Produkty polecane

Grillowany i duszony karczek z pieczonymi ziemniakami „Zbójnicka uczta”

Choć pewnie niejeden amator diety będzie chciał szybko wziąć nogi za pas, spoglądając na ten przepis, mogę go jednak uspokoić, że w tym daniu głównym, wbrew pozorom, jest niewiele kalorii. Dominuje za to smak i niezwykły aromat gillowanego i duszonego karczku wzbogacony o pieczone ziemniaki z żółtym serem. Jeśli do obiadu podać czerwone lub różowe wino, smak rozpływającego się w ustach mięsa zrekompensuje dość długi czas przygotowania obiadu.

 

 

Karczek grillowany i duszony w sosie śmietanowym


Stopień trudności – średni
Czas wykonania – około 1,5-2 godziny

 

 

Składniki

1 kg karczku (może nawet być tłusty – schudnie po grillowaniu :)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz biały
zioła prowansalskie
oregano
kurkuma
przyprawa do wieprzowiny
ocet winny (biały lub czerwony) względnie odrobina czerwonego wina
½ łyżeczki cukru
ziele angielskie
liść laurowy
50 – 75 ml chudej śmietany

 

 

Sposób wykonania

 

Etap I – grillowanie
Karczek umyć, delikatnie osuszyć, wykroić z niego nadmiar tłuszczu (o ile go ma), pokroić w kostkę 2 x 2 cm i grillować na rozgrzanej patelni grillowej – bez dodatku tłuszczu!
W trakcie grillowania często przewracać mięso, by nie przywarło do powierzchni patelni. Po około 2 minutach grillowania delikatnie doprawić mięso solą, kurkumą, białym pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Skropić octem winnym lub winem.
Grillować na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając mięso. Z karczku wytopi się tłuszcz, dzięki czemu mięso będzie niskokalorycznie i kruche.

 

Etap II – powtórne przyprawianie
Po 20 minutach od rozpoczęcia grillowania karczek doprawia się ponownie – podsypuje się go delikatnie cukrem (wystarczy ½ łyżeczki). Teraz należy dodać odrobinę soli i pozostałe przyprawy – pieprz, pieprz ziołowy, oregano i zioła prowansalskie. Gdy mięso wytopi tłuszcz i jest już półmiękkie, przekładamy karczek do garnka, w którym będzie się dusić jeszcze przez około godzinę.

 

Etap III – duszenie karczku na małym ogniu
Grillowanie wytopiło nadmiar tłuszczu, karczek jest delikatny, opieczony, a ponieważ wchłonął zioła, pięknie pachnie.
Znajdujące się w garnku mięso zalewa się wodą lub bulionem tak, by je tylko zakryć. Do tego dodaje się łyżkę oliwy z oliwek, liść laurowy i ziele angielskie. Karczek dusi się pod przykryciem na bardzo niewielkim ogniu. Trzeba pozwolić wodzie wyparować tak, by zostało jej nieco na przyszły sos.
Ponieważ w przypadku tego przepisu nie dodaje się mąki do sosu (nie tworzy się zawiesiny z mąki) wody w garnku musi pod koniec duszenia zostać tylko tyle, by móc zmieszać ją ze śmietaną i stworzyć gęsty sos.

 

Etap IV – przygotowanie sosu
Po 90 minutach duszenia (w zależności od ilości i jakości karczku) mięso jest gotowe. Do kubka ze śmietaną wlewamy nieco gorącego sosu, by ją zahartować (dzięki temu śmietana nie stworzy grudek w sosie). Rozmieszać śmietanę z sosem z duszenia mięsa i wlać całość do garnka. Sosu już nie gotować.

Grillowany i duszony karczek idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków. Podaje się go z wyrazistymi, kolorowymi surówkami i czerwonym, półwytrawnym winem.

 

 

Ziemniaki pieczone z żółtym serem i ziołami „Bączki”

 

Stopień trudności – średni (wskazane szykowanie we dwoje)
Czas wykonania – około 75 minut

Receptura na 4 porcje

 

Składniki

10-12 średniej wielkości ziemniaków
200 g dojrzałego, żółtego, średnio twardego sera
100 g masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz biały
zioła prowansalskie
oregano
czosnek granulowany
przyprawa do ziemniaków lub frytek

 

Sposób wykonania

Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, uważając, by nie były zbyt miękkie. Odcedzić, wystudzić. Wezwać, jeśli się da, na pomoc współgotującego, by trzymał śliskie już za moment „bączki”.
Naciąć w poprzek każdy ziemniak tak, by uzyskać kilka rozchylających się „kieszonek”. Trzeba uważać, by nie przekroić ziemniaka od początku do końca, bo wtedy nie nada się do przygotowania potrawy.
By łatwiej uzyskać pożądany efekt, można położyć ziemniak na drewnianej łyżce lub płytkiej chochelce. Nóż nie przetnie ziemniaka.
Kieszonki rozchyla się delikatnie, w co drugą wkładając plaster żółtego sera, w co drugą listek masła, które, topiąc się, nawilży i zrumieni potrawę.
Ziemniaki posolić, posypać przyprawami. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce lub w otwartej brytfannie. Zapiekać w temperaturze 200 oC przez około 40 minut w zależności od odmiany ziemniaków. Efekt powinien być taki, jak na zdjęciu.

„Bączki” serwować gorące, posypane koperkiem lub pietruszką. Świetnie nadają się jako dodatek do pieczonych, smażonych, grillowanych lub duszonych mięs. Podawać z surówkami.

 

 

Photo i FoodDesign - SmakProstoty.pl
All rights reserved - SmakProstoty.pl 2010

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.