Produkty polecane

Kotleciki z jajek, ziemniaki puree i surówka z pekińskiej kapusty „Pikuś”

Nazwałem ten przepis nieco przewrotnie „pikusiem”. Przewrotnie z tej racji, iż słowo to potocznie używane jest na określenie czynności najprostszych, wykonywanych bez wysiłku. Bo takie właśnie jest proponowane danie.
Choć składa się z kilku elementów – kotlecików z jajek, sosu pieczarkowego, puree i surówki – nawet kuchenny laik stworzy, na bazie przepisu, coś bardzo smacznego.

 

 

Kotleciki z jajek


Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut
Porcja dla 1 osoby

 

 

Składniki

3 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz biały
chińska przyprawa do potraw orientalnych lub nieco przyprawy do kurczaka
curry
odrobina czosnku
szafran
majeranek
½ kromki chleba
oliwa z oliwek
bułka tarta

 

Sposób wykonania

Dwa jajka ugotować na twardo. Zmielić lub zmiksować z trzecim, surowym jajkiem (dla tych na „dorobku” – wystarczy widelec, który przerodzi się w ręczny mikser :). Dodać pół kromki zamoczonego w wodzie, odsączonego chleba i zioła, zmiksować lub ugnieść, aż powstanie jednolita, jajeczna masa. Uformować płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Krótko smażyć na oliwie na niewielkim ogniu, do zezłocenia skórki. Smażyć z trzech stron (minuta z jednej strony, tyle samo druga i jeszcze raz minutę na pierwszą stronę).

Czynnikiem spulchniającym w tym prostym, sycącym, ale bardzo smacznym daniu jest chleb, a czynnikiem wiążącym jajko. Dzięki temu kotleciki są puszyste i delikatne. Szafran i zioła nadają im orientalnego smaku.

 

 

 

Sos pieczarkowy

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 45 minut

 

Składniki

700 g pieczarek
1 łyżka masła
½ szklanki bulionu
100 ml śmietany 18%
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ocet winny
ostra i słodka papryka
½ łyżeczki cukru
zioła prowansalskie
majeranek

 

Sposób wykonania

Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w grube plastry, dusić pod przykryciem na roztopionej łyżce masła z niewielkim dodatkiem soli. W trakcie duszenia dodać pieprz, ocet winny, słodką i ostrą paprykę.
Po 20 minutach dodać pieprz ziołowy, zioła prowansalskie i majeranek, wlać pół szklanki bulionu. Całość zagotować i dusić przez 10 minut. Do śmietany wlać odrobinę gorącego bulionu. Roztrzepać i podbić śmietaną sos pieczarkowy, energicznie mieszając przy wlewaniu. By nie dopuścić do zagotowania sosu, zdjąć garnek z kuchenki.

 

 

 

Puree ziemniaczane

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 45 minut

 

Składniki

ziemniaki – wedle upodobań i zapotrzebowania
mleko – by zyskać puszystość puree
1 łyżka masła (na niewielką ilość ziemniaków)
sól
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
przyprawa do ziemniaków lub frytek
świeży lub suszony koperek
słodka, mielona papryka

 

Sposób wykonania

Ziemniaki obrać, gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody pod przykryciem. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, odparować. Dodać masło i mleko, przyprawić. Ugniatać w garnku na bardzo małym ogniu, by zyskać puszystą, jednolitą konsystencję. Posypać koperkiem.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej


Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut
Receptura na 4 porcje (jako dodatek do mięs i ziemniaków)

 

Składniki

½ główki kapusty pekińskiej
1 duża czerwona papryka
2-3 pomidory
5-6 małych ogórków konserwowych
pół puszki kukurydzy
kilka sztuk zielonych oliwek z paprykowym nadzieniem (lub zwykłych, zielonych)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ocet winny
zioła do sałatek (własna lub kupiona mieszanka)
sos sałatkowy
łyżka oliwy

 

Sposób wykonania

Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić w wiórki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę, a oliwki w cienkie plastry. Do całości dodać kukurydzy. Zamieszać, przyprawić, zalać sosem sałatkowym.
Pomidory i kapusta pekińska wchłoną trochę soli, więc najlepiej doprawić ją solą i pieprzem przed samym podaniem.

 

 

Photo i FoodDesign - SmakProstoty.pl
All rights reserved - SmakProstoty.pl 2010

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.