Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Demeyere - Apollo - Profesjonalny stalowy rondel z pokrywką, 1,5 litra, Ø 16 cm

Apollo - Profesjonalny stalowy rondel z pokrywką, 1,5 litra, Ø 16 cm

565 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Szok nie tylko dla laika. Nawet znawcy przetarli oczy ze zdumienia, gdy belgijska marka Demeyere zaproponowała światu swoje luksusowe, stalowe naczynia, w których można gotować warzywa… niemal bez wody (co można obejrzeć w filmie producenta).
Linia Apollo, profesjonalna kolekcja garnków, patelni, brytfann i rondli oraz patelni sauté, kusi 30-letnią gwarancją – w przypadku używania jej w domu. Demeyere proponuje z kolei aż 10 lat gwarancji kuchniom profesjonalnym. Długa gwarancja wyraźnie świadczy o tym, że belgijska marka jest pewna wysokiej jakości swoich produktów.
Stalowe rondle Demeyere to prawdziwe arcydzieła inżynierii kuchennej. Na uwagę zasługuje 7-warstwowe dno - InductoBase® - stworzone ze stali, dwóch warstw stopu aluminium dzielonych 5-milimetrową warstwą czystego aluminium oraz opatentowanego przez Demeyere stopu TriplInduc®. Wszystkie warstwy są ze sobą próżniowo zespawane, tworząc jednolitą, niezwykle potężną strukturę. Dzięki wykorzystaniu zjawiska synergii stalowe rondle Apollo nagrzewają się równomiernie od dna po brzegi w, dosłownie, kilkanaście sekund (czas sprawdzony na płytach indukcyjnych). Te masywne, potężne dna zapewniły naczyniom Demeyere ogromną sztywność, odporność na odkształcenia i wypaczenia oraz zjawiskową wręcz odporność termiczną. Tych naczyń, niemal, nie da się przegrzać.
I kolejna cecha naczyń Apollo – opatentowana przez Demeyere technologia obróbki stali - Silvinox®. Demeyere usunął z powierzchni stali szlachetnej żelazo, dzięki czemu naczynia zawsze będą srebrzystobiałe. Co zjawiskowe, na tak przygotowanej stalowej powierzchni nie widać odcisków palców, co minimalizuje przenoszenie bakterii i zarazków z rąk na powierzchnię naczyń. Do tego dochodzą masywne, kute, spawane uchwyty, co w sumie tworzy z naczyń Demeyere Apollo rondle na całe życie.
 

Niemniej - trzeba mieć sporą kulinarną świadomość, by docenić nadzwyczajną technologię i jakość tych naczyń. Mamy nadzieję, że przetłumaczone przez nas filmy producenta i fachowe artykuły naszego specjalisty z zakresu żywienia przybliżą Państwu ideę stalowych arcy-naczyń Demeyere. Artykuły i filmy przyniosą informacje na temat opatentowanych technologii marki Demeyere, a także konserwacji stali i zjawiska synergii, które pełni niezwykle ważną rolę w świecie nowoczesnych technologii kulinarnych.
 

Szanowni Państwo, w niektórych filmach będą Państwo mogli obejrzeć linię Atlantis Demeyere, która różni się od prezentowanej serii Apollo jedynie materiałem wypełniającym dno. Pozostałe technologie są takie same. Istota rzeczy została zachowana – na pewno uda się w ten sposób przybliżyć zjawiskowe osiągnięcia belgijskiej marki.
 

Główne cechy stalowych naczyń Apollo
- 7-warstwowe dno naczyń, InductoBase, gwarantuje doskonałą dystrybucję ciepła
- wysoka odporność na przegrzanie
- technologia Silvinox® gwarantuje idealną, srebrno-białą barwę naczyń przez całe lata
- 30 lat gwarancji producenta (do użytku domowego)
- do używania na każdym typie kuchenki; do zapiekania potraw w piekarniku

Właściwości:

