Warto obejrzeć

Produkty polecane

Miyabi - 7000 D - 65-warstwowy, damasceński nóż uniwersalny, Shotoh, 13 cm

7000 D - 65-warstwowy, damasceński nóż uniwersalny, Shotoh, 13 cm

699 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Trochę starożytnej tradycji i szczypta współczesnej elegancji – takie urocze połączenie preferuje japońska marka Miyabi w przypadku linii luksusowych, damasceńskich noży 7000 D. Te ręcznie kute przez mistrzów rzemiosła, powstające w legendarnym mieście Seki, ultra ostre noże, zmieniają pojęcie krojenia, gdy tylko weźmie się je w dłoń. To one narzucają rytm siekania, szatkowania, czy porcjowania, to one uczą najlepszych technik krojenia, by potrawy smakowały jeszcze lepiej.

Wyjątkowo malowniczy dziwer 65 warstwowych noży z linii Miyabi 7000 D w połączeniu z przepięknym uchwytem z Micarty, która otoczona została wdzięcznie formowaną stalą, to ukłon w kierunku największych pasjonatów gotowania, którzy mienią się estetami. Japoński minimalizm został tu wcielony w pełną mocy formę.

Linia noży 7000 D, stworzonych przez japońską kuźnię dla grupy Zwilling J.A. HENCKELS, właściciela marki Miyabi, jest bezsprzecznie wyjątkowym dziełem sztuki kowalskiej, na którą składają się całe wieki wiedzy i doświadczeń, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Poza kompletnie unikatowym, malowniczym, damasceńskim dziwerem klingi noży Miyabi 7000 D kuszą też bardzo wysoką twardością. Hartowane w lodzie, w temperaturze -196 stopni Celsjusza, klingi uzyskują twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella, przez co są niesłychanie ostre.

Klingi tych stylistycznie niepowtarzalnych, a bardzo subtelnych noży na nowo definiują pojęcie doskonałego ostrza. Ci japońscy mistrzowie krojenia pozwolą pokochać gotowanie, bo nauczą, że perfekcja przedmiotu może przenieść się na perfekcję działania.

 

Główne cechy japońskich noży Miyabi 7000 D

- ręczny proces kucia

- 65 warstw stali

- nierdzewne

- rękojeść z Micarty i stali

- klasa ostrości - doskonała 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).]

 

 

Właściwości:

 

charakterystyka noży kuchennych Miyabi 7000 D
- ręcznie kute, damasceńskie japońskie noże Miyabi, z serii 7000 D, zaliczane są do noży doskonałej klasy
- ta linia noży klasy Premium to prawdziwe osiągnięcie sztuki kowalskiej i designerskiej z racji wyrazistego dziweru stali damasceńskiej i malowniczej rękojeści z powstałej z wielu warstw lnu i żywicy, tzw. Micarty oraz stali
- dwustronnie ostrzone pod kątem 19 stopni noże z linii 7000 D, marki Miyabi, są bardzo ostre, stąd należy posługiwać się nimi z najwyższą ostrożnością – przy stali tej jakości, hartowaniu i ręcznemu ostrzeniu udało się osiągnąć doskonałą klingę, która długo trzyma ostrość i pozwala się łatwo ponownie naostrzyć
- noże ostrzone są w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony
- perfekcyjnie wyważony nóż Miyabi pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- noże Miyabi 7000 D wykuwane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła w kuźniach Seki, w Japonii; powstają według tradycyjnych, przechowywanych w tajemnicy, starożytnych metod, które już od XIV wieku służyły mistrzom Seki do tworzenia unikatowych mieczy samurajskich
 

typ i twardość stali
- noże z linii 7000 D powstały z wysokowęglowej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej CMV60, która charakteryzuje się właściwościami antykorozyjnymi
- rdzeń otaczają 64 warstwy skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali CRYODUR® o symbolu CMV60 tworzące piękny, damasceński dziwer
- noże hartowane są w lodzie, w temperaturze minus 196 stopni Celsjusza, przez co zyskują wyśmienitą twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do grupy doskonałych noży
 

rękojeść
- rękojeść noża wykonana jest ze wzmacnianej stalą bardzo malowniczej Micarty, która powstała z próżniowo łączonych wielu warstw lnu i żywicy
- Micarta jest odporna na czynniki zewnętrze, nie zmienia koloru, nie matowieje, jest antyalergiczna i antybakteryjna
 

użytkowanie
- nóż jest nierdzewny, ale pod żadnym pozorem nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić zarówno strukturę stali, jak i piękny trzonek
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- ostrza damasceńskich noży Miyabi należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem Abura Hamono lub tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego

 

- japońskimi nożami nie wolno kroić kości, mrożonek, mostków drobiu; noży z Japonii nie wolno używać do podważania denek słoików, czy otwierania puszek

- wszelkie uszkodzenia mechaniczne (pęknięcia, złamania, wyszczerbienia ostrza) spowodowane niestosowaniem się do powyższego – niwelują możliwość reklamacji

 

przechowywanie
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Miyabi 7000 D zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000, 8000
- damasceńskie noże Miyabi należy ostrzyć w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony

Informacje o produkcie:
Producent Miyabi
Przeznaczenie

- do mniej wymagających i delikatniejszych czynności
- do krojenia, rozdrabniania mięsa i warzyw
- do wykrawania mięsa od kości

Materiał

65 warstw skuwanej naprzemiennie damasceńskiej, miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali CRYODUR® o symbolu CMV60
rękojeść - stal i powstała z lnu i żywicy Micarta

Wymiary

długość ostrza 13 cm

Seria

Miyabi 7000 D

Pochodzenie

Japonia, Seki

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Mówiąc o nożu uniwersalnym, warto zadać pytanie, czy istnieje coś takiego, jak przedmiot w swojej funkcjonalności całkowicie uniwersalny. Nie chodzi tu, bynajmniej, o rzecz jedną do wszystkich możliwych czynności świata, ale – w tym przypadku – o nóż, który wyręczy, czy zastąpi wszystkie inne.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z najostrzejszych noży na świecie. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii połączonej z wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Mariaż doświadczenia japońskich kowali i zjawiskowe właściwości stali MicroCabridge, czyli wysokowęglowej stali proszkowej, pozwolił stworzyć noże o ostrości nie odbiegającej od jakości najbardziej zaawansowanych kling tradycyjnych japońskich noży, których cena jest nawet kilku- lub kilkunastokrotnie wyższa.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 300 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.