Warto obejrzeć

Produkty polecane

Tojiro - Aogami - Ręcznie kuty japoński nóż Deba, 15 cm

Aogami - Ręcznie kuty japoński nóż Deba, 15 cm

995 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Ręcznie kute japońskie noże to dzieło pasji i wielowiekowej tradycji przekazywanej z ojca na syna. Seria luksusowych noży japońskich - Tojiro Aogami - wykuta została przez mistrzów rzemiosła, którzy tworzą swoje ostre arcydzieła zgodnie z odwiecznym, pełnym namaszczenia rytuałem.
Japońskie noże Tojiro Aogami powstały z połączenia dwóch typów stali węglowej o nazwie Aogami. Dzięki zastosowaniu tradycyjnego procesu kucia i specjalnie dobranych gatunkach miękkiej oraz twardej stali, zyskano w efekcie bardzo twardy, a równocześnie odpowiednio giętki nóż, który bardzo długo zachowa ostrość.
Ręcznie kute noże Tojiro Aogami posiadają specyficznie formowany tradycyjny uchwyt w formie tzw. „kasztana”. Dzięki takiej konstrukcji rękojeści z drewna HO noży Aogami można używać całymi godzinami, bez zmęczenia.
Cechą charakterystyczną serii japońskich noży Tojiro Aogami jest pierścień z bawolego rogu, który łączy luksusowe drewno z ultratwadrą i ekstremalnie ostrą stalą.

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

- kuty ręcznie, jednostronnie ostrzony nóż wykonany został z połączenia dwóch typów wysokowęglowej stali Aogami - twardej i miękkiej, dzięki którym zyskał wyjątkową twardość i elastyczność
- twardość stali - 63o (+/-1) HRC w skali Rockwella
- nóż nie jest nierdzewny, stąd nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
- do ostrzenia noży z serii Tojiro Aogami zalecany jest kamień 1000/3000
- drewno rękojeści może różnić się nieznacznie w poszczególnych modelach noży kolorem i układem słojów

Informacje o produkcie:
Producent Tojiro
Przeznaczenie

- do porcjowania i oprawiania ryb
- do krojenia i porcjowania mięs
- do krojenia warzyw
- nóż doskonale radzi sobie z wszelkimi zadaniami, włącznie z rąbaniem cienkich kości

Materiał

stal węglowa Aogami
uchwyt drewno HO, skuwka z bawolego rogu

Wymiary

długość całkowita noża 29 cm
długość ostrza 15 cm
waga 240 g

Seria

Aogami

Pochodzenie

Japonia

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY TOJIRO   Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach.

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japonia zwana jest tradycyjnie krajem Kwitnącej Wiśni. Jeśli spojrzeć na nią jednak z punktu widzenia kulinariów, powinna zostać okrzyknięta krajem Surowej Ryby. Owoce morza i ryby dominują tradycyjną, japońską kuchnię, nakazując – od stuleci – tworzyć specjalistom i mistrzom kowalstwa takie noże, które posłużą do najbardziej funkcjonalnego oprawiania ryb.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 270 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.