Demeyere - inżynieria gotowania
- belgijska marka Demeyere założyła już na samym początku istnienia, że będzie tworzyć naczynia tak specyficznie skonstruowane, by za ich sprawą zyskać optymalnie i zdrowo przyrządzane potrawy
- Demeyere zbadało, że nie wszystkie naczynia z danej linii muszą posiadać identyczną grubość ścianek – dzięki temu odkryciu już w latach 60-tych XX wieku Demeyere zaczęło eksperyment z różnymi materiałami składającymi się na kolejne warstwy naczyń
- wg badań Demeyere najgrubsze ścianki i dna powinny posiadać patelnie, których używa się do specyficznych kuchennych czynności (są częściej i mocniej eksploatowane) bądź stawiane na palnikach o większej mocy; z kolei garnki z linii Apollo, marki Demeyere, nie muszą mieć bardzo grubych ścianek, gdyż opierają się na 7-warstwowych, kapslowych podstawach - InductoBase®, które przejmują ciepło i bardzo szybko dystrybuują je po całym naczyniu – od dna, aż po brzegi
- tradycyjnie każda inna marka tworzy naczynia z danej linii o identycznej grubości ścianek – Demeyere odeszło od tej koncepcji, zyskując naczynia wiele bardziej ekonomiczne w użytkowaniu
- dzięki technologiom Demeyere można, np. ugotować ziemniaki dla całej rodziny, w połowie szklanki wody!; z drugiej strony – można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że patelnia się wypaczy, czy przegrzeje

Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania i materiały, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych naczynia
- genialnie obmyślone naczynia o grubych ściankach ze stali rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi ścianek tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową potrawę (Demeyere zbadało, że ich naczynia, dzięki wielowarstwowym dnom, sprawdzają się o 33% lepiej, niż analogiczne naczynia innych firm)
- istotną rolę odgrywają tu również pozwalające na ultra zdrowe gotowanie ciężkie pokrywki z kutymi uchwytami, które zapobiegając wydostawaniu się pary z naczynia, minimalizują straty właściwości odżywczych i witamin
- ciężkie pokrywki pozwalają zyskać bardzo duże ciśnienie w naczyniu, stąd luksusowe garnki Demeyere mogą służyć w roli pół-szybkowara
 

Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne – dna stworzone z wielowarstwowych stopów oraz kute, spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między dnem, czy uchwytem, a ściankami garnków bądź patelni
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na naczyniach odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło naczynia ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny
 

Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- InductoBase® - 7-warstwowe dna naczyń z linii Apollo składają się z hermetycznie łączonych z sobą: stali szlachetnej, dwóch warstw stopu aluminium dzielonych 5-milimetrowym pasem czystego aluminium oraz tworzącym właściwe dno naczynia, trójwarstwowym stopem TriplInduc® opatentowanym przez Demeyere
- dzięki takiej skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna naczynia genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają gotować, czy dusić na minimalnej mocy palnika
 

Na jakich kuchenkach gotować w naczyniach Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej – tego typu garnki można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
 

Mycie i konserwacja naczyń Demeyere
- naczynia Demeyere z linii Apollo nadają się do mycia w każdym typie zmywarki; można je, oczywiście, myć ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – naczynia Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych, od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali
 

Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, naczynia Demeyere nie powinny być stosowane przez alergików i osoby uczulone na w/w metale

Informacje o produkcie:
Producent Demeyere
Przeznaczenie

- do gotowania w rekordowo wręcz małej ilości wody, dzięki czemu można zachować wszystkie właściwości odżywcze i witaminy przygotowywanych potraw
- do duszenia mięs, warzyw i przygotowywania sosów
- do zapiekania potraw w piekarniku - do temperatury 240 stopni
- naczynia z linii Apollo, marki Demeyere, wyśmienicie nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż ich 7-warstwowe dno pozwala bardzo długo zachować ciepło zup, zapiekanek, czy innych przysmaków

Materiał

- srebrzysta satynowana stal szlachetna
- 7-warstwowe dno InductoBase® (w tym – warstwa stali szlachetnej, dwie warstwy stopu aluminium, pas czystego aluminium i trójwarstwowy stop TriplInduc®)
- kute, spawane stalowe uchwyty

Wymiary

pojemność 1,5 l
średnica 16 cm
średnica dna 14 cm
wysokość 8 cm

Seria

Demeyere Apollo

Gwarancja 30 lat – kuchnia domowa; 10 lat kuchnia profesjonalna
Pochodzenie

Belgia

Misja Apollo - gotowanie w stali Demeyere

Misja Apollo - gotowanie w stali Demeyere

„Tu stal Apollo! Tu stal Apollo! Czy mnie widzicie?” - w kosmicznej przestrzeni kuchni XXI wieku rozlega się subtelne nawoływanie. Niewielu, niestety, jeszcze w Polsce, widziało na własne oczy zjawisko, jakim jest stal belgijskiej marki Demeyere. To objawienie inżynierii, pasji i nadzwyczajnego wręcz perfekcjonizmu zmieniło świat kulinariów raz i na zawsze.

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty moich sklepów – SmakProstoty.

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych.

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania.   1. Stalowe garnki, patelnie, czy woki najlepiej czyścić ściereczką z mikrofazy lub innymi, pochodnymi, równie delikatnymi materiałami.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.