Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Demeyere - Apollo - Profesjonalna, głęboka, stalowa patelnia sauté, Ø 16 cm

Apollo - Profesjonalna, głęboka, stalowa patelnia sauté, Ø 16 cm

580 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Szok nie tylko dla laika. Nawet znawcy przetarli oczy ze zdumienia, gdy belgijska marka Demeyere zaproponowała światu swoje luksusowe, stalowe patelnie sauté, które pozwalają przygotowywać w najbardziej optymalnych warunkach wyśmienite sosy, kremy, masy do ciast, czy inne, wymagające bardzo zaawansowanego sprzętu przysmaki. Głębokie patelnie z linii Apollo pozwalają obsmażać mięsa, czy ryby techniką sauté.
Linia Apollo, profesjonalna kolekcja garnków, patelni, brytfann i rondli oraz patelni sauté, kusi 30-letnią gwarancją – w przypadku używania jej w domu. Demeyere proponuje z kolei aż 10 lat gwarancji kuchniom profesjonalnym. Długa gwarancja wyraźnie świadczy o tym, że belgijska marka jest pewna wysokiej jakości swoich produktów.
Stalowe patelnie Demeyere to prawdziwe arcydzieła inżynierii kuchennej. Na uwagę zasługuje 7-warstwowe dno i ścianki stworzone z opatentowanego przez producenta materiału 7-Ply. W jego skład wchodzą stal, dwie warstwy stopu aluminium dzielone warstwą czystego aluminium oraz opatentowany przez Demeyere stop TriplInduc®. Wszystkie warstwy są ze sobą zespolone, tworząc jednolitą, niezwykle potężną strukturę. Dzięki wykorzystaniu zjawiska synergii stalowe patelnie sauté Apollo nagrzewają się równomiernie od dna po brzegi w, dosłownie, kilkanaście sekund (czas sprawdzony na płytach indukcyjnych). Te masywne, potężne dna i ścianki o identycznej grubości zapewniły głębokim patelniom sauté Demeyere ogromną sztywność, odporność na odkształcenia i wypaczenia oraz zjawiskową wręcz odporność termiczną.
I kolejna cecha patelni Apollo – opatentowana przez Demeyere technologia obróbki stali - Silvinox®. Demeyere usunął z powierzchni stali szlachetnej żelazo, dzięki czemu naczynia zawsze będą srebrzystobiałe. Co zjawiskowe, na tak przygotowanej stalowej powierzchni nie widać odcisków palców, co minimalizuje przenoszenie bakterii i zarazków z rąk na powierzchnię naczyń. Do tego dochodzą masywne, kute, spawane uchwyty, co w sumie tworzy z naczyń Demeyere Apollo patelnie na całe życie.
 

Niemniej - trzeba mieć sporą kulinarną świadomość, by docenić nadzwyczajną technologię i jakość tych naczyń. Mamy nadzieję, że przetłumaczone przez nas filmy producenta i fachowe artykuły naszego specjalisty z zakresu żywienia przybliżą Państwu ideę stalowych arcy-patelni Demeyere. Artykuły i filmy przyniosą informacje na temat opatentowanych technologii marki Demeyere, a także konserwacji stali i zjawiska synergii, które pełni niezwykle ważną rolę w świecie nowoczesnych technologii kulinarnych.
 

Szanowni Państwo, w niektórych filmach będą Państwo mogli obejrzeć linię Atlantis Demeyere, niemniej – technologie zastosowane w linii Apollo są identyczne.
 

Główne cechy stalowych naczyń Apollo
- 7-warstwowe dna i ścianki patelni sauté gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła
- wysoka odporność na przegrzanie
- technologia Silvinox® gwarantuje idealną, srebrno-białą barwę naczyń przez całe lata
- 30 lat gwarancji producenta (do użytku domowego)
- do używania na każdym typie kuchenki; do zapiekania potraw w piekarniku

Właściwości:

Demeyere - inżynieria smażenia
- belgijska marka Demeyere założyła już na samym początku istnienia, że będzie tworzyć tak specyficznie skonstruowane patelnie, by za ich sprawą zyskać optymalnie i zdrowo przyrządzane, smażone, duszone i pieczone potrawy
- Demeyere zbadało, że nie wszystkie naczynia z danej linii muszą posiadać identyczną grubość ścianek – dzięki temu odkryciu już w latach 60-tych XX wieku Demeyere zaczęło eksperyment z różnymi materiałami składającymi się na kolejne warstwy naczyń
- wg badań Demeyere najgrubsze ścianki i dna powinny posiadać patelnie, których używa się do specyficznych kuchennych czynności (są częściej i mocniej eksploatowane) bądź stawiane na palnikach o większej mocy – jak, np. głębokie patelnie sauté służące do smażenia w wysokich temperaturach – dlatego patelnie tego typu wyposażono w technologię 7-PlyMaterial, czyli 7-warstwowe dno i ścianki
- tradycyjnie każda inna marka tworzy naczynia z danej linii o identycznej grubości ścianek – Demeyere odeszło od tej koncepcji, zyskując naczynia wiele bardziej ekonomiczne w użytkowaniu
- dzięki technologiom Demeyere można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że patelnia się wypaczy, czy przegrzeje, gdyż grube 7-warstwowe dno i ścianki są odporne na bardzo wysokie temperatury, w których przyrządza się potrawy techniką sauté
 

Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania i materiały, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych patelni
- genialnie obmyślone głębokie patelnie sauté, posiadające identycznie grube dno i ścianki ze stali, rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową, smażoną, czy duszoną potrawę
 

Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne - spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między uchwytem a ściankami patelni
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na patelniach odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło patelnie ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny

Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- 7-PlyMaterial® - 7-warstwowe dna i ścianki patelni sauté z linii Apollo składają się ze stali szlachetnej, dwóch warstw aluminium otaczającego aluminiowy stop oraz tworzącego właściwe dno patelni, trójwarstwowego stopu TriplInduc® opatentowanego przez Demeyere
- dzięki takiej, nadzwyczaj skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna i ścianek, patelnie genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają smażyć i dusić na minimalnej mocy palnika – zyskuje się w ten sposób niskokaloryczne, doskonale aromatyczne potrawy
 

Na jakich kuchenkach smażyć na patelniach Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej - tego typu patelnie można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
 

Mycie i konserwacja patelni Demeyere
- patelnie Demeyere z linii Apollo nadają się do mycia w każdym typie zmywarki; można je, oczywiście, myć ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – naczynia Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali
 

Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, patelnie Demeyere nie powinny być stosowane przez alergików i osoby uczulone na w/w metale

Informacje o produkcie:
Producent Demeyere
Przeznaczenie

- do ultrazdrowego, dietetycznego, niemal beztłuszczowego smażenia i duszenia
- do dynamicznego smażenia techniką sauté w bardzo wysokich temperaturach
- do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturze do 240 stopni Celsjusza
- do duszenia, smażenia na małym ogniu lub w wysokich temperaturach z minimalną ilością tłuszczu
- do tworzenia sosów, kremów, ubijania piany z białek
- patelnie z linii Apollo, marki Demeyere, wyśmienicie nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż ich 7-warstwowe ścianki i dno pozwala bardzo długo zachować ciepło mięs, ryb, zapiekanek, czy innych przysmaków

Materiał

- srebrzysta satynowana stal szlachetna
- 7-warstwowe dno i ścianki (ponad 3 mm grubości) 7-PlyMaterial® (w tym – warstwa stali szlachetnej, stopu aluminium, 2 warstwy czystego aluminium, i trójwarstwowy stop TriplInduc®)
- kute, spawane stalowe uchwyty

Wymiary

średnica 16 cm
średnica dna 10 cm
pojemność 1 l
wysokość patelni 5,9 cm

Seria

Demeyere Apollo

Gwarancja 30 lat – kuchnia domowa; 10 lat kuchnia profesjonalna
Pochodzenie

Belgia

Misja Apollo - gotowanie w stali Demeyere

Misja Apollo - gotowanie w stali Demeyere

„Tu stal Apollo! Tu stal Apollo! Czy mnie widzicie?” - w kosmicznej przestrzeni kuchni XXI wieku rozlega się subtelne nawoływanie. Niewielu, niestety, jeszcze w Polsce, widziało na własne oczy zjawisko, jakim jest stal belgijskiej marki Demeyere. To objawienie inżynierii, pasji i nadzwyczajnego wręcz perfekcjonizmu zmieniło świat kulinariów raz i na zawsze.

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty moich sklepów – SmakProstoty.

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych.

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania.   1. Stalowe garnki, patelnie, czy woki najlepiej czyścić ściereczką z mikrofazy lub innymi, pochodnymi, równie delikatnymi materiałami.

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny wymiar – średnicę, którą faktycznie mierzą w najszerszym miejscu patelni, czyli od rantu do rantu (od brzegu do brzegu), który z samym smażeniem nie ma nic wspólnego.

Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia

Świat patelni, część 6 - patelnie sauté dla rozkoszy podniebienia

Ta część leksykonu patelni powstała, co specyficzne, dopiero po, aż, 6 latach od napisania pierwszej części „Świata patelni”. Nie wynikało to z lenistwa, niewiedzy, czy chęci skrycia przed Państwem ważnych informacji na temat patelni sauté. Po prostu – nie było o czym pisać, bo nasi ulubieni producenci nie mieli w swojej ofercie klasycznych, najprawdziwszych patelni sauté.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.