Warto obejrzeć

Produkty polecane

Tojiro - Aogami Damast - Ręcznie kuty, damasceński japoński nóż Deba, 21 cm

Aogami Damast - Ręcznie kuty, damasceński japoński nóż Deba, 21 cm

1920 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Ze słynnego od stuleci regionu Japonii – Fujitora i Niigata – pochodzi unikatowa seria damasceńskich noży marki Tojiro o nazwie Aogami Damast. Ta perfekcyjna linia ręcznie kutych japońskich noży jest przejawem nieśmiertelnej pasji i maestrii mistrzów rzemiosła. Dzieło ludzkich rąk i wielowiekowej tradycji przekazywanej z ojca na syna znalazła swoje odbicie w miłości do stali Aogami, która – skuwana jedna warstwa po drugiej – w efekcie tworzy linię noży dla prawdziwych pasjonatów gotowania.
Seria luksusowych noży japońskich - Tojiro Aogami Damast - wykuta została zgodnie z odwiecznym, pełnym namaszczenia rytuałem.
Japońskie noże Tojiro Aogami Damast powstały z połączenia dwóch typów stali węglowej o nazwie Aogami. Dzięki zastosowaniu tradycyjnego procesu kucia i specjalnie dobranych gatunkach miękkiej oraz twardej stali, zyskano w efekcie bardzo twardy, a równocześnie odpowiednio giętki damasceński nóż, który bardzo długo zachowa ostrość i przez lata będzie prawdziwą podporą gotującego.
Ręcznie kute noże Tojiro Aogami Damast posiadają specyficznie formowany tradycyjny uchwyt w formie tzw. „kasztana”. Dzięki takiej konstrukcji rękojeści z drewna HO noży Aogami można używać całymi godzinami, bez zmęczenia.
Cechą charakterystyczną serii japońskich noży Tojiro Aogami Damast jest pierścień z bawolego rogu, który łączy luksusowe drewno z ultratwardą i ekstremalnie ostrą stalą.

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

- kuty ręcznie, jednostronnie ostrzony nóż damasceński wykonany został z wielu warstw wysokowęglowej miękkiej stali Aogami skuwanej z twardym rdzeniem wykonanym z innego rodzaju stali Aogami, dzięki którym zyskał wyjątkową twardość i elastyczność
- twardość stali - 63o (+/-1) HRC w skali Rockwella
- nóż nie jest nierdzewny, stąd nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
- do ostrzenia noży z serii Tojiro Aogami Damast zalecany jest kamień 1000/3000
- drewno rękojeści może różnić się nieznacznie w poszczególnych modelach noży kolorem i układem słojów
- ostrza noży z serii Aogami Damast – z racji ręcznego kucia – mogą nieznacznie różnić się od siebie, to przejaw niedoścignionego indywidualizmu i niepowtarzalności każdego z noży

Informacje o produkcie:
Producent Tojiro
Przeznaczenie

- do porcjowania i oprawiania ryb
- do krojenia i porcjowania mięs
- do krojenia warzyw
- nóż doskonale radzi sobie z wszelkimi zadaniami, włącznie z rąbaniem cienkich kości

Materiał

- wielowarstwowa, damasceńska stal węglowa Aogami - naprzemiennie kute miękkie i twarde warstwy tworzą perfekcyjne ostrza linii Aogami Damast
- uchwyt - drewno HO, skuwka z bawolego rogu

Wymiary

długość całkowita noża 37,5 cm
długość ostrza 21 cm
waga 410 g

Seria

Aogami Damast

Pochodzenie

Japonia

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY TOJIRO   Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach.

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japońskie noże do oprawiania ryb i porcjowania mięsa - Deba - wiedza w pigułce

Japonia zwana jest tradycyjnie krajem Kwitnącej Wiśni. Jeśli spojrzeć na nią jednak z punktu widzenia kulinariów, powinna zostać okrzyknięta krajem Surowej Ryby. Owoce morza i ryby dominują tradycyjną, japońską kuchnię, nakazując – od stuleci – tworzyć specjalistom i mistrzom kowalstwa takie noże, które posłużą do najbardziej funkcjonalnego oprawiania ryb.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Deska z drewna teakowego, 50 x 27 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 438 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.