Produkty polecane

Dyrektor MoO i Smak, który przemówił po angielsku

Mówić po angielsku, a MÓWIĆ po angielsku – to dwie zupełnie odmienne przestrzenie. Dogadać się, żeby wywiedzieć się o drogę, a tłumaczyć fachowe teksty z zakresu technologii kulinarnych i żywienia – to tak odrębne światy, jak odrębne są od siebie pasja i znudzenie. Więc chylimy czoła przed naszą nową Współpracownicą, Moniką Ellis, która stała się Głosem SmakuProstoty wołającego na naszym kanale YouTube.
 

Wiosną 2013 roku, wraz z kwiatkami, zakwitła w nas i u nas smakowa idea, by podbić świat. Jedni śmiali się, że ciągle nam mało, że wiecznie się gdzieś wdzieramy. Inni, tradycyjnie, pukali się w czoło, przewidując wszelkie katastrofy, poczynając od tej, że: „w życiu nie znajdziecie kogoś, kto wam te filmy przetłumaczy i przeczyta, żeby je świat zrozumiał”.

 

 

 

 

My, jak zwykle, wiedząc, że nie ma takiego pojęcia, jak „nie da się”, uporaliśmy się z problemem w całkiem „hurtowy” sposób. Znaleźliśmy Monikę Ellis, która, nie dość, że doskonale włada technicznym, specjalistycznym angielskim, to jeszcze do wszystkiego nie boi się mikrofonu i bardzo pięknie czyta. Lubimy Jej słuchać i liczymy, że Głos Smaku, czyli Dyrektor MoO, alias Człowiek Suplement, stanie się słynny już niedługo w całym świecie kulinariów.
 

Kim jest Monika, czyli Dyrektor MoO? Jest, całkiem i dosłownie, dyrektorem pionu medyczno-administracyjnego luksusowego domu opieki nad starszymi, zamożnymi Brytyjczykami. Co specyficzne – jest pierwszym w historii całej sieci domów opieki, prowadzonych przez znane w Wielkiej Brytanii konsorcjum, tak młodym dyrektorem. Osiągnęła swoje stanowisko mając, zaledwie, 24 lata. Polka z pochodzenia, rzuciła Brytyjczyjków na kolana i do dziś rządzi nimi żelazną ręką.
 

Zawód to jedno, a szereg pasji – to drugie. Dyrektor MoO, która niedługo będzie składać się w stu procentach z mięśni (stąd przezwisko „Człowiek Suplement”), trudni się fotografią. Radzi sobie na tyle dobrze, że została zaproszona do fotografowania nadzwyczaj specyficznej i zamkniętej dla Europejczyków imprezy ślubnej – tradycyjnego, hinduskiego wesela bardzo hermetycznej i ortodoksyjnej kasty.
 

 

 

 

Cenimy Dyrektora MoO, Głos Smaku, fotografa za Jej nadzwyczajną precyzję, graniczącą z obsesyjnym (kpimy, że „kompulsywnym”) perfekcjonizmem. Podoba nam się w Niej to nade wszystko dlatego, że pozostała część grona SmakuProstoty to wprowadzający dezorganizację szaleńcy.
Dyrektor MoO lubi bawić się słowem. Jej ironiczne poczucie humoru wielce przypadło nam do gustu. Monika, ku utrapieniu przyjaciół-Brytyjczyków, nazwała malowniczo swoje koty imionami: Czucz-Prucz i Paszcz.
 

Monika Ellis ma w sobie ogromnie dużo pasji, zapału, który łączy się ze skłonnością do racjonalnego odkrywania prawd świata. Komuś takiemu można niemal w ciemno powierzyć potężne przedsięwzięcie, jakim jest i staje się tłumaczenie fachowych, bo dotyczących specjalistycznego problemu żywienia i technologii kulinarnych, tekstów.
 

Czujemy, że dzięki Monice nasz powoli wypełniający się angielskimi filmami kanał YouTube będzie chętnie i często odwiedzany przez wszystkich anglojęzycznych widzów.
 

 

 

 

Nasze filmy będą często obrazoburcze, nie do końca grzeczne, wielu się pewnie nie spodobają. Z tego też względu szukanie kogoś, kto nie będzie żywił różnego rodzaju obiekcji przy tłumaczeniu, czytaniu i podpisywaniu się pod tym, co zrobił, nie było łatwe. Monika, na szczęście, należy do osób o otwartym umyśle i szerokich horyzontach. A nade wszystko do tych, którym nie mówi się, co mają robić, a którzy robią wszystko po swojemu.
 

Wiemy, że współpraca z nami nie jest łatwa, ale czujemy, że zawiązała się między nami więź i wzajemne zaufanie. Wiemy też, że stworzymy wspólnie rozpoznawalne na pierwszy rzut oka i – przede wszystkim – ucha – cykle poradników, z których skorzysta cały świat.

 

 

Zespół sklepu www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: SmakProstoty.pl

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.