Produkty polecane

Duszone warzywa z grillowanym kurczakiem „Chińczyk w Polsce”

„Chińczyk w Polsce” jest alternatywą dla orientalnych potraw kuchni Wschodu. Z racji częstych kłopotów w pozyskaniu składników na typowo egzotyczny obiad, proponuję stworzyć chińskie danie na bazie łatwo dostępnych warzyw. Poza doskonałym smakiem danie ma jeszcze jedną, dla niektórych szczególnie istotną zaletę – nie trzeba go jeść pałeczkami.

„Chińczyk w Polsce” może stanowić danie główne, podawane z grillowanym kurczakiem lub – w wersji jarskiej – bez mięsa. Do potrawy można dodać ryż, innego typu mięsa i surówki.
Z tą wykwintną potrawą doskonale komponuje się półwytrawne czerwone wino.

 

 

Duszone warzywa

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 1,5 godziny
Porcja na 4 osoby

 

Składniki

3 łyżki oliwy
3 duże białe cebule
2 czerwone cebule
5 średniej wielkości marchewek
2 korzenie pietruszki
1 niewielki seler
4 czerwone papryki (można dodać też
zielone lub żółte dla efektu kolorystycznego)
½ kg pieczarek
3 pomidory (lub pomidory w puszce)
8 średnich ogórków konserwowych
1 cukinia (lub bakłażan względnie patison)
kukurydza
puszka pędów bambusa
brokuły (wedle upodobania)

Przyprawy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
mielona, słodka papryka
ostra papryka
2 ząbki czosnku
biały ocet winny
½ łyżeczki cukru
nać zielonej pietruszki
przyprawa do dań chińskich
majeranek

 

 

 

Sposób wykonania

W wysokim garnku rozgrzać olej. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić. Dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę, pietruszkę i krojone w kostkę seler i paprykę. Zamieszać. Przyprawić solą, pieprzem, octem winnym. Dusić pod przykryciem 15-20 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórki konserwowe, cukinię i krojone w grube plastry pieczarki. Całość przyprawić wstępnie przyprawami z receptury lub wedle upodobań.
Dusić na małym ogniu około godziny, tak, by marchew i pietruszka były półmiękkie. Dodać brokuły, kukurydzę i pędy bambusa. Doprawić po raz kolejny.
Powinno zyskać się potrawę o konsystencji gęstego gulaszu warzywnego. Czynnikiem zagęszczającym są tu pomidory. Do „Chińczyka w Polsce” nie dodaje się zawiesiny z mąki.

Korzenno-orientalny, pikantny smak potrawy wzbogaca kwaśno-słodka nuta.

 

 

 

Grillowany kurczak

 

Stopień trudności – minimalny
Czas wykonania – około 15 minut

 

Składniki

filet z kurczaka

Przyprawy
sól
pieprz
2 łyżki czerwonego wina
zioła do drobiu
przyprawa curry
papryka słodka
czosnek
szczypta kardamonu

 

Sposób wykonania

Mięso umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę lub grube prostokątne pasy. Na rozgrzaną patelnię grillową, skropioną oliwą, wyłożyć kawałki kurczaka. Przez 2 minuty grillować na małym ogniu, ciągle mieszając, by kawałki delikatnie zarumieniły się. Przyprawić po kolei solą, pieprzem, podlać winem. Po kilku kolejnych minutach dodać resztę przypraw. Mięso musi być delikatnie zezłocone.

 

 

 

Photo i FoodDesign - SmakProstoty.pl
All rights reserved - SmakProstoty.pl 2010

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.