysty obiad i codzienny posiłek.

Tu przejawia się moja miłość do pełnych korzennego wyrazu przypraw oraz doznań prowadzących ze smaku w smak – od gorzkiego, przez pikantny i słodki, aż po kwaśny.
Kolorowe i odważne połączenie duszonych i surowych warzyw, owoców, ryżu i grillowanego mięsa tworzy prawdziwy półmisek smaków – godny chińskiego mandaryna.
Potrawa dla osób lubiących kulinarne, kolorowe i wystawne eksperymenty.

 

 

Duszone warzywa

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 1,5 godziny
Porcja na 4 osoby

 

Składniki

3 łyżki oliwy
3 duże białe cebule
2 czerwone cebule
5 średniej wielkości marchewek
2 korzenie pietruszki
1 niewielki seler
4 czerwone papryki (można dodać też
zielone lub żółte dla efektu kolorystycznego)
½ kg pieczarek
3 pomidory (lub pomidory w puszce)
8 średnich ogórków konserwowych
1 cukinia (lub bakłażan względnie patison)
kukurydza
puszka pędów bambusa
brokuły (wedle upodobania)
Przyprawy

 

sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
mielona, słodka papryka
ostra papryka
2 ząbki czosnku
biały ocet winny
½ łyżeczki cukru
nać zielonej pietruszki
przyprawa do dań chińskich
majeranek

 
Sposób wykonania

W wysokim garnku rozgrzać olej. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić. Dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę, pietruszkę i krojone w kostkę seler i paprykę. Zamieszać. Przyprawić solą, pieprzem, octem winnym. Dusić pod przykryciem 15-20 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórki konserwowe, cukinię i krojone w grube plastry pieczarki. Całość przyprawić wstępnie przyprawami z receptury lub wedle upodobań.
Dusić na małym ogniu około godziny, tak, by marchew i pietruszka były półmiękkie. Dodać brokuły, kukurydzę i pędy bambusa. Doprawić po raz kolejny.
Powinno zyskać się potrawę o konsystencji gęstego gulaszu warzywnego. Czynnikiem zagęszczającym są tu pomidory. Do „Chińczyka w Polsce” nie dodaje się zawiesiny z mąki.

Korzenno-orientalny, pikantny smak potrawy wzbogaca kwaśno-słodka nuta.

 

 

 

Grillowany kurczak

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut

 

Składniki
filet z kurczaka
sól
pieprz
2 łyżki czerwonego wina
zioła do drobiu
przyprawa curry
papryka słodka
czosnek
szczypta kardamonu

 

Sposób wykonania

Mięso umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę lub grube prostokątne pasy. Na rozgrzaną patelnię grillową, skropioną oliwą, wyłożyć kawałki kurczaka. Przez 2 minuty grillować na małym ogniu, ciągle mieszając, by kawałki delikatnie zarumieniły się. Przyprawić po kolei solą, pieprzem, podlać winem. Po kilku kolejnych minutach dodać resztę przypraw. Mięso musi być delikatnie zezłocone.

 

 

 

 

Ogórkowy ryż

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 35 minut

 

Składniki

ryż (na 4 porcje – ok. 250-300 g)
1 duży, świeży ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta mielonej, słodkiej papryki
można dodać nieco syropu z ananasów – 2-3 łyżki
biały ocet winny
½ łyżeczki cukru
nać zielonej pietruszki

 

Sposób wykonania

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować do etapu, gdy jest półmiękki. Ryż nie może być rozgotowany. Przelać wrzątkiem, odcedzić. Gdy ryż jest już suchy i sypki, dodać pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek. Przyprawić do smaku – ryż powinien mieć pikantno-słodki smak z lekkim akcentem goryczki. Dodać posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać.

Podawać w formie ryżowych babek dekorowanych zielonym ogórkiem lub innymi, kontrastującymi z ryżem kolorowymi warzywami. Można go zalać gorącym sosem.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut
Receptura na 4 porcje (jako dodatek do mięs i ziemniaków)

 

Składniki

½ główki kapusty pekińskiej
puszka krojonych ananasów
2 jabłka
2 pomarańcze
mała puszka kukurydzy
150 g żółtego sera
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ocet winny
zioła do sałatek (własna lub kupiona mieszanka)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka śmietany 18%

Dla odważnych – dodatkowo – łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej

 

Sposób wykonania

Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić w wiórki. Dodać pokrojony w kostkę ananas, jabłka i pomarańcze, wsypać odsączoną kukurydzę oraz starty na grubej tarce ser. Zrobić sos z octu winnego, oliwy i śmietany. Sos wymieszać z ziołami i pieprzem i polać surówkę na 10 minut przed podaniem. Jeśli ktoś gustuje w kuchennych eksperymentach, do sosu może dodać łyżkę ostrej musztardy.

Surówkę serwować jako dodatek do mięs, ziemniaków lub w lecie – jako danie główne z pieczywem. Świetnie smakuje z grillowanym kurczakiem curry i białym winem.

 

 

 

Photo i FoodDesign - SmakProstoty.pl
All rights reserved - SmakProstoty.pl 2010

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